В категории: Брой 9-10/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Нови инструменти на Skil

Skil e от малкото производители в света, които съумяват неуморно, едва ли не всяка седмица, да пускат на пазара по някой и друг нов модел. Това им се удава и поради факта, че в производствената си листа поддържат почти всички видове ръчни електрически и измервателни инструменти. Броят на машините с марката Skil e толкова голям, че е невъзможно да следим появата на всеки нов модел. Освен това по една или друга причина някои от тях не се доставят в България, и затова нямаме възможност лично да ги опознаем и изпитаме качествата им. Затова тук ще представим накратко малка част от моделите, пуснати на пазара през второто полугодие на 2006 г.

 

Рендета Skil 1555 и Skil 1560

Макар че всички машини с тази марка са ориентирани предимно към масовия пазар, а това ще рече още, че са изключително атрактивни от гледна точка на ниските си цени, за тези два модела специално се подчертава, че са силно ценово ориентирани, което ги прави още по-привлекателни на пазара на любителска техника. От гледна точка на техническите характеристики това са две машини, които напълно отговарят на изискванията за добро електрическо ренде, като помежду си се отличават само по мощността на двигателя – съответно 550 W при първия и 650 W при втория модел. Навярно оптималното съчетание между технически характеристики, ергономичност и ниска цена е основанието моделът Skil 1560 да получи тази година приза „Най-добра покупка“ на скандинавския аналог на нашето списание „Направи сам“, който се издава едновременно за Швеция, Дания и Норвегия.

Широчината на рендосване е 82 mm, а дълбочината, съответно дебелината на стружката, се регулира плавно в границите 0–2 mm. Валът с ножовете се върти с честота 16 000 min–1. Ножовете са двустранно заточени и при затъпяване от едната страна се обръщат. Произведени са по нова технология от метал с висока твърдост и голяма износоустойчивост, което в съчетание със специалното им заточване осигурява леко водене на машината и отлично качество на рендосаната повърхност. За лесното плъзгане на рендето спомага и гладката повърхност на основата му, изработена от здрава алуминиева сплав. Благодарение на доброто балансиране на въртящите се части нивото на вибрациите и на отделяния при работа шум са забележимо ниски.

Специални мерки са взети за подобряване изхвърлянето на стружките, така че да не се допусне задръстване на кухината около ножовете. В задния край на основата се намира подвижно пластмасово езиче, което се спуска и служи за опора, когато машината е оставена в покой. По този начин ножовете са отделени от повърхността, което ги предпазва от изтъпяване, а предметът – от надиране.

Рендето има две удобни за държане, ергономично оформени, ръкохватки – основна и предна. Те са покрити с еластична материя, което прави захващането по-сигурно, по-удобно и в голяма степен се поглъщат вибрациите. Двете ръкохватки са така оформени, че да се държат еднакво удобно с дясната или с лявата ръка. По правило по време на работа рендето се държи с две ръце, но при необходимост предната ръкохватка може лесно да се демонтира.

Когато рендето се използва за издълбаване на фалцове, към него се поставя метален водач. Максималната дълбочина на фалца е 8 mm. С помощта на преходник към него може да се постави платнена торбичка или да се свърже маркучът на прахосмукачка за засмукване и събиране на стружките.

 

Шлайфмашина Skil 7405

Това е класическа ексцентършлайфмашина, който вид машини се утвърди като универсален поради оптималното съчетание на висока производителност (отнемаща способност) и добро качество на шлифованата повърхност. Има двигател с мощност 380 W без регулиране на честота на въртене. Skil 7405 е с две ръкохватки, като наклонът на предната може да се регулира за по-удобно държане. Системата за закрепване на шлифовъчните листове към работния диск е тип „велкро“ – стандартната за този вид машини. Отделената при шлифоването прах се засмуква през отвори в листа и съответстващите на тях отвори в диска и се събира в платнена торбичка.

Този модел е снабден с механична спирачка, която бързо преустановява въртенето на диска след прекъсване на захранването. Това е направено с цел да се предотврати неволното повреждане на шлифованата повърхност при страничен досег с все още бързо въртящия се диск.

Машината е предназначена за груба и фина повърхностна обработка на различни изделия от дърво или метал.

 

Ъглошлайфмашина  Skil 9780

Това е мощна машина с двигател 2000 W и диаметър на диска 230 mm, пригодена за извършване на широк диапазон от дейности, свързани с голямо натоварване при рязане или изпиляване на предмети от метали, керамика, камък, стоманобетон и др. Взети са мерки за ограничаване нивото на вибрациите основно чрез еластичната вложка, поставена върху горната страна на основната ръкохватка. Предната ръкохватка може да се завие от двете страни или отгоре на машината. Въртенето на шпиндела за смяна на диска се блокира чрез натискане на бутон.

Шлайфмашината се предлага отделно или, както повечето машини на Skil, в комплект с най-важните консумативи. Целта е клиентът да получи наведнъж всичко необходимо, за да може веднага да започне работа. В случая комплектът на Skil 9780 съдържа висококачествен сегментиран диск с посипка от диамантени зърна за рязане на камък, бетон и керамични изделия.

Със своята мощност и специалните конструктивни мерки за повишаване на износоустойчивостта машината е предназначена не само за ползване в любителски условия, но и за професионални цели – продължителна работа при високо натоварване в условия на силно запрашаване. Това, което отличава тази машина от сходни по параметри модели на други производители, отново е умерено ниската цена.

 

Телбод Skil 2100

Както всеки друг телбод, и този се използва предимно за тапицерски работи – за приковаване към дървена основа, например рамка, на различни текстилни материали, мрежи и други, за монтиране на гумени или дунапренови уплътнители на врати и прозорци т.н. Съществената разлика е, че този е електрически, при това с акумулаторно захранване, което го прави напълно автономен и значително по-удобен за работа и от механичните, и от електрическите с мрежово захранване. Мощността му е достатъчна за забиване на скоби и пирончета с дължина до 14 mm. Силата на удара се регулира в зависимост от твърдостта на дървото и дължината на скобата, така че закрепваната материя от една страна да не бъда прокъсана и скобата да премине през нея, а от друга – да не стърчи поради недостатъчно силно забиване. Ударният механизъм се захранва от акумулаторна батерия с напрежение 7,2 V.

Както се вижда и на снимката, инструментът има елегантен дизайн, а ръкохватката му е покрита с еластична материя, която поема и значително омекотява силата на ударите от отката, които се предават на ръката. Накрайникът на ударния механизъм е изнесен възможно по-напред, което позволява приковаване в непосредствена близост до напречна преграда. Телбодът се доставя в пластмасово куфарче и с комплект от 1000 скоби.

 

Лазерен нивелир Skil 0560

Този модел допълва и разширява в професионална посока серията лазерни нивелири на Skil. С него фирмата прави достъпни и за домашните майстори функциите, които доскоро имаха само немислимо скъпите за домашна употреба ротационни професионални нивелири.

Skil 0560 има въртяща се глава, поради което лазерният лъч очертава хоризонтална, вертикална или под зададен наклон равнина. Честотата на въртене се избира измежду шест степени. При изключено въртеливо движение лазерният лъч обозначава точка или очертава права линия върху повърхността, към която е насочен.

Това е отличен прибор за прецизно очертаване върху стените на дадено помещение на линия, задаваща ниво, от което след това се взима мярка за нивото на подовата замазка, настилката от плочки и т.н. С него върху стените, пода и тавана на помещението се очертават хоризонтални, вертикални или наклонени прави линии за нивелиране на строителни конструкции, изграждане на преградни стени, при поставяне на шкафове и ред други приложения в строителството, ремонта или обзавеждането и поддръжката на дома.

Нивелирът има сгъваем алуминиев триножник с въртяща се глава, чийто наклон може да се регулира в две взаимно перпендикулярни равнини. Самото устройство се нивелира с помощта на два регулиращи винта и три водни либели. Може да се постави и на пода, върху маса или да се окачи да виси.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото