В категории: Брой 7-8/2010, Електроника, Хоби

OFRM Geotrade 5.30 и Garmin nuvi 3790 – ненадминатият тандем

Когато хората говорят за GPS навигационни устройства, най-често обсъждат поредния нов модел на световния лидер Garmin и последната версия на навигационната карта на България OFRM Geotrade TOPO и OFRM Geotrade City. Редовните читатели на „Направи сам” несъмнено знаят, че успехът на марката в България в най-голяма степен се дължи на създадената и редовно обновяваната на всеки три месеца от Събин Коларов и неговия екип (фирма „Сайнед” ООД) навигационна карта вече години наред. Нейното изключително качество, неуморно поддържаното темпо при усъвършенстването й, разширяването и актуализирането държат на далечна дистанция всички опити за пробив на нашия пазар на други марки GPS апарати, както и опитите за създаване на конкурентна карта за апаратите на Garmin.

Последно в списанието ни (НС 1-2/2010) бе представена в аванс излязлата в края на март версия 5.1 на двете карти. Пропуснахме юнското й обновяване, но сега е време да наваксаме това информационно изоставане. Затова помолихме Събин Коларов да представи предварително по-впечатляващите новости във версията 5.30, която ще бъде пусната в края на август. Тук е мястото да напомним, че всеки регистриран на сайта www.karta.bg потребител получава всяка нова версия безплатно в рамките на две години.

Развитието на новата версия на OFRM Geotrade е в поне пет насоки.

– Разширяване на наличната информация за търсене на адреси (улица и номер) в 20 нови града, по номер на блока в 9 града и по име на улицата – в 10 града допълнително. Добавени са улици, адреси и номера на блокове в Белене, Годеч, Златна Панега, Луковит. Включени са улици и адреси в Арбанаси, Гулянци, Никопол, Оряхово и Ябланица. Добавени са нови адреси и са коригирани някои улици в Горна Оряховица, Кнежа, Левски, Павликени, Свищов и Севлиево. Отделно за стотици села вече е въведена пътната мрежа, но без имена на улиците.

– Разширяване на базата данни с нови обекти, които представляват обществен интерес (POI).

– Отразяване на множество промени в пътната мрежа и коригиране на вече остаряла информация. Сред тях са новият пътен възел „Качица” във Велико Търново, новото кръгово кръстовище, свързващо Драгалевци с Околовръстния път на, нови кръгови движения в Самоков, Благоевград и др.

– Добавени са хиляди километри черни пътища, пътеки, велосипедни пътеки и интересни места (POI) сред природата (към наличните общо 35 600 km в предишната версия 5.21).

– Разширяване на функционалните възможности на навигационната карта, така че тя да използва пълноценно последните новости в развитието на GPS апаратите на Garmin. От предната версия навигационната карта OFRM Geotrade поддържа функцията „помощник за избор на лента за движение”. Така всеки от по-новите модели на Garmin, които разполагат с тази функция, вече ще дават указания не само посоката на движение и предстоящия завой, но и в коя лента водачът трябва навреме да се престрои, за да може да следва зададената посока на движение. Тази възможност първоначално е въведена за столичния град с неговата най-развита и сложна транспортна мрежа, след което с по-нататъшното развитие на навигационната карта ще обхване постепенно и останалите по-големи градове.

Най-съществената новост в картата OFRM Geotrade 5.30 е, че се поставя началото на въвеждане на триизмерни (3D) изображения на по-забележителните сгради – като начало в София.

Всеки, работил с компютърна техника знае, че скоро след появата на нов продукт или дори само на поредната нова версия, производителят пуска и разпространява софтуер, който коригира забелязаните до момента недостатъци. Това е неизбежен процес и за щастие пропуските лесно се коригират, защото не се налага смяна на механични или електрически детайли, нито на електронни елементи. Така във версията 5.30 е коригиран проблем, появил се при предните две версии – някои ограничения при търсене на обекти в цялата страна. Причината за това е установена – GPS апаратите на Garmin работят коректно с карти разделени на не повече от 24 части. Разделянето на картата на повече части се прави с цел ускоряване на обработката на информацията и на търсенето в нея. Затова при OFRM Geotrade 5.30 е възприето оптимално решение за постигане на максимално бързодействие при запазване на пълната функционалност на картата.

Другото интересно решение при новата версия е разликата в начина на визуализиране при различните версии на навигационната карта: OFRM Geotrade TOPO 5.30 CYR, OFRM Geotrade TOPO 5.30 ML и OFRM Geotrade TOPO 5.30 LAT. Във версията LAT (надписите са само на латиница) полигоните, изобразяващи растителната покривка, са прозрачни, а не плътни. Това е направено с цел олекотяване на картата, за да може да работи добре и на по-старите модели на Garmin, като GPSMAP 60CSx и eTrex C.

Както вече споменахме навигационната карта OFRM Geotrade се развива паралелно с техническите възможности на GPS апаратите на Garmin. Пълноценното използване на всички възможности на най-новата версия на картата е възможно само с апарат от последно поколение.

За демонстрация на възможностите на OFRM Geotrade 5.30 Събин Коларов избра модела nuvi 3790, който по негово мнение е най-добрият апарат на Garmin от тази серия. Както се знае серията nuvi са предназначени за навигация в автомобил, но също така успешно може да се използват и при движение пеша, например в непознат град, включително за лесно намиране на паркирания автомобил. Те са малки и леки, а батерията им осигурява няколко часа автономен режим на работа (до 4 часа за nuvi 3790).

В България няма друг, който да разбира повече от сухоземните навигационни карти за GPS апаратите на Garmin от Събин Коларов. При това той е човек силно пестелив на похвали. Затова го помолихме да представи основните новости, които предлага тандемът OFRM Geotrade 5.30 & nuvi 3790.

* От гледна точка на графичното изобразяване nuvi 3790 поддържа триизмерни изображения на сгради, трафик, релеф, хоризонтална или вертикална ориентация, екологични маршрути, записва следата на движение и т.н.

* Имената са прикрепени към улиците така, че по-ясно да си личи за коя улица се отнасят. Триизмерно изобразените сгради ярко се открояват на екрана. Явно Garmin са поставили доста мощен процесор в nuvi 3790, защото уредът осезаемо загрява при разглеждане на OFRM Geotrade TOPO картата.

* nuvi 3790 има сензор за пространствена ориентация. При завъртане на апарата екранното изображение автоматично се превключва между Portrait и Landscape.

* За тези, които предпочитат фонетична подредба, фирма „Сайнед” ООД е разработила необходимия софтуер и го инсталира като допълнителна възможност на всеки уред, закупен в магазина на фирмата (ул. „Ген. Гурко” 45 в София).

* Най-голямо удоволствие и наслада за окото OFRM Geotrade TOPO 5.30 и nuvi 3790 доставят при изобразяване на природната среда. Околните планини направо оживяват на екрана. Изобразяването на релефа на местността е пространствено и в реално време.

* Друга много полезна функционалност на nuvi 3790 е свързана с икономията на гориво. По време на шофиране на екрана се изобразява лист от дърво, който сменя цвета си между червен, обозначаващ преразход на гориво, жълт – при средно икономичен режим и зелен, когато автомобилът се движи в икономичен режим. Отделно на екрана се изписва и цифрова индикация от 1 до 99 за икономията на гориво, като 99 показва движение при максимална икономичност.

* Уредът съхранява информацията за всяка цел, към която е бил зададен маршрут и я записва в собствена SQL база данни. В нея се съхранява информацията за всеки маршрут – изминатото разстояние, времето на пътуване, разходът на гориво, стойността на изразходваното гориво, изхвърлените в околното пространство въглеродни емисии.

* Разходът на гориво за последните 10 часа шофиране може да се види и във вид на графично изображение (диаграма), на която се изобразява количеството му и неговата стойност. За целта при зареждане в бензиностанцията в GPS апарата се въвежда информация за количеството и стойността на закупеното гориво.

Освен това nuvi 3790 има и вградена тестова игра, чиято цел е постигане на максимална икономия на гориво чрез поддържане на оптимален режим на шофиране – скорост на движение, честотата на ускоряване на автомобила, натискането на спирачния педал и т.н.

Актуалната версия на картата OFRM Geotrade може да бъде закупена или обновена тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2010, Електроника, Хоби

Ключови думи


 
към началото