В категории: Брой 7-8/2006, Градина, Хоби

Поливна техника за градината TopGarden

Водата дава живот на всяко растение и без поливане, особено през летните месеци, не е възможно градината да оцелее. Съществуват различни системи за напояване, като тук ще се ограничим до поливане на цветната или малката зеленчукова градина с подвижни прибори, защото за тревни площи се предпочитат дъждовални системи. За разлика от стационарните системи, подвижните са гъвкави, според нуждата водата лесно може да стигне до всяко кътче на градината, до всеки корен, те са и най-евтини. Не изискват почти никаква предварителна подготовка – единият край на маркуча се свързва към водопроводния кран, към другия се поставя ръчен накрайник или автоматичен дъждовален разпръсквач и готово. Тези поливни системи навлязоха на пазара ни преди малко повече от десетина години, като, навярно няма да сгрешим, че първи се появи европейският лидер Gardena. Тогава българинът за пръв път видя на отрупаните щандове на първите хипермаркети от веригата МЕТРО потресаващо многообразие от всевъзможни елементи за изграждане на различни поливни системи, включително автоматизирани за поливане на стайните цветя, или системи за капково напояване на зеленчукови градини. Всеки вече можеше да си купи ръчни градински инструменти, които познавахме единствено от лъскавите западни списания. Всичко, обект на десетилетни мечти, стана реалност. Реалност обаче се оказаха и европейските цени на продуктите на такива реномирани производители, които ги правеха почти недостъпни за прокъсания джоб на огромната част от българите.

Времената се промениха, на работещите хора вече не се налага да стискат последното спастрено левче в ръка, а и продуктите на Gardena, все така привлекателни, но и доста скъпи, намериха своята алтернатива. Появи се „вълната“ на китайския производител, който е в състояние да доставя едва ли не всичко на многократно по-ниски цени и при повишаващо се с всяка изминала година качество.

Сезонът на летните жеги ни подтикна да представим част от елементите за подвижни поливни системи, които предлага фирма „Евромастер Импорт Експорт“. Колекцията TopGarden включва всичко необходимо за удобно и ефективно поливане на градината – маркучи, всевъзможни ръчни разпръсквачи, съединителни елементи (фитинги). За отбелязване е, че преобладават комплектите, които съдържат най-необходимите елементи. Така производителят улеснява в максимална степен избора. Комплектите са подбрани така, че, освен за поливане, може да се използват за миене на автомобила, за почистване на плочници и други подобни цели.

За всяка напоителна система най-важен е маркучът. За градински цели най-често се използват маркучи с диаметър 1/2″, които осигуряват достатъчен воден дебит. Те са по-леки и гъвкави, заемат по-малко място и не на последно място са по-евтини. За градината са достатъчни маркучи, предвидени за максимално налягане около 20 bar. Те се продават на рула с дължина 10 m, 15 m, 20 m или на метър. За препоръчване е маркучът да се навие върху барабан на специална количка, като от него се развива само толкова, колкото е необходимо в момента. Захранването с вода става през оста на макарата, така че маркучът може да се навива и развива без спиране на водата. Навит на барабана, той лесно се съхранява и пренася. Количката обикновено стои близо до чешмата и се свързва към нея посредством късо парче маркуч.

При необходимост от покриване на по-малко разстояние много удобни са показаните тук два комплекта. Маркучите по правило са многопластови (по-евтините са трипластови) и се изработват от армиран PVC. Слабо място се появява, когато при невнимателно изтегляне или при навиване върху макарата маркучът се пречупи, при което водният поток спира, а и на мястото на пречупването лесно се получават пробиви. Затова по-скъпите и качествени маркучи имат специален допълнителен слой, който ограничава склонността им към пречупване.

Ако все пак се пробие, възможностите са две – на пазара се продават специални лепящи ленти Power Type, които в редица случаи наистина са способни да вършат чудеса. Нашият опит обаче показва, че поради високото налягане на водата закърпеният чрез такава лента маркуч скоро прокапва, след което течът бързо се увеличава. Затова по-доброто решение е на пробитото място маркучът да се пререже и двете парчета да се съединят с холендер. Ремонтът се извършва за под минута време, защото свързването става изключително лесно и бързо. Така се работи с всички присъединителни елементи. Те се свързват към маркуча чрез притягане на гайка, която притиска разположените околовръст пружиниращи елементи, и те го задържат да не се изскубне. Всички елементи са пригодени да се свързват с останалите плътно и сигурно, като се вмъкват един в друг. Тяхното разделяне става също толкова лесно и бързо.

Най-напред представяме един комплект (1), който впечатлява с компактните си размери. Това го прави много удобен за съхраняване и пренасяне. Маркучът е от тънък неармиран PVC с дължина 15 m, поставен в текстилна обвивка. Подобно на пожарникарските маркучи, навит на ролка във вид на плоска лента той заема минимално място. В началото си има съединителен щуцер и поставен в него накрайник за свързване към водопроводен кран с външна резба 1/2″. Свободният край на маркуча завършва с щуцер с вграден в него спирателен клапан, който спира изтичането на водата, когато накрайникът се извади. По този начин не е необходимо при всяка смяна на накрайник да се тича до чешмата. Свободният край се изтегля и целият маркуч се развива докрай, като се внимава да няма прегънати места. Щом работата приключи, маркучът се навива обратно върху барабана. Комплектът съдържа дъждовален разпръсквач с възможност за избор на осем начина за формиране и разпръскване на водната струя – кръгово, по сектори, на по-тънки или по-груби струйки и т.н.

На фиг. 2 е показан комплект от по-класически вид. Той съдържа стандартен градински маркуч – трислоен с армираща полиестерна оплетка между двата пласта PVC, с диаметър 1/2″ и дължина 10 m, накрайник за чешма с външна резба 1/2″, два щуцера със и без спирателен клапан, ръчен разпръсквач. Той има шест регулировки за формата на водната струя, ефикасен и удобен за притискане с дланта спирателен механизъм, а максималният дебит на водната струя може предварително да бъде задаван. Водната струя може да бъде силна, плътна и далекобойна, плоска или във вид на широк факел, състояща се от едри или фини капки, от остри биещи струйки, на мек, галещ листата на растенията воден душ.

Комплектът на фиг. 3 е аналогичен на предишния, но без да включва маркуч.

На фиг. 4 е показан комплект, който съдържа три разпръсквача. Единият силно наподобява вече разгледаните, като основната разлика е, че, вместо от пластмаса, тялото му е метално, а това предполага, че e по-здраво и дълготрайно. Вторият разпръсквач също има метално тяло, като особеното при него е, че формата на водната струя се определя от степента на натискане на спусъка, и съответно може плавно да се управлява от широкообхватен душ през силна насочена плътна струя до концентриран сноп от водни струйки. Най-универсално приложение ще намери третият, който е и най-голям. Има метално тяло с пусков механизъм и тръба, която го свързва с разпръскващата глава от пластмаса. Ръкохватката е от еластична пластмаса с удобна за държане форма, като, освен пусков, има и застопоряващ бутон, така че да може да се полива продължително, без да се налага непрекъснато стискане. Изнесената напред разпръскваща глава също е удобство, когато трябва да се полива растение по растение в близост до неговите корени и т.н. Формира девет различни по форма, обхват и големина струи.

Следващият комплект (фиг. 5) е близък по възможности и брой на включените в него елементи с предишния. Основният разпръсквач не се различава от съдържащия се във вече описания комплект, освен по наличието на мек микропорест шлаух, обхващащ тръбата. В този комплект липсва вторият разпръсквач с пластмасова глава, формираща шест вида водни струи. Вместо него има друг, от пистолетен тип с водоразпръскваща дюза от месинг. Формата на водната струя се определя чрез завъртане на главата на дюзата. Третият разпръсквач е още по-опростен – формата на водния факел се определя, както и при предния модел – чрез завъртане на главата с дюзата.

Накрая оставихме най-опростения комплект (фиг. 6), който съдържа прав водоструйник с доста ограничени възможности за формиране на водната струя чрез завъртане на предната му част. Трите основни ръчни разпръсквача се предлагат и по отделно (фиг. 7). Също по отделно се предлагат и всички необходими елементи за изграждане и поддръжка на поливната система – за свързване към крана на чешмата във варианти, когато той има външна резба или не, щуцери със и без спирателен клапан, холендри за съединяване на маркучи.

Колекцията на фирма „Евромастер Импорт Експорт“ включва още най-различни инструменти, пръскачки, осветителни тела и много други все необходими за създаване и поддръжка на градината сечива и приспособления. Това би могло да бъде тема за друга статия, а тук се изкушихме да представим една доста необикновена лозарска ножица. Особеното при нея е стъпковидният механизмът за задвижване на режещата челюст, който е заимстван от ножиците за рязане на полипропиленови тръби. Рязането се осъществява с няколко натискания на раменете, при което острието бавно и при минимално усилие на ръката прерязва и най-твърди и изсъхнали клонки с диаметър до 20–22 mm. Едната ръкохватка е обвита с удобна за държане еластична материя, а другата е оформена така, че ножицата да се задържа върху четирите пръста на ръката и да не изпада, дори и когато бъде пусната.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2006, Градина, Хоби

Ключови думи


 
към началото