В категории: Бани и кухни, Брой 7-8/2006, Материали, Ремонти

Ремонт на изскубнат дюбел

Съединенията с дюбели не са застраховани срещу измъкване от стената или тавана с всички неприятни, а често и трагични последици за окачените с тях предмети. Причините дюбелът да стане хлабав и да не задържа в отвора могат да бъдат нездрава основа, неправилно натоварване, несъответстващ диаметър на отвора и др. На хлабаво монтирания дюбел не може да се разчита. Класическо решение на проблема са напъхване на кибритени клечки в отвора и повторно набиване. Други пък запълват отвора с гипсов разтвор и, докато той е още пресен, дюбелът се вкарва обратно на мястото си. Тези решения обаче са половинчати и рядко водят до успех.

Проблемът е сериозен, защото често дюбелът не може да се премести на друго място, а, ако това е възможно, тогава старият отвор ще грози и трябва по някакъв начин да се запълни, за да не личи. Когато отворът е пробит в облицовка от фаянсови плочки, задачата за скриване на кръпката е почти неизпълнима без смяна на плочката.

Решение обаче има и при това изключително ефикасно, лесно за изпълнение, отнемащо само няколко минути време, а ремонтираното съединение по правило става толкова здраво, колкото е било преди това.

За целта Fischer предлага ремонтен комплект, който съдържа 10 парчета специална тъкан, пропита със смоли. Едно парче се накисва за кратко във вода, обвива се плътно около дюбела и заедно се набиват в отвора. За да уплътни тъканта по-добре пролуката между стените на отвора и дюбела, той внимателно се завърта, докато запъне здраво. За около 3 минути смолата се втвърдява и дюбелът е здраво захванат в отвора, след което вече може да бъде натоварен.

Все пак този начин на ремонтиране се практикува при дюбели, които не са силно натоварени. При монтиране на тежки предмети към недостатъчно здрава основа се препоръчва използване на инжекционни дюбели, при които в отвора се впръсква бързо втвърдяваща се смес, която стяга за около 2 часа.

За допълнителна информация посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг”.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Бани и кухни, Брой 7-8/2006, Материали, Ремонти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото