В категории: Брой 9-10/2006, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Intec – олекотена серия машини на Metabo

От самото основаване през 1924 г. немската фирма Metabo неизменно следва една и съща философия – да създава инструменти, способни да работят продължително време при високо натоварване, често и в неблагоприятна среда. Така преди 80 години, когато още не са съществували норми и стандарти за качество, Metabo залага основните принципи и критерии, които днес характеризират професионалните машини. За да постигне целта си, използва специални легиращи добавки и технологии за повишаване на якостните качества, повърхностната твърдост и износоустойчивост на детайлите, а преобладаващата част от тях, задължително всички, от които зависи дълготрайността на машините, произвежда единствено в собствените си фабрики. За да се гарантира високото качество, и до днес основните производствени мощности на фирмата се намират в пределите на Германия, където се произвежда над 80% от продукцията. Затова компанията с гордост подчертава, че машините им са Made in Germany!

За разлика от почти всички останали световни производители, Metabo произвежда единствено професионални ръчни електрически инструменти. Фирмата не поддържа серии, предназначени за масовия пазар на машини за домашна употреба, който от своя страна може да се раздели на две – най-нисък клас, в който определяща е преди всичко цената, и среден клас машини, които съчетават оптимално добро качество с приемлива цена. За пазари с ниска платежоспособност като българския често тези от средния клас се използват и за занаятчийски дейности.

Времената обаче се менят и все повече инструменти и машини започнаха да се продават „на кашони“ през големите търговски вериги. Променя се и ценностната и мотивацията на домашните майстори за покупка, като все повече от тях желаят да притежават качествени машини, на които да разчитат със сигурност, с които да работят по-лесно, а също и по-приятно.

Всичко това очевидно е допринесло за известен завой в досегашната политика на Metabo. По-точно в насочване интереса на фирмата и към по-масовия пазар на ръчни електрически инструменти, но при едно съществено условие – стремежът за поевтиняване на продукцията да не бъде за сметка на компромиси с качеството. Целта е не да се слезе до нивото на средния клас, а този сегмент да се стесни за сметка на разширяване дела на пазара на професионални инструменти. Близката задача, която са си поставили в Metabo, е делът на „професионалните“ да нарасне с 30%.

За да постигне това, компанията започна последователно да пуска на пазара редица нови модели, които разширяват и допълват досегашните серии от различни видове машини. Най-характерното за тях е, че, оставайки професионални и запазвайки напълно високото качество по отношение на износоустойчивост и дълготрайност, тези машини се продават на силно конкурентни цени. Това вече ги прави особено привлекателни за професионалистите-занаятчии, а също така и за всеки любител, който желае да има сигурен инструмент с гарантирано качество. Преди всичко тези машини са олекотени в прекия и преносния смисъл – с ниско тегло и умерено ниска цена, сравнително по-малка мощност, липсват и някои екстри, които не са от решаващо значение, т.е. те са професионални с цени, типични за средния клас. Част от тях се продават в куфари, а някои и в картонена кутия, за да бъдат по-евтини.

За сега новата серия Intec включва шлайфмашини, прободни и циркулярни триони, акумулаторни и бормашини с мрежово захранване, ъглошлифовъчни машини. Като че ли най-голямо е попълнението при шлайфмашините, от които в този брой ще ви представим шест модела.

 

FSX 200 Intec, FSR 200 Intec и FMS 200 Intec

Това са три модела, които се различават по формата на шлифоващата плоча, и донякъде принципа на действие, но имат и редица сходни черти, които отчетливо характеризират новата серия Intec. Преди всичко те са в максимална степен компактни и леки, пригодени за държане с една ръка, включително и при работа над главата. Всички имат системата Metabo Intec за засмукване и събиране на прахта в закрепен в задния край на машината филтър с възможност за многократно изпразване и почистване. Тя се задържа от специален силно нагънат филтриращ елемент, наподобяващ въздушните филтри на автомобилните двигатели, чрез който се гарантира липсата на замърсяване в помещението. Тялото на машините има заоблена ергономично оформена горна част, покрита със синтетичен каучук, което прави държането удобно и сигурно, а в допълнение намалява и предаваните на ръката вибрации. Имат мощни за големината си електродвигатели, с което се осигурява оптимално съотношение мощност–тегло и необичайно висока производителност за малки шлайфмашини.

Освен на високото качество и добра защита на електродвигателите, дълготрайността на машините се дължи и на специалната уплътняваща система за предпазване на лагерите на ротора срещу проникване на прах. Основните детайли на корпуса са изработени от алуминий. Шлифовъчната плоча, върху която се закрепва шлифовъчният лист, също е отлята от алуминий и има дълъг експлоатационен ресурс. Всички машини използват станалата вече стандарт система за закрепване на листовете „велкро”, а в добавка моделът FSR 200 Intec има и скоби (щипки) за механично закрепване.

FSX 200 Intec е ексцентършлайфмашина и може да се използва еднакво успешно за груба и фина завършваща обработка на плоски и заоблени повърхнини на детайли от дърво, пластмаси, ламарина от цветни метали или стомана.

FSR 200 Intec е вибрационна шлайфмашина с правоъгълна, близка до квадратната, форма на шлифоващата плоча. В допълнение на системата за закрепване „велкро” листовете може да се фиксират и механически с две щипки.

FMS 200 Intec е многофункционална вибрационна машина, която, благодарение на заострената форма на шлифоващата плоча, е особено подходяща за обработване на недостъпни за други машини места, например в ъглите и непосредствено до кантовете на оградени в рамка повърхнини. По принцип вибрационните шлайфмашини са подходящи за завършваща фина обработка, когато се цели висока гладкост на повърхността, а не голяма отнемаща способност на машината.

 

SXE 325 Intec

Това е ексцентършлайфмашина със сходно приложение като FSX 200. Двете машини имат еднакво големи шлифовъчни дискове (Ø125), използват системата за засмукване и събиране на прахта Metabo Intec, като SXE 325 Intec е малко по-мощна – 250 W. Основната разлика между двете е, че SXE 325 Intec има електронно регулиране на честотата на въртене на двигателя (Metabo Variospeed), което позволява обработката и на чувствителни към по-висока температура материали. Освен това има специална спирачна система за предотвратяване на бързото въртене на диска, когато е без товар. По този начин се избягват опасността от образуване на бразди върху шлифованата повърхност в момента на поставяне на машината върху нея при започване на работа и допълнителната обработка на ръка за премахване на подобни дефекти. Това позволява машината да се използва за шлифоване на тънки материали, включително тънки слоеве полиестерен кит и чувствителни на механично нараняване повърхности. SXE 325 Intec има по-голяма производителност от модела FSX 200 поради по-големия ексцентрицитет на трептене на шлифоващия диск – 5 mm. Честота на въртене на диска се регулира в границите 5000–11 000 min–1. Теглото на шлайфмашината е 1,7 kg.

SR 180 Intec

SR 180 Intec е вибрационна плоскошлифовъчна шлайфмашина с повишена производителност, оптимално съотношение тегло-мощност и повече възможности за регулиране в сравнение с модела FSR 200 Intec. Има по-голяма шлифовъчна плоча (92х183 mm), по голям е и ексцентрицитетът на нейното трептене – 2,5 mm при честота 21 700 min–1 (без товар). Машината е подходяща за шлифоване на по-широк спектър от материали – дърво, метали, камък, гипс, пластмаси и различни лако-бояджийски материали. Качеството е допълнително подобрено, благодарение на закрепената към шлифоващата плоча подложка от микропорест полиуретан. Нивото на вибрации е значително намалено поради прецизното балансиране на движещите се части. Краищата на шлифоващата плоча излизат извън габарита на тялото на машината, което позволява безпрепятствено шлифоване в краищата и в непосредствена близост до ъглите. Освен вградената система за засмукване на прахта Intec, машината е приспособена и за свързване към маркуча на прахосмукачка. Теглото на SR 180 Intec е 1,75 kg.

 

SE 280 Intec

Със своето ниско тегло (1,3 kg) тази делташлайфмашина може да се причисли към групата на най-леките. Тя е специализирана за обработка на трудно достъпни места – там, където обикновените шлайфмашини са безпомощни. Предназначена е за повърхностна обработка на дърво, пластмаси, метали, камък, намира отлично приложение за шлифоване на китвани повърхнини и лакови покрития при подготовката им за боядисване. Използвана е триточкова схема на лагеруване на вала със сигурно защитени срещу проникване на прах лагери.

Има електронна система за регулиране чрез предварителен избор на честотата на трептене на работната плоча (Variospеed) в границите 14 000–22 000 min–1. Плочата има стандартната за този вид машини триъгълна форма с дължина на страната 93 mm и система „велкро“ за закрепване на листовете и може да се завърта за пълноценното използване на всеки от трите върха на листа. Плочата се състои от алуминиева отливка с еластична полиуретанова вложка, която позволява по-точно напасване към обработваната повърхност. Машината има „стройно“ тяло, което удобно се обхваща и сигурно държи с ръка.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото