В категории: Брой 7-8/2006, Инструменти, Ремонти, Строителство

Електропневматичен перфоратор Skil 1740

Че Skil умее да радва клиентите си от групата на домашните майстори, две мнения няма. Една от причините е, че продава инструментите си в комплект с най-необходимите консумативи, така че машината да може веднага да влезе в употреба. Често кутията съдържа по някоя и друга приятна изненада като практичния несесер за ръчни инструменти и носене на колан, който заедно с комплект от три SDS+ свредла открихме в комплекта на перфоратора Skil 1740. От близо дузината различаващи се основно по мощността си ударно-пробивни бормашини и перфоратори, които концернът предлага към момента, избрахме да тестваме този, защото най-добре се вписва в представата ни за лек и компактен любителски перфоратор, на който може да се разчита и за по-големи отвори в бетон. Тази машина може да пробива отвори в бетон с диаметър до 16 mm, в стомана до 13 mm и в дърво до 30 mm. Това са стойности, които определено надхвърлят обичайните приложения при поддръжка и ремонт на дома или в градината. Освен като перфоратор, Skil 1740 може да се използва като обикновена бормашина с челюстен патронник със зъбен венец за пробиване със сврeдла с цилиндрична опашка. Благодарение на прецизното плавно регулиране на честотата на въртене (0–1300 min–1) и на възможността за промяна на посоката, може да се използва и като мощна електрическа отвертка.

Макар и предназначен за домашна употреба, по електропневматичния си принцип на действие перфораторът Skil 1740 не се отличава от професионалните машини. Електродвигателят с мощност 580 W задвижва бутало, което периодично сгъстява въздуха в пневматичния цилиндър. Той от своя страна изхвърля напред т.нар. летящо бутало, което удря върху опашката на работния инструмент. Според честотата на въртене на двигателя честотата на ударите се променя в границите 0–7150 min–1. Липсата на твърда връзка между двигателя и редуктора от една страна и работния инструмент от друга позволява по-ефективно предаване на ударната енергия върху опашката на инструмента, увеличава се пробивната мощ и същевременно се намалява износването на детайлите. Малкото тегло на машината и енергията на удара (1,4 J) я правят не само производителна, но и удобна за работа във всяко пространствено положение.

Накрая ще добавим, че моделът 1740 има характерния за инструментите на Skil елегантен и същевременно ергономичен дизайн. Основната ръкохватка е много удобна, че даже и приятна за държане, което веднага се забелязва още при пробиване на първия отвор в бетон.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото