В категории: Брой 7-8/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки

Настолен циркулярен трион Metabo KGS 303 Plus

В края на юни т.г. Metabo пусна на пазара обновена версия на успешно продавания вече четири години настолен циркулярен трион KGS 303. Машината е все още толкова нова, че едва успяхме да се доберем до една единствена снимка.  За илюстриране на възможностите на настолния циркулярен трион сме използвали снимки на модела KGS 303. Те дават напълно вярна представа и за модификацията Plus, която визуално се различава единствено по височината на опорния линеал.

Дълготрайното присъствие на пазара вече само по себе си е най-добрата гаранция за качествата на машината, които са доразвити в новия модел KGS 303 Plus. Усъвършенстванията са в посока повишаване на прецизността при рязане и подобряване на комфорта на работа. За увеличаване на точността на машината е поставен лазерен прожектор, който позволява точно позициониране на тесния и ярък лазерен лъч. Модата всички дърворежещи машини, и особено машините с азиатски произход, да се „въоръжават“ и с лазерни прожектори вече стана едва ли не задължителен елемент за тях. В случая обаче от фирмата производител специално подчертават, че всички машини Metabo се произвеждат в Германия, даже не и в съседни държави, а специалистите пък са единодушни, че лазерният прожектор на KGS 303 Plus наистина спомага за повишаване на точността при рязане, и в никакъв случай не може да се оприличи на украшение. Значението на предварителното точно очертаване на линията на рязане добива още по-голяма тежест, като се вземе предвид голямата широчина на рязане на машината – до 300 mm. Освен върху точността, наличието на лазерния прожектор допринася и за повишаване на безопасността при работа, защото отчетливо, при това със сигналния червен цвят, маркира опасната зона.

Другата минимална на пръв поглед, но ценна при работа промяна е по-голямата височина на линеала. Така той дава значително по-стабилна опора при рязане на дебели материали. Максималната дебелина на рязане под прав ъгъл на KGS 303 Plus е 81 mm и 54 mm при рязане под наклон 45о. Макар и с малко, широчината на рязане също е повишена – от 285 mm при досегашния модел на 300 mm за усъвършенстваната му версия. При рязане под ъгъл 45о широчината на рязане намалява до 205 mm. Стабилно лагеруваната маса може да се завърта вляво на 50о и вдясно до 60о.

На трето място в списъка с подобрения бихме поставили новия циркулярен диск, с който машината се доставя стандартно. При диаметър 250 mm той има 49 твърдосплавни зъба (WZ) и осигурява по-прецизно, по-чисто рязане. Всичко, казано дотук, показва, че KGS 303 Plus е отлична машина за напречно разкрояване при монтиране на паркетни подови настилки, облицовки на тавани или стени с широки дъски и панели.

KGS 303 Plus е високопроизводителна машина със скорост на рязане 66 m/s. Двигателят е с мощност 1800 W и има система за електронно управление, осигуряваща плавното развъртане на диска, което е добре и за електрическата мрежа, защото се ограничава големият пусков ток. Честотата на въртене на диска е 5000 min–1, което повишава производителността и едновременно с това – чистотата на среза.

Безпроблемното транспортиране на циркулярния трион KGS 303 Plus в багажника на лек автомобил е осигурено от сравнително ниското му тегло 19 kg и неголемите му размери (575x88x595 mm). Към положителните качества на машината ще добавим още възможността двигателят с циркулярния диск да се накланят странично (под ъгъл до 48о) не само едностранно, но и в двете срещуположни посоки. Това означава, че при всички положения на рязане лицевата страна на детайла ще се намира отгоре, и ръбът по линията на рязане ще бъде равен и гладък без нащърбване.

KGS 303 Plus има и ред други подобрения – от по-незначителни като по-удобната за хващане ръкохватка на механизма за въртене на основата, до по-съществени като удължените рамене, които се използват за по-стабилна опора при рязане на дълги детайли. Продава се с 3 години XXL гаранция на Metabo.

В заключение KGS 303 Plus е не просто поредната професионална машина на фирмата. Тя е в състояние да задоволи и най-високите претенции на хората, които с нейна помощ биха си вадили хляба.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото