В категории: Брой 9-10/2006, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки

Ъглошлифовъчните машини на Bosch с драстично по-ниски цени

В първите дни на септември т.г. „Роберт Бош” ЕООД предизвика сензация на пазара на ръчни инструменти, като обяви необичайно голямо, бихме казали драстично, намаление на цените на професионалните ъглошлифовъчни машини, които се предлагат в България. То обхваща всички модели, като най-голямо (между 25% и 32%) е намалението при малките машини от групата GWS 6-14 (с мощност от 600 W до 1400W), които са най-често използваните в практиката. При големите от групата GWS 21-24 намалението е 18%. Специално подчертаваме, че намалението на цените важи само за българския пазар, и не е промоционално, т.е. не става дума за ограничена във времето маркетингова акция. Това е изключение, направено специално за страната ни, което отразява стремежа на представителството на Bosch в България не само да доставя професионална техника на най-високо световно ниво по производителност, дълготрайност, безопасност за работещия и околните, но и да се съобразява в максимална степен с характерната за нашия пазар ниска платежоспособност. Не случайно на развитите пазари факторът цена не е решаващ за доминацията на една или друга професионална машина. Борбата за надмощие между гигантите в сектора на професионалните ръчни електрически инструменти се води преди всичко на полето на новите технологии и конструктивни решения, които непрестанно подобряват експлоатационните качества на машините. В сектора на ъглошлифовъчните машини марката Bosch води безапелационно пред останалите световни производители. През последните две години на нея се пада 39–40% от пазара на малки ъглошлифовъчни машини в страните от Европейския съюз (по данни на дружеството за пазарни проучвания GfK AG, Нуремберг, Германия). За илюстрация на тази необичайно голяма преднина ще посочим, че заемащите в класацията второ и трето място конкурентни марки имат съответно 16% и 8% пазарен дял в този сектор.

Подчертаваме позициите на Bosch на пазара на ЕС само, за да изтъкнем още по-ярко изключителния жест, който се прави за нашата страна с това намаление на цените. При толкова очевидно пазарно надмощие в развитите европейски държави едва ли някому минава мисълта да намалява цените, след като Bosch убедително държи най-силните при професионалната техника козове – високо качество и недостигната експлоатационна дълготрайност.

В България ъглошлифовъчните машини на Bosch стават още по-конкурентоспособни, защото вече и в ценово отношение те добиват сериозно предимство – при едни модели се изравняват, а при други стават и по-евтини от основните си конкуренти. Ъглошлифовъчните машини се делят на две групи:

» Малки и леки, удобни за държане само с една ръка. В тази група към момента Bosch предлага общо 11 модела, девет от които с мощност между 800 и 1400 W (GWS 8-14), и са в продажба от скоро. На нашия пазар най-успешно се продават моделите GWS 6-115Е, GWS 8-115, GWS 11-125CI и GWS 14-125CI и затова ги има на склад. Останалите се доставят с поръчка. С първата цифра е обозначена мощността на електродвигателя (съответно 670 W, 800 W, 1100 W и 1400 W), а с втората – диаметърът на диска – 115 mm и 125 mm.

» Мощни и съответно по-тежки машини, които при работа се държат с две ръце. Тази група обхваща девет модела, от които GWS 26-230 JBV е най-мощният (2600 W). У нас на склад се предлагат моделите GWS 21-230HV, GWS 24-230BV и GWS 24-230JBX. Новост за българския пазар в тази група е GWS 21-180 JHV с диаметър на диска 180 mm.

Серията ъглошлифовъчни машини на Bosch ще разгледаме в два последователни броя, като тук ще се спрем на специфичните технологични решения, а в следващия ще представим отделните машини.

Особено внимание заслужават малките ъглошлифовъчни машини. Благодарение на все по-голямата мощност на двигателя, достигаща 1400 W, компактност и ниско тегло, те се наложиха като универсални и най-подходящи за преобладаващата част от дейностите, свързани с рязане на метали и неметали, изпиляване, почистване и шлифоване на метални повърхности, повърхностна обработка на мозайки и др. По тази причина на тях се пада 70% от общия обем на продажбите на ъглошлифовъчни машини в Европейския съюз. Докато първоначалното им използване е било за обработка на метали, сега на металообработването се падат само 52% от приложенията, докато останалите 48% са в строителството.

Патентовани технологии на Bosch

В своите машини Bosch прилага редица технологични решения, разработени и патентовани от концерна, които дават съществени предимства, и на които в голяма степен се дължи успехът на марката. Наред с производителността и дълготрайността на машините – нещо, което e Condicio sine qua non (условие, без което не може) за всяка професионална машина, през последните години конструкторите на Bosch заделят особено внимание на безопасността, на ограничаване до минимум на опасността от възникване на професионални заболявания, причинени от високото ниво на вибрациите, които се предават на ръцете на работещия. Всеки, който е работил макар и само десетина минути с ъглошлифовъчна машина без специални конструктивни мерки за намаляване на вибрациите, от собствен опит знае, че най-напред изтръпват пръстите и дланите, като часове след това остава усещането, като че ли в тях се набиват и трептят милиони иглички. При по-продължителна работа това болестно усещане се засилва, започва да се разпространява по целите ръце, постепенно пръстите и дланите губят чувствителност при допир, появяват се все по-силни болки в мускулите и ставите. Какво да кажем за професионалистите, които всекидневно, часове наред, си изкарват хляба, работейки с такава машина. Вибрационната болест в крайна сметка води до трайни професионални увреждания на човешкия организъм.

Работата с редица ръчни инструменти неизбежно причинява предаване на вибрации на ръцете. Сред тях са и ъглошлифовъчните машини, като вибрациите са по-силни при тези с голям диаметър на диска и в режим на шлифоване, поради по-голямата дебелина и съответно по-голямата маса на въртящия се диск. Много силни, понякога трудно поносими са вибрациите при работа с ротационна телена четка, която по-трудно се балансира в сравнение с абразивния диск.

Ето защо от средата на миналата година е в сила директива на Европейския съюз (EN 50144), която ограничава нивото на вибрациите на машината до 2,5 m/s2. При нива 2,5–5,0 m/s2 задължително се използват предпазни ръкавици и намалено работно време. Нива над 5,0 m/s2 са недопустими и използването на такива машини се допуска само за съвсем кратки периоди от време. За отбелязване е, че всички ъглошлифовъчни машини, при които не са взети специални конструктивни мерки за намаляване нивото на вибрациите, надхвърлят граничната норма от 5,0 m/s2.

Решението на Bosch на проблема е патентованата система Vibration Control, която намалява нивото на вибрациите със 70% при малките машини и до 80% при големите модели. Така всички ъглошлифовъчни машини от новото поколение на Bosch имат ниво на вибрациите под 2,5 m/s2 (1,9 m/s2 при GWS 14-125 CI) и напълно отговарят на изискванията на ЕС. Системата се прилага в конструкцията на предната ръкохватка, която се намира по-близо до въртящия се диск, и особено силно предава вибрациите върху ръката. Същината на Vibration Control е, че при нея липсва твърда връзка между ръкохватката и тялото на машината. За тази цел помежду им е поставен специален еластичен сегмент от термопластични еластомери, който ефективно поема и гаси вибрациите. Тук ще вметнем още, че тези специални ръкохватки се доставят и отделно. Така всеки, който има по-стара машина на Bosch, може да я модернизира с нова предна ръкохватка Vibration Control, и така да направи работата по-малко уморяваща и по-приятна.

При големите модели (с изключение на GWS 24-230 JBX) тази система е приложена и за защита на основната ръкохватка. Между нея и корпуса на машината е поставен специален гасящ вибрациите елемент. Той е така проектиран, че от една страна гарантира много здрава връзка (издържа на натоварване на опън до 3 тона), а от друга – ефективно поема и намалява до 80% на предаваните към ръкохватката вибрации.

Друга новост, свързана с безопасността на работа, е патентованата и засега единствена в света система KickBack Protection. Всяка машина с тази система има вградено микропроцесорно управление на двигателя, което при рязко нарастване на натоварването мигновено изключва захранването. Това се случва поради заклинване на диска при рязане на тръба или на метален профил, когато в края на операцията той провисне, и вече прерязаните краища притиснат диска двустранно. В резултат машината рязко подскача назад и нагоре с риск въртящият се диск да нарани работещия или околните, както и да нанесе и материални щети. Не рядко се стига и до счупване на тънкия режещ диск, чиито парчета се разлетяват със скоростта на куршум.

Все с оглед на максимална сигурност при работа и защита на работещия след аварийно изключване на машината, тя не може да се включи повторно без предварително пусковият бутон да бъде изключен (защита Restart protection). Това гарантира, че повторното пускане може да стане само под контрол, а не от само себе си. Защитата сработва и когато по някаква причина захранването прекъсне, например, когато щепселът се измъкне от контакта или бушонът изключи. Системите KickBack protection и Restart protection се вграждат в машините с електрическа мощност 1100 W и 1400 W (GWS 11-14).

Отново свързано с безопасността е изключително удобното при работа конструктивно решение за завъртане и фиксиране на предпазния щит на машината – Bullet-proof guard. Без капка съмнение заявяваме, че това е най-удобното и интелигентно решение на проблема, което сме срещали и изпробвали досега. След натискане на удобно разположен бутон (на снимката – оцветен в червено) щитът се завърта леко с ръка (без помощен инструмент), докато заеме оптимално положение. След отпускане на бутона щитът се застопорява сигурно, без опасност от самоволно превъртане. Той може да се завърти на около 190о, като се застопорява в четиринайсет положения (през 13,5о).

Ъглошлифовъчните машини на Bosch вече се произвеждат с новия електродвигател Champion. Той има повишена мощност и с около 50% по-голяма дълготрайност спрямо своите предшественици. Това е постигнато чрез редица конструктивни решения за по-добра защита на намотките и останалите елементи от потока метални частички и абразивния прах, които се отделят в големи количества по време на работа. Новост са и специалните четки от синтетичен графит с близо два пъти по-голяма дълготрайност при по-малко износване на колекторните пластини.

Към повишената дълготрайност на машините съществен принос има и новата система за охлаждане на двигателя – Cooling system. Засмукването на въздуха и обтичането на двигателя са оптимизирани с оглед подобреното охлаждане на участъците, в които се отделя топлина най-интензивно. Резултатът е сигурна защита срещу прегряване, около 50% по-голяма дълготрайност и безпроблемна продължителна работа и при най-голямо натоварване.

Моделът GWS 24-230 JBX е първата в света машина със специална електро-механична спирачна система (Brake system), която гарантира пълно преустановяване на въртенето на диска само за 2,5 s след изключване на захранването, било чрез пусковия бутон, било вследствие на аварийно прекъсване на захранването. Това от една страна съществено повишава безопасността при работа с машината, а от друга представлява и немалко удобство, защото не се налага продължително изчакване с машина в ръце, докато дискът престане да се върти. Майсторската практика за обръщане на машината при въртящ се диск и поставянето ù по гръб на пода може да причини нараняване. Ако тя има спирачен механизъм, това вече не се налага. Използването ù е особено ефикасно, когато се работи на места, където свободата на движение е ограничена – на високо скеле, върху покривни конструкции или сред плетеница от тръбопроводи и кранове в котелно помещение. Съкратеното с 85% време за спиране въртенето на диска, съчетано със системата SDS-clic за неговото закрепване, спомага и за повишаване на производителността на труда, защото се губи по-малко време при смяна на дисковете.

За отбелязване е, че решението на Bosch за избор на механичен спирачен механизъм, подобно на барабанните спирачки на автомобилите, има съществени предимства пред чисто електрическите спирачни системи, каквито прилага друг водещ световeн производител. Механичната система използва специални магнитно управляеми накладки, които при изключване на захранването под натиска на пружини притискат и трият върху ротора. Тези накладки се сменят на около 70 000 спирания. След това продължават да функционират, макар и с леко удължено спирачно време.

Електрическата система износва значително по-интензивно колектора и четките на двигателя, поради което е установено, че четките на машина Bosch с механична спирачка имат близо 2,5 по-голяма дълготрайност от машина с електрическа спирачна система. Механичната система е и значително по-сигурна, като спирането е гарантирано в рамките на 2,5 s, докато при електрическите спирачки това време се колебае в широки граници – от 2,5 s до около 13 s.

Част от машините на Bosch са снабдени с SDS-clic система за бърза смяна на диска. Тук той се притяга със специална гайка, която се завива с лекота без помощен инструмент. Това е изключително удобство, което ще оцени всеки, комуто се е налагало да отвива със специалния двущифтов ключ самозатегнала се обикновена притискателна гайка. Това често се превръща в непосилно занимание, водещо нерядко до повреждане и подмяна на комплекта гайка-подложна шайба с нови. При машините с механична спирачка задължително се използва SDS-clic гайка в комплект със специална подложна шайба, която в случая повече прилича на цилиндър. Това е направено, за да се гарантира, че притискащата шайба няма да се саморазвие в резултат на големите инерционни сили, възникващи при рязкото спиране на диска. Подложната шайба има леко скосена челна повърхност с радиално оребряване, благодарение на които притискането и задържането на диска e по-сигурно.

И понеже става дума за професионални машини, накрая трябва да подчертаем изключителното постижение на Bosch по отношение на тяхната здравина, безотказна работа и износоустойчивост. Всички ъглошлифовъчни машини се продават с тригодишна гаранция. По данни от скорошни изследвания на независимия институт за изпитания и сертифициране SLG в Хартмансдорф, Германия, машините от новата серия GWS 8-14 на Bosch са безспорен световен шампион по дълготрайност. По този така съществен показател те превъзхождат с около 33% следващата в класацията марка. Тези им качества в съчетание с голямото намаление на цените за български пазар ги прави изключително атрактивни за всяко професионално приложение. При препоръчителни цени между 149 и 249 лв. за малките машини от серията GWS 8-14, това би било отлична покупка и за любители с по-високи претенции към техниката, с която работят. По-скъпата професионална машина винаги се изплаща, а когато тя гарантира безопасна и неуморителна работа, едва ли остава много място за размисъл кое е доброто и правилно решение.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото