В категории: Брой 7-8/2010, Градина, Строителство

Моторни свредели на STIHL

Винаги е интригуващо да се пише за нови модели, а когато става дума за нов вид машина, тръпката е още по-осезаема. Дойде му времето да представим поредната машина от производствената листа на STIHL – моторния свредел, за който също може да се каже, че е незаменим в своята област на приложение, да облекчи и многократно да повиши производителността на физическия труд при издълбаване на дупки в почвата. В зависимост от мощността на машината, диаметъра и дължината на свредлото зависи големината и дълбочината на издълбаните в почвата дупки.

Към момента ШТИЛ България предлага два модела моторни свредели. Първият – BT 121, е мощна машина с широк периметър от приложения – от издълбаване на дупки за стабилно забиване в почвата на колове за огради или насаждения, които изискват редици от колове с опъната на тях тел (лозови масиви, например), взимане на почвени проби, до изкопаване на гнезда за единично засаждане на растения – било залесяване с горска растителност или други видове. Тази машина намира широко приложение още в пътното и други видове строителство. Моделът BT 45 е олекотен моторен свредел, предназначен за издълбаване на гнезда за засаждане на растения и пробиване на отвори с голям диаметър в дърво.

BT 121 е мощна машина, предназначена за работа от сам човек, която има редица технически решения, характерни за марката STIHL. Решения, които са я извели на челно място като световен производител на ръчни механизирани инструменти за работа в гората и градината. С нея може да се издълбават дупки с диаметър до 200 mm и дълбочина 500–600 mm (при дължина на свредлото 695 mm). STIHL предлага и удължители с дължина 250 mm и 400 mm, с помощта на които максималната работна дълбочина може да се увеличи до 1095 mm. Машината се задвижва от двигател с вътрешно горене с работен обем 30,8 cm³, развиващ мощност 1,3 kW (1,8 к.с.). Теглото ù е 9,4 kg. Запалването на двигателя е улеснено и по-малко натоварва ръката чрез системата ElastoStart, използваща специални вградени в ръкохватката на стартерното въже еластични елементи, които поемат и омекотяват предаваните по въжето удари при развъртането на двигателя, докато запали. Двигателят има и ръчна помпа за подкачване на горивото, която улеснява запалването му след по-продължителен престой и спадане на нивото на горивото в поплавковата камера на карбуратора.

Конструкторите са взели редица мерки за обезопасяване в максимална степен на работещия, както и за това работата с моторния свредел да бъде минимално травмираща и уморителна. BT 121 е високопроизводителна машина. Шпинделът, респективно закрепеното към него свредло, се върти с честота 190 min ¯¹. При диаметър на свредлото, близък до максималния, и при по-твърда почва се създава значително натоварване и въртящ момент, който се стреми да завърти машината в обратна посока. За по-лесното ù удържане по време на работа тя има широка ръкохватка, която осигурява необходимата опора на двете ръце. Ръкохватката е многофункционална, като на нея удобно са разположени органите за управление на двигателя. Удържането и точното водене на машината допълнително се улеснява и от специалната подложка, която опира върху бедрата на работещия и осигурява допълнителна опора върху здравите мускули на краката. Натоварването е разпределено върху доста голяма площ, а еластичните елементи на подложката предпазват тялото от травмиране.

Специални мерки са взети и за прекъсване предаването на вибрациите от двигателя към ръкохватката и ръцете на работещия. Двигателят е монтиран към специална рама с еластични елементи, които действат като единна антивибрационна система. Така нивото на вибрациите, които достигат до ръцете, е сведено до 2,2/2,5 m/s² (при въртене вляво и вдясно)/(1). Рамката от своя страна предпазва двигателя от повреждане при изпускане на машината. За безопасната работа се грижи и системата QuickStop, която автоматично преустановява въртенето на свредлото, щом големината на въртящия момент надхвърли безопасната граница. Това се случва, когато свределът попадне на по-голям камък. При неизбежното неконтролирано завъртане на машината в такива случаи специалният предпазен лост допира до крака на работещия, завърта се на малък ъгъл и моментално изключва въртенето на шпиндела.

Карбураторът на двигателя има специален компенсаторен механизъм, който поддържа оптималното съотношение на съставките в гориво-въздушната смес, независимо от замърсяването на въздушния филтър. Това позволява машината да работи нормално, докато задръстването на филтъра достигне до 80% от неговата повърхност. С оглед възможността при суха почва да се работи в условия на повишена запрашеност, филтриращата засмуквания от двигателя въздух система е конструирана така, че да осигурява максимална ефективност и удължен интервал от време между две почиствания.

Освен свредели за издълбаване на дупки с диаметър от 40 mm до 200 mm, за BT 121 се доставят също свредла с диаметър 150 mm, специализирани свредла за разсаждане на растения, които разрохкват почвата в участък с диаметър около 260 mm, както и други приспособления, разширяващи възможностите на машината. Списъкът с инструменти включва и челюстен патронник за захващане на спирални свредла с цилиндрична опашка с диаметър до 13 mm.

Моторният свредел BT 45 е по-малка и по-лека ръчна машина, която се предлага в два варианта: единият е предназначен за издълбаване на ямички (гнезда) за засаждане на растения, а вторият е снабден фабрично със самозаключващ се челюстен патронник за закрепване на спирални свредла. Тази модификация всъщност представлява мощна моторна бормашина за пробиване на отвори с диаметър до 25 mm в дърво. С две думи, първият вариант на модела е предназначен за растениевъдни и други селскостопански работи, докато вторият – за строително дърводелство, както и за изграждане на различни градински дървени конструкции, изпълнени от разполовени надлъж стъбла, греди и талпи. Двата имат един и същ двигател и двустепенен механичен редуктор. Те са и взаимозаменяеми, като всека може лесно да се превърне в другия и да поеме неговите функции чрез допълнително закупуване на липсващите за целта части и инструменти – свредло за засаждане на растения или патронник и свредла за пробиване в дърво.

Двигателят е с работен обем 27,2 cm³ и мощност 0,8 kW (1,1 к.с.). Теглото на машината (без работния инструмент) е 4,8 kg. При въртене вляво и вдясно нивото на вибрациите (2) е 7,2/6,1 m/s².

За по-точно избиране на режима на работа (честота на въртене и големина на въртящия момент) в зависимост от извършваната дейност машината има двустепенен механичен редуктор. Съответно на първа предавка честотата на въртене на шпиндела е 910 min¯¹, а на втора – 2710 min¯¹. Машината има и режим на въртене на шпиндела в обратна на часовниковата стрелка посока, който се използва за освобождаване на свредлото в случай на заклинване. Предвидено е и положение на празен ход, при което шпинделът не се върти. Това е направено с цел безопасността на работещия при стартиране на двигателя.

За BT 121 звуковото налягане (3) е 103,0 dB (A), а за BT 45 – 98,0 dB (A). Звуковата мощност (3) е съответно 109,0 dB (A) за ВТ 121 и 103,0 dB (A) за ВТ 45.

***

(1) К-фактор съгласно директива 2006/42/ЕО = 2 m/s²

(2) К-фактор съгласно директива 2006/42/ЕО = 2 m/s²2

(3) К-фактор съгласно директива 2006/42/ЕО = 2,5 dB(A)

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2010, Градина, Строителство

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото