В категории: Брой 7-8/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Сухо строителство

Серия олекотени бормашини/отвертки на Metabo

В началото на годината Metabo пусна на пазара два ръчни електрически инструмента с мрежово захранване, които поставят началото на нова серия силно олекотени машини. Това е електрическа отвертка, представена с два модела – SE 2800 и SE 4000, и бормашина – също с два модела BE 4006 и 4010. Най-характерното за тях е изключително ниското им тегло – и за двете под 1,2 kg, което нарежда бормашината измежду най-леките на световния пазар, а отвертката е на челна позиция по този показател. Те имат оптимален дизайн, а масите на детайлите им са така добре балансирани, че да позволяват продължителна работна при минимална умора на ръката. Системата за вентилация е специално конструирана да насочва въздушната струя, която обтича и охлажда двигателя, напред и надолу. Това е направено с цел при работа над главата да не се вкарва зорлем прах в очите, Всички машини имат висока мощност за своя клас и, което се подразбира от самата марка – висока износоустойчивост и надеждност.

Заслужава да се отбележи конструктивната им прилика. За разлика от машините от нисък и среден клас, при които всички детайли – двигател, редуктор и т.н. са затворени между двете черупки на тялото, конструкторите на Metabo са предпочели решение, характерно за машини от най-висок клас и с висока мощност. При тях е необходима голяма устойчивост на тялото срещу усукване поради високия въртящ момент, който се прилага върху работния инструмент – в случая при завиване на винтове. Тялото на машина с такава конструкция е разделено напречно най-често на три части – ръкохватка с пусков механизъм и управляваща електроника, електродвигател и редукторна кутия. Помежду си те се свързват с дълги винтове в стабилно общо тяло. Частта на електродвигателя наподобява метален цилиндър, в чийто краища роторът лагерува двустранно. Тази секторна конструкция усложнява производството и съответно оскъпява машината, но си заслужава, защото придава значително по-голяма механична устойчивост и осигурява продължителна и безаварийна работа.

И четирите модела имат еднаква мощност на електродвигателя – 400 W. С тези си качества машините от олекотената серия са предназначени основно за следните приложения.

Отвертки SE 2800/SE 4000:

» Монтаж на облицовки, леки преградни стени и подови конструкции с плочи от гипсокартон и гипсфазер (сухо строителство).

» Производство и монтаж на мебели.

» Различни дърводелски дейности и сглобяване на дървени конструкции.

» Вътрешно обзавеждане, дъсчени и други облицовки, дюшемени подови конструкции.

Бормашини BE 4006/BE 4010:

» Монтиране на различни инсталации – санитарни, отоплителни, климатични, вентилационни

»Шлосерски работи, монтиране на метални конструкции

» Производство и монтаж на мебели

Отвертка SE 2800/SE 4000

Това са два модела електрически отвертки, чието оптимално поле за приложение по наше мнение е все по-бързо развиващото се сухо строителство. Облицовъчните плочи се закрепват с винтове през всеки 25 сm, което означава, че един монтажник на ден трябва да завива стотици, често и хиляди винтове, включително и в крайно неудобното за работа положение високо над главата. Без използването на подходящия за целта инструмент това е непосилна задача. При такива обеми на работа най-подходящи са специализираните електрически отвертки с мрежово захранване, измежду които на челно място за момента се нареждат SЕ 2800 и SE 4000 на Metabo. Те се различават помежду си по честотата на въртене и съответно по големината на въртящия момент. По-малката честота позволява постигане на по-голям въртящ момент (8 Nm при SE 2800) и съответно с тази отвертка могат да се завиват винтове с диаметър до 6,3 mm, докато максималният диаметър на винта за другата отвертка е 5,5 mm (въртящ момент 6 Nm).

И двете машини имат патентованата от Metabo система за лесна и бърза смяна на битовете без помощта на допълнителен инструмент, включително и когато шестостенният отвор е задръстен със замърсявания, които пречат на бита да се движи свободно в него. След преустановяване на натиска върху главата на винта битът автоматично се избутва напред и вече лесно може да се хване и издърпа без инструмент, за да се смени. Дълбочината на завиване на винтовете се регулира прецизно, а ограничителят от алуминий лесно се демонтира, когато е по-удобно да се работи без него. Отвертките имат система за плавно регулиране на честотата на въртене Metabo Variospeed (V), самоизключващи се при износване четки на двигателя и безшумен палцов съединител.

Бормашина BE 4006/BE 4010

Тук разликата между двата модела е в предавателното число на редуктора, поради което имат различна максимална честота на въртене и съответно различен по големина максимален въртящ момент – 6 Nm за първия и 8 Nm за втория. BE 4006 е предвиден за пробиване на отвори в стомана до 6 mm и в мека дървесина до 12 mm. За модела BE 4010 тези стойности съответно са Ø10 и Ø20.

Машините са с електронно регулиране на честотата на въртене (Variospeed-V), съответно 0–4000 minˉ¹ за първата и 0–2850 minˉ¹ за втората, и самоизключващи се четки. Патронникът е бързозатягащ за свредла с диаметър от 1,5 mm до 10 mm.

В заключение новата серия ръчни електрически инструменти на Metabo са професионални машини, специално разработени за продължителна работа при сравнително еднообразни повтарящи се операции.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото