В категории: Брой 9-10/2006, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Машина за сатиниране Metabo SE 12-115

Сатинирането е завършваща механична операция за придаване на блясък на повърхността на различни предмети от неръждаема стомана, цветни метали и други материали. В зависимост от използвания шлифовъчен или полиращ цилиндър могат да се постигнат различни декоративни ефекти. За целта се използват специални ръчни машини като Metabo SE 12-115. Освен за обработка на метални повърхнини, тя може да се използва също за отстраняване на стари лакови покрития, както и за декоративно структуриране на повърхността на изделия от дърво. За отбелязване е, че фирмите, които произвеждат такива машини, са много малко. Metabo предлага само един модел, докато преките му конкуренти на световния пазар нямат такава машина.

Сатиниращата машина може да се оприличи като модификация на малка ъглошлифовъчна машина, пригодена за закрепване на шлифоващи или полиращи валяци. Съответно на това има напълно видоизменен предпазен щит, в чийто преден или заден край се монтира гумена ролка с малък диаметър. Тя служи за опора при праволинейното водене на машината под определен ъгъл и поддържане на равномерен натиск върху обработваната повърхност.

SE 12-115 има електродвигател с мощност 1200 W с възможност за предварително задаване на честотата на въртене в границите 900–2180 min–1. Има електронна защита срещу претоварване на двигателя и защита срещу повторно включване след аварийно прекъсване на захранването. За монтиране на работния инструмент шпинделът се блокира с бутон. Подобно на останалите ръчни електрически инструменти на Metabo, и този има двигател Marathon с висока износоустойчивост и дълготрайност.

Машината има многообразни възможности за повърхностна обработка, които се постигат с различни работни инструменти. Те представляват валяци с широчина до 100 mm и максимален диаметър 115 mm: гумен валяк за работа с шлифовъчни и полиращи ленти, ламелни валяци с различна едрина на зърното, полиращи, ротационни телени четки и др. SE 12-115 се продава в комплект с един гумен и четири ламелни валяка за шлифоване с различна едрина на зърната и три ленти.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото