В категории: Брой 7-8/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти

Акумулаторни бормашини на Kress

Немската фирма Kress-elektrik също „яхна“ най-модерната за момента технология за „консервиране“ на електрическа енергия – литиево-йонната, и през май т.г. пусна на пазара едновременно четири модела електрически бормашини-отвертки с такива батерии. За предимствата им вече сме писали нееднократно, като към това ще добавим само нещо, което е пропуснато – тъй като при тях не се появява Memory ефектът, литиево-йонните може да се зареждат и дозареждат по всяко време, независимо от степента на разреждане. Това в съчетание с минималния им саморазряд означава, че машина с такава батерия на практика може да бъде винаги готова за работа. Да не пропускаме и друга съществена подробност. Този вид акумулатори не съдържат силно замърсяващите околната среда тежки метали.

Новата фамилия машини LIOS&ABL включва моделите 180 LIOS, 144 LIOS, 108 LIOS и 108 ABL. Всички те се произвеждат в завод на фирмата в Швейцария. Батериите им са с еднакъв капацитет 2,2 Ah, но с различно захранващо напрежение (от 10,8 V до 18 V). Съответно на това машините се различават по мощност, а и по принадлежностите, с които са комплектувани. Всички, с изключение на 108 ABL, имат системата QuiXS за бърза смяна на патронника без помощта на допълнителен инструмент. На неговото място може да се постави специална глава за работа под ъгъл – със или без патронник. Главата може да се завърта на 360о, което позволява да се избере най-удобната за работа позиция. Смяната на патронника или на бита се улеснява от системата за автоматично блокиране на въртенето на шпиндела ASL (Auto-Spindel-Lock), така че това може да става само с една ръка.

За завиване на винтове машината може да се използва с патронник или без него, като битът се поставя в отвор с вътрешен шестостен в края на шпиндела. В този случай машината става с 6 cm по-къса. Възможностите са същите и при поставена ъглова глава. Всичко това позволява с машината да се работи на изключително тесни и неудобни места – там, където обикновената бормашина е напълно безпомощна. Конструкцията на патронника позволява той да се поставя, без да е необходимо битът в шпиндела да се изважда, защото не пречи.

Освен за типичното им приложение в сглобяването и монтирането на мебели, мощността на машините и големият въртящ момент ги прави напълно подходящи и за значително по-тежки задачи в строителството и ремонта като завиване на дълги винтове или изрязване с боркорона на големи отвори в гипсови плочи. Това с най-голяма сила важи за модела 180 LIOS.

Тук ще представим съвсем накратко техническите характеристики само на тази най-голяма машина. Теглото ù е 2,2 kg, има двустепенна механична предавателна кутия и честота на въртене съответно в границите 0–380 min–1 и 0–1400 min–1. Постиженията на 180 LIOS са впечатляващи – пробиване на отвори в дърво до 35 mm и в стомана до 13 mm. Може да завива винтове с диаметър до 10 mm. Максималният въртящ момент при завиване в твърда дървесина е 55 Nm, а в мека – 35 Nm. Максималните диаметри на винтовете, които могат да бъдат завивани с всяка от останалите машини, са: 144 LIOS и 108 LIOS – 8 mm, 6 mm за 108 ABL. Всички без 108 ABL се продават с по две акумулаторни батерии.

Големината на въртящия момент се регулира в 21 степени и се поддържа постоянен от системата за управление. Благодарение на литиево-йонните си акумулаторни батерии машините от тази серия са станали значително по-леки. Тежат между 1,5 и 2 kg, което ги прави по-удобни и по-малко уморяващи при работа. Времето за зареждане на батериите на 100% от максималния капацитет е 50 min, а 70% от капацитета се постига след около 30 min.

Всички имат електронно управление, което, освен безстепенна промяна на честотата на въртене, осигурява плавно развъртане на машината, защита на електродвигателя и батерията срещу претоварване и прегряване. С други думи са взети всички мерки за продължителна и безаварийна работа.

Стандартната заводска гаранция е 2 години, а след регистрация на сайта на фирмата гаранцията се удължава на три години и се предоставят различни допълнителни услуги, предвидени за членовете на Kress Power Club.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото