В категории: Брой 9-10/2006, Инструменти, Представяме ви

Поредният златен медал за „Спарки Елтос“

Колкото и да не ни се иска да се повтаряме, след всеки есенен технически панаир в Пловдив констатацията е една и съща – българският производител на ръчни електрически инструменти „Спарки Елтос“ като че ли е абониран за златните медали. Няма година, през която една или повече негови машини да не бъдат наградени с това най-високо у нас отличие, като неизвестното се свежда само до това кой ще бъде точно моделът. Тазгодишния си медал „Спарки Елтос” получава за перфоратора BP 540CE Professional. По наше мнение тази награда даже има по-голяма стойност от обичайната ù тежест, защото се дава на машина в силно конкурентен клас, в който водещите световни производители са вплели здраво ръце. Тя има много добри технически и експлоатационни характеристики, а отгоре на всичко се отличава с добър дизайн. Това последното също бе високо оценено, като BP 540 CE бе класирана на първо място и стана носители на наградата „Кристален тетраедър“. Тя се дава съвместно от ръководството на Международния пловдивски панаир и Националната асоциация за дизайн и реклама. Не може да не възрадва националната ни гордост и фактът, че машината на „Спарки Елтос“ е единственият ръчен електрически инструмент на български или чуждестранен производител, който се пребори за златен медал на тазгодишния панаир.

В самостоятелния си павилион „Спарки Елтос“ направи поредното силно участие, като представи обширна гама ръчни електрически инструменти, които към момента предлага на нашия и Европейския пазар. Направихме си труда и преброихме 112 модела! Наред с поредицата бормашини, перфоратори и къртачи, пълната гама ъглошлифовъчни машини, специализираните машини за изрязване на канали и шлифоване на повърхности от бетон, силно привличаха вниманието на посетителите най-новата „вълна“ инструменти – акумулаторни отвертки, шлайфмашини, рендета, прободни триони и други дървообработващи инструменти, които вече представихме подробно в НС 5-6/2006. Машините на „Спарки Елтос“ с основание носят емблемата Professional, за което най-добре говори пазарният им успех. На местна почва с тях не могат да се преборят водещи световни производители, а в Русия ъглошлифовъчните машини са познати под нарицателното наименование „българки“.

Колкото и да се стараем читателите ни първи да научават от страниците на списанието за поредните новости от „Спарки Елтос“, това не всякога ни се удава. Внимателният преглед на панаирната експозиция установи, че от показаните машини досега не сме тествали и представили серията бензинови верижни триони, ъгловата акумулаторна бормашина BAR 12E, електрическата бормашина в мини-изпълнение BR 100E и акумулаторните гайковерти с ударно действие GUR 12 и GUR 12S.

Перфоратор Sparky BP 540CE

По своите технически характеристики BP 540CE Professional e типичен представител на перфораторите с универсално предназначение. Той е еднакво подходящ за пробиване на големи отвори в бетон, за различни по тежест къртачни дейности – от изкъртване на тухлени стени и малки корекции в бетонни елементи до рушене на бетонни колони и други масивни елементи на строителната конструкция.

BP 540CE Professional е машина от ново поколение, като се отличава с високата си производителност, издръжливост на продължителна работа с високо натоварване при значително по-малка умора за работещия с нея. Енергията на удара се регулира плавно в границите от 3 до 8 J, а в режим на максимална мощност (High Power) нараства на 10 J. С тегло 5,3 kg BP 540CE Professional и е измежду най-леките представители на 5-килограмовия клас перфоратори на световния пазар.

По своите технически характеристики BP 540CE Professional не се различава от комбинираните перфоратори в този клас на водещите световни производители. При мощност на електродвигателя 1010 W перфораторът пробива със спирално свредло отвори в бетон с диаметър до 40 mm, а с боркорона – до 90 mm. При използване на свредла за проходни отвори в бетон максималният диаметър достига 55 mm. Честотата на въртене се регулира в границите 200–325 minˉ¹, а в режим High Power тя е 350 minˉ¹. Съответно честотата на ударите върху опашката на инструмента е 1900–3050 minˉ¹, а в режим High Power – 3300 minˉ¹. Честотата на въртене се поддържа постоянна, независимо от натоварването. Машината има и механичен предпазител срещу обратен удар при заклинване на свредлото.

Характерни за перфоратора са ефективните мерки за намаляване на вибрациите, които се предават чрез ръкохватката на машината. В долния си край ръкохватката е закрепена шарнирно, а в горния – чрез специален еластичен (пружиниращ) механизъм, който „гаси“ вибрациите. Всички ръкохватки са с еластична вложка за здраво и сигурно държане. Системата за закрепване на работния инструмент е SDS max. Повече за BP 540CE Professional може да прочетете в НС 3-4/2006.

Моторни верижни триони

Серията включва три модела, които се различават помежду си най-вече по работния обем на двигателя, респективно по мощността му, по дължината на шината и режещата верига. И трите триона имат шини и бързорежещи вериги на Oregon или Carlton, които са специално разработени за съвременните олекотени модели. Произведени са от водещи световни фирми и това е несъмнена гаранция за високата им производителност на рязане при голяма дълготрайност и съответно рядко заточване. Тези вериги се отличават още с малък откат (склонност към обратен удар) при досег до дървото с долната част на челото на шината. За водене на веригата шините имат зъбно колело, чийто лагер трябва да се смазва периодично с грес.

Машините имат специална антивибрационна конструкция, която в голяма степен поема вибрациите от двигателя и режещия механизъм, така че ръцете да са натоварени възможно по-малко. Тя е изпълнена със спирални пружини, които свързват блока с двигателя към носещата рамка. В допълнение двете ръкохватки са оформени и обвити с еластична материя така, че също способстват за намаляване нивото на вибрациите, а държането на машината е по-сигурно и удобно. Всички модели имат предпазен механизъм, който мигновено блокира движението на веригата при възникване на обратен удар. Имат и механичен съединител, който изключва движението ù при претоварване поради заклинване. Машините имат автоматична система за смазване, която подава масло в канала на шината.

Двигателите са едноцилиндрови двутактови. Обслужването им се свежда до наливане на двутактова горивна смес в стандартното съотношение 40:1, като производителят препоръчва използване на специално масло Sparky. Горивният филтър се намира в резервоара и периодично се подменя. Достъпът до въздушния филтър също е много лесен. Той е от фина пластмасова мрежа и се почиства чрез измиване с вода и сапун, след което се изсушава добре. При свален капак на въздушния филтър се открива достъп до свещта, когато е необходимо нейното почистване или смяна.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2006, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото