В категории: Бани и кухни, Брой 7-8/2010, Материали, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Лепилата за плочки Ceresit – отборът с обновен състав

В условията на икономическа криза и свито потребление водещите производители на материали за строителството имат общо взето два пътя за успешно пазарно присъствие. Да инвестират средства за създаване на все по-нови и по-съвършени продукти, от една страна, и от друга – да изстискват и най-малките резерви, за да поддържат приемливо ниски цени. Грижата за клиента се подсилва и с периодични промоционални акции, при които той получава допълнително количество, без промяна на цената. Този е и верният подход за разширяване на пазарния дял и заемане на по-добра стартова позиция в строителната надпревара, която ще се отприщи, щом кризата започне да отминава.

Това е и пътят, по който водещият европейски производител в областта на строителната химия Henkel успешно налага своите продукти с марката Cerеsit и в частност лепилата за плочки, които от години са предпочитани поради своите много добри качества. Те са приложими при всякакви условия на експлоатация на подовите настилки или стенни облицовки. Както се знае, напълно универсални материали няма. Затова Henkel се представя на пазара с добре сработен и периодично обновяван „отбор“ от лепила, всяко от които има своята тясна специализация, позволяваща му да бъде оптималното решение за всеки конкретен случай.

Повод да направим преглед на новостите в сектора на лепилата за плочки Ceresit даде и промоционалната акция, която стартира в края на август т.г. – новото лепило CM 11 Plus Gres ще се продава с 10% увеличено тегло, без промяна на цената. Колкото и да е важна цената, според нас по-същественото е качеството, което домашният или професионалният строител получават. За изминалата година, откак за последен път „Направи сам“ представи „отбора“ лепила Ceresit (НС 5-6/2009), в него има нови попълнения, както и качествени промени в съществуващите и добре приети на пазара лепила. За по-голяма прегледност и по-лесно ориентиране при избора на лепилото в зависимост от условията на приложение, ги подредихме в таблица.

Първият критерий при избора на лепилото е къде се намира настилката или облицовката с плочки – на закрито или на открито. Във втория случай изискванията към остатъчната еластичност на втвърденото лепило са допълнително завишени, за да може то да поема значителните термични движения на връхното покритие спрямо основата, породени от слънчевото нагряване. Значение при избора има също така и доколко облицовката или настилката са подложени на воден натиск или обилно мокрене. Специфични изисквания поставят плочите от мрамор, защото лепилото би могло да прозира през тях и да причини нежелано оцветяване. Плочите от гранитогрес поставят своите изиск-вания, защото повърхността им няма капиляри, способстващи захващането на лепилото. При описанието на технологията за полагане на настилки или облицовки с плочки съществува и понятието „критични основи“ – такива са плочите от гипскартон, гипсфазер или циментовите Aquapanel, блокчетата YTONG, подовите настилки над отоплителни системи, над дюшеме и др. Във всеки от тези конкретни случаи към лепилото се поставят допълнителни изисквания, които, ако не бъдат изпълнени, вероятността от отлепване на плочки, отваряне на фуги и поява на други дефекти, са неизбежни.

При оценяване на едно или друго лепило, освен продължителността на времето, през което нанесеното върху основата е годно за залепване на плочките („отворено“ време), специално при стенните облицовки от съществено значение е способността на лепилото да задържа поставената плочка и да не позволява свличането ù под собствената си тежест. Ако то не притежава тази способност в необходимата степен, тогава поне първият залепен на стената ред от плочки трябва да бъде подпрян върху нивелиран мастар и въобще работата се усложнява и бави.

Важното е да се знае, че за всеки подобен случай има и подходящото лепило Ceresit.

Ceresit Classic

Това е универсално лепило, предназначено за външно и вътрешно приложение. Има добра водо- и мразоустойчивост. Подходящо е за лепене на теракотени и фаянсови плочи, а също и за плочи от естествен камък. В последния случай се препоръчва пробно залепване, за да бъде гарантиран крайният резултат. Лепилото е предназначено за залепване върху здрава основа от бетон или дебела циментова замазка. Когато основата има висока водопоглъщаемост, се препоръчва предварително грундиране с Ceresit CT 17. След разбъркване с вода лепилото трябва да се изразходва в рамките на до 2 часа, а времето за лепене върху нанесено върху основата лепило е до 20 min.

Освен за лепене, Ceresit Classic много успешно може да се използва и за подравняване, изглаждане и шпакловане на основата с дебелина на пласта до 10 mm. Предварителната подготовка и подравняване на основата са от изключителна важност. Ето защо тази операция почти винаги е неизбежна. Ceresit Classic е особено подходящ за целта материал с универсално приложение, защото освен всичко споменато, представлява и ценово изгодно решение.

Ceresit CM 11 Plus Gres

Това е нов материал, представляващ подобрена модификация на добилото широка популярност през последните години лепило Ceresit CM 11. И досега това лепило предлагаше оптимално съчетание между качество и цена, което го направи предпочитано при настилки и облицовки, към които не се поставят повишени изисквания, причинени от т.нар. критични основи, например.

Еднакво подходящо е за полагане на облицовки на закрито и открито, има добра водо- и мразоустойчивост. Характерно за него също така е съвсем минималното свличане (≤0,5 mm) на залепената върху прясното лепило плочка. Това е голямо улеснение, особено за хора без голям професионален опит в тази област.

Най-съществената новост в Ceresit CM 11 Plus Gres е, че лепилото вече е пригодено и за лепене на плочи от гранитогрес (на закрито), който, както се знае, е предпочитан материал за подови настилки в по-интензивно натоварени помещения като коридори, антрета, кухни и др.

Ceresit CM 12 Elastic

Макар и да не е отбелязано в наименованието на лепилото, в състава му има съществени подобрения, които правят залепването на подови настилки още по-сигурно и дълготрайно. CM 12 Elastic е специално пригодено за силно натоварени подови настилки с интензивно движение – хотели, магазини и други сгради с обществено предназначение. Подходящо е за приложение при външни и вътрешни настилки, за подове в помещения с постоянна висока влажност. Освен теракотени плочи, с него могат успешно се лепят и плочи от гранитогрес в закрити помещения. Неговите възможности се проявяват най-ярко при залепване на плочи с големи размери – до 80х80 cm, по т.нар. технология без натиск, която значително улеснява работата и позволява по-лесно получаване на качествена настилка. Лепилото е подходящо също така за настилки над подови отоплителни системи.

Ceresit CM 16 Flex

Това е лепило с много добри качества за залепване на плочи (включително от гранитогрес и стъклокерамика) върху споменатите вече критични основи. Подходящо е за залепване на плочки върху съществуваща стара облицовка. То запазва висока еластичност след втвърдяване, което му позволява да поема без напукване или отлепване движенията на облицовката или основата. Използва се на открито и закрито, като е особено подходящо за настилки на балкони и тераси. При него свличането на залепена върху стената плочка също е минимално (≤0,5 mm) и не се отразява на работата. Характерно за това лепило също така е удълженото „отворено време“ – до 30 min.

Лепилата Ceresit CM 17 Super Flex и Ceresit CM 25 White Super Flex са доказали от поне две години насам своите качества. Те несъмнено са най-можещите и силни играчи в отбора на Ceresit. Може да са каже, че при тях ценните качества на лепилото Ceresit CM 16 Flex са допълнително развити в посока към още по-висока еластичност след втвърдяване. Най-съществената разлика между Ceresit CM 17 Super Flex и Ceresit CM 25 White Super Flex е, че второто е бяло на цвят, което го прави единственото подходящо за залепване на плочи от мрамор. И двете лепила са пригодени за залепване на теракотени и плочи от гранитогрес и стъклокерамика на открито и закрито, върху различни критични основи. Ceresit CM 25 White Super Flex е особено подходящо и за облицовки, намиращи се под вода – например басейни.

Коментари и въпроси

3 Коментари към “Лепилата за плочки Ceresit – отборът с обновен състав”

Мария Димитрова | септември 14th, 2012 at 1:17 pm

Здравейте! В къщи имаме изграденден и измазан с хоросан басейн, който използваме за смачване на грозде. Трябва да се поднови облицовката отвътре (досега бе измазан с цимент). Въпросът ми е може ли някой от продуктите на Церезит да се използва за тази цел, за да не се облицова с плочки.
***
„Направи сам“: Публикуваме отговора, който получихме от „Хенкел България“: „При смачкването на гроздето се отделя сок, който е с повишена киселинност (ниско Ph), a това е противопоказно за продуктите на циментова основа. Моят съвет към читателя е все пак да направи керамично покритие, което да бъде фугиранo с епоксидна фугираща смес Ceresit CE 79.“
Nikolay Mravov
AC Technical Support

Стоименова | юни 4th, 2014 at 10:13 am

Уважаеми дами/господа,
Налага се да залепим тракот върху хидроизолация „Изо-мраз“ и върху алуминиева повърхност на открита тераса – 60м2, необходим ни е Вашият съвет какво лепило да използваме, както и необходим ли е накакъв грунд.
Каква е разходната норма за необходимите материали и цената?
Поздрави,
Стоименова.

„Направи сам“:
Препращаме Ви препоръката на специалист на „Хенкел България“: „Върху хидроизолацията може да лепите директно с помощта на Ceresit CM 17. При алуминия първо трябва да обезмаслите, след това да използвате грунд Ceresit CN 94 (или CT 16) и тогава отново с СМ 17 може да се залепят плочите“. За цената може да се информирате от търговската мрежа. Разходните норми са посочени върху опаковката на продуктите.

Александър | ноември 4th, 2015 at 10:00 am

Здравейте, за летене на плочки върху комин вътрешен какво лепило да използвам

„Направи сам“:
от „Хенкел България“ получихме следния отговор на Вашия въпрос:
„Може да използвате Ceresit CM 17, ако температурата е до 70 градуса“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото