В категории: Брой 7-8/2006, Материали, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Knauf Diamant. Плочи с висока твърдост и здравина

Плочите Knauf Diamant се отличават не само с повишена твърдост, но и с редица други механически и физико-химически качества, които ги правят особено подходящи за облицовки, към които се поставят най-високи изисквания. Те имат висока устойчивост на механично натоварване, значително по-добре задържат завитите или монтирани по друг начин крепежни елементи. Имат над два пъти по-висока устойчивост на натиск (>10 N/mm2) в сравнение с обикновените плочи от гипсокартон, което ги прави устойчиви на удар, на повърхностни механични повреди (издраскване, пробиване), значително по-добре понасят и влагата. Кука, окачена на такава плоча, издържа натоварване до 22 kg, пластмасов дюбел за монтиране в кухини – до 30 kg, а метален дюбел – до 35 kg. С двойка такива дюбели стените от Knauf Diamant позволяват окачване на предмети с тегло до около 60 kg. По този показател плочите Knauf Diamant имат с около 20% по-висока товароносимост в сравнение с обикновените плочи. В добавка Knauf Diamant осигуряват по-сигурна огнезащита, имат и по-добри звукоизолационни свойства. С други думи това са плочи, способни да удовлетворят и най-високите изисквания за облицовки, подложени на натоварване и екстремни условия. Поради това основното им предназначение е за обществени сгради като училища например, но със същия успех може да се прилагат и в жилищното строителство за облицовка на стени, които не могат да бъдат сигурно опазени от механични въздействия. Подобрената звукоизолация и огнезащита също са качества, които в никакъв случай не могат да бъдат пренебрегвани при строително-ремонтните работи в дома. Тези плочи са особено подходящи и за преградни стени, които отделят едно жилище от друго, и поради това към тях има повишени изисквания за звукоизолация и огнезащита. С две думи са подходящи за всякакви обшивки и особено при повишени изисквания към тях.

Двуслойна обшивка с плочи Knauf Diamant значително подобрява звукоизолацията срещу въздушен шум. Преградна стена с обща дебелина 150 mm, изпълнена със специалните еластични метални профили MW, има индекс на изолация RW = 63 dB, а при стена с дебелина 255 mm (сдвоени носещи профили MW) и същата обшивка има индекс RW = 70 dB. Действащите към момента норми у нас изискват индекс RW = 40 dB за вътрешни стени и RW = 57 за стени, които ограждат жилището. Ще добавим още, че намаляване на нивото на шума с 10 dB се възприема от човешкото ухо като намаляване наполовина. Двустранно облицована стена с двуслойна обшивка (2х12,5 mm) плочи Knauf Diamant е устойчива и не се пробива при изстрел с куршум с голям калибър.

Плочите Knauf Diamant се произвеждат с размери 125х200 cm и 125х250 cm при дебелини 12,5 mm и 15 mm. Кантовете им са закръглени с леко скосяване по края (HRAK). Това е направено за улесняване и по-сигурно задържане на фугиращата маса. Подобно на останалите плочи от гипсокартон, те се монтират като облицовка върху носещи конструкции, изпълнени с метални профили или летви. Във втория случай, поради голямата си здравина, плочите изпълняват не само функцията на покритие, а и допринасят за повишаване на механичната стабилност на конструкцията. Knauf Diamant могат да се огъват върху специално подготвен шаблон, като в сухо състояние минималният радиус на огъване на плоча с дебелина 12,5 mm е 265 cm, а в мокро – 100 cm.

Плочите Knauf Diamant се режат и обработват механически със същата лекота, както и останалите плочи от гипсокартон. Монтират се към носещите метални профили със специални винтове за твърди плочи Diamant HGP. При многопластова конструкция външните плочи се закрепват към лежащите под тях със стоманени кламери с дължина, по-голяма от 22 mm.

Запълването на фугите в облицовката не се отличава от обикновените гипсокартонени плочи. Използва се Knauf Uniflott без армираща лента или Knauf Fugenfüller Leicht, комбиниран с армираща лента. Фугираната, шпаклована и грундирана обшивка може да се боядисва, върху нея да се лепят всякакви видове тапети, да се полагат тънкослойни изкуствени мазилки или облицовка с плочки.

За допълнителна информация вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото