В категории: Брой 9-10/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Перфоратор Metabo P’7911 с дизайн на Porsche

При цялото ни уважение и най-вече респект към многотонните пътни и строителни машини, към необятната по разнообразие лека строителна техника, компресори, заваръчни машини и какво ли още не, вниманието ни като магнит привлече една необикновена машина на техническия панаир в Пловдив. С необикновения си дизайн и използваните за изработката на корпуса необичайни материали, със странното на пръв поглед разположение на ръкохватката перфораторът P’7911 е уникална машина, която няма аналог. Тя е плод на сътрудничеството между две много известни немски фирми – дизайнерската група Porsche Design и водещата фирма в производството на професионални електрически инструменти и машини Metabo. С няколко думи P’7911 представлява съчетание на новаторските виждания и творческа фантазия на водещата в създаването на бутикови висококачествени продукти фирма и отдавна доказаното качество на машините на Metabo. Porsche Design е основана през 1972 г. от проф. Фердинанд Порше като част от групата Porsche. За всеки, който разбира от автомобили, това легендарно име и марката са достатъчно красноречиви. Както притежанието на автомобил Porsche е белег на лукс за избраници, така и перфораторът P’7911 е предназначен преди всичко за хора, които държат и на най-дребния детайл в предметите, които притежават. Създаването на новата машина съвсем не е случайна приумица, а добре премерен в близкото бъдеще ход на Metabo. Той се основава на социологични проучвания, които са доказали, че у все повече хора решаващият мотив за избор при покупката е именно външният вид, изпипаният до най-малки подробности, включително и необичаен, дизайн на машината.

Едва ли е случайно сходството в наименованията на бормашината и легендарното Porsche 911 Carrera.

Въпреки изящния си външен вид, P’7911 е перфектен електро-пневматичен перфоратор за ударно пробиване и къртене с максимална сила на удара 2,2 J. По своите технически характеристики машината принадлежи към групата многофункционални перфоратори на Metabo, които са с най-широк периметър на приложения за пробиване и къртене в строителството и ремонтните дейности. С еднакъв успех може да се използва за пробиване на отвори в стомана (до Ø13) и дърво (до Ø30), както и за завиване на винтове при изключено ударно действие, за ударно пробиване на отвори в строителни материали (бетон до Ø22) и за тяхното къртене. Двигателят с мощност 705 W е утвърденият Metabo Marathon, който се отличава с изключително висока износоустойчивост и дълготрайност. Специални мерки са взети за защита на ротора и статора срещу проникването на по-едри твърди частички, както и за допълнителна защита на намотките чрез нанесено върху тях посредством прахова технология покритие. Машината има двустепенна механична предавателна кутия, която в комбинация със системата за плавно регулиране позволява поддържане на честотата на въртене в границите 0–1000 min–1 или 0–2900 min–1. Съответно на честотата на въртене се променя и честотата на ударите върху опашката на инструмента, като максималната е 4600 min–1. Максималният въртящ момент е 15 Nm.

Закрепването на инструмента зависи от това, с кой от двата патронника се работи. Единият се използва за ударно пробиване и къртене с инструменти със захват SDS Plus, а другият е бързопритягащ челюстен патронник за свредла с цилиндрична опашка или накрайници за битове. Патронниците се сменят много бързо и лесно, благодарение на специалния механизъм за присъединяване и предаване на въртящото и ударно действие Metabo Quick. С две думи, по своите технически характеристики новият P’7911 почти не се отличава от традиционните многофункционални перфоратори на Metabo.

Това, което го прави по-особен, и то значително, е външният вид и някои от използваните материали. Тялото е изработено от здрава алуминиева отливка. Външните капаци, вместо от пластмаса, са от високотехнологичен карбонов материал, който се използва основно в космическата, авиационната и автомобилната техника. От същия материал е изработена и кутията на перфоратора, чиято форма е със стилно изчистени линии. Metabo P’7911 е едновременно изключително лек, много здрав и устойчив на издраскване.

Най-необичайното при него обаче е разположението на основната ръкохватка. Вместо на обичайното си място (в задния край на машината), тя е поставена над тялото. Поради това по време на работа машината удобно виси на едната ръка, а с другата се придържа и насочва посредством предната ръкохватка. Центърът на тежестта е балансиран така, че машината виси, без да е необходимо усилие, за да се придържа в хоризонтално положение. При работа високо над главата може да се окаже, че е по-удобно да се обърне с ръкохватката надолу. Това не създава проблеми, макар че пусковият бутон трябва да се натиска с малкия и безименния пръст. За пробиване във вертикална посока надолу Metabo P’7911 се държи като обикновена бормашина с пистолетен тип ръкохватка.

Пусковият бутон е със силно удължена форма, което също е удобство. Разположеният от горната страна на ръкохватката бутон за промяна посоката на въртене първоначално създава опасение, че лесно може да бъде задействан по невнимание. Това притеснение обаче отпада, защото има сигурна блокировка, която не позволява превключване, докато двигателят се върти.

Превключвателят за избор на режима на работа се намира отстрани на тялото и е подсигурен с фиксиращ бутон срещу неволно завъртане. Горната част на тялото е оформена така, че машината да стои стабилно на нея.

В заключение Metabo P’7911 е машина за избраници, но същевременно е може би и „лястовица“ за облика на ново поколение машини.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Перфоратор Metabo P’7911 с дизайн на Porsche”

DINKOSS | март 22nd, 2012 at 2:14 pm

Здравейте, това е една перфектна машина. Ползвам я професионално откак се появи на пазара и с удоволствие бих си взел още професионална техника от тази марка – като ръчна фреза, ъглошлайфмашина и др. ако ги има на пазара.
„Направи сам“: Metabo e утвърдена професионална марка за висококачествени електроинструменти.  
За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото