В категории: Брой 5-6/2006, Представяме ви, Строителство

Втори завод за YTONG у нас

На 18 май т.г. КСЕЛА България ЕООД откри в Добрич новия си завод за производство на изделия от газобетон YTONG. Това е вторият завод на водещия в Европа производител на строителни материали от газобетон, след като през 1994 г. стъпи в България. Строителството на новата производствена мощност бе обявено преди две години по време на честването на десетгодишнината на първия завод, построен край Кремиковци, София. Това е логично следствие на успешното развитие на фирмата в България и бързото налагане на блокчетата YTONG като предпочитан строителен материал. По оценка на специалистите на тях вече се пада около 25% от зидарията в строителството у нас. За да насмогва на голямото търсене, заводът в Кремиковци увеличи над 10 пъти продукцията си, но въпреки това блокчетата YTONG започнаха да стават дефицитен материал.

„С решението за строеж на втория завод в България развиваме постигнатото дотук. Местонахождението му беше избрано по логистични причини“, заяви на церемонията по откриването г-н Найден Найденов, управител „Продажби и маркетинг“ на КСЕЛА България.

„С откриването на завода в Добрич Xella продължава курса си на растеж в Източна Европа. Постигнатото до този момент голямо търсене ни показва, че YTONG е подходящият модерен строителен материал за България“, подчерта в словото си г-н Гюнтер Шимша, директор на Xella International GmbH. „Газобетонът се обработва лесно и е отличен градивен материал за масивни стенни конструкции при строежа на жилищни и офисни сгради. Той отговаря на най-високите изисквания за топло- и шумоизолация, за пожароустойчивост, както и за носимоспособност. Освен това YTONG е напълно екологичен като производство и приложение. Ниското тегло на газобетона е от съществено значение при строителство в земетръсните райони. Подходящ е и за места, застрашени от наводнения“, подчерта той. Местоположението на новата производствена мощност е избрано с оглед близостта ù с района с най-активно строителство през последните години – черноморското крайбрежие. Така транспортът на блокчетата значително ще се съкрати и на строителите ще бъдат спестени немалко допълнителни разходи. Заводът в Добрич ще снабдява българското и румънското Черноморие, а също и южната част на Румъния, включително столицата Букурещ. На завода в Кремиковци остава снабдяването на София и Западна България.

Новият завод е изграден върху площ от десет хектара и в него са инвестирани 16 млн. евро. Първите количества бяха произведени в началото на тази година, а максималния си проектен капацитет 350 000 m3 изделия от газобетон заводът ще достигне през 2009 г. Съзнателно не казваме блокчета, защото макар, че заемат огромната част от производствената програма на двата завода, защото търсенето им е най-голямо като основен строителен материал, с тях асортиментът от строителни изделия от газобетон YTONG далеч не се изчерпва. С тази марка се произвеждат още дъгообразно оформени елементи за сводове и арки, корита за щурцове, елементи за покриви, подове и др. Искаме да изразим увереността си, че увеличението на производствените мощности ще позволи и допълнително разширяване на асортимента от изделия, който се предлага на българския пазар. По случай събитието Xella дари на общината в Добрич 15 000 лв. за изграждане на детски площадки в градския парк.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Втори завод за YTONG у нас”

НИНА | юли 5th, 2012 at 2:18 pm

КАК ДА РАЗПОЗНАВАМЕ ПРЕДЛАГАНИЯ НИ ИТОНГ ПО ПАЗАРИТЕ. НАШИЯ БЪЛГАРСКИЯ ОТ ТУРСКИЯ, РУМЪНСКИЯ, С КОИТО Е ЗАЛЯТ ПАЗАРА НИ, СЛЕД КАТО Е ВЕЧЕ Е РАЗОПАКОВАН ОТ ПАЛЕТА. МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ, ЗА ДА КУПУВАМЕ БЪЛГАРСКА СТОКА, А НЕ ПРЕДЛАГАНИТЕ НИ ВНОСНИ МАТЕРИАЛИ. ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ, КАТО НИ ГИ ПРЕДСТАВЯТ ЗА БЪЛГАРСКА СТОКА НЕДОБРОСЪВЕСТНИТЕ ПЕЧАЛБАРИ,КОЙТО НЕ СА МАЛКО НА БРОЙ В СТРАНАТА. БЛАГОДАРЯ!

„Направи сам“: Публикуваме отговора, който получихме от КСЕЛА България. „В нашата страна се произвеждат блокчета за зидария с марка YTONG само в заводите на КСЕЛА България в София и Добрич. Те са с размери 600 х 250 mm (дължина и височина), като е променлива само тяхната дебелина. Някои от вносните продукти клетъчен
бетон са с височина 24 cm или 20 cm.
В зависимост от технологията на рязане следите, които остават по повърхностите на блокчетата са различни. При произвежданите
от КСЕЛА блокчета горната и долната повърхност (при нормалното поставяне в зида) са по-гладки и с леко заоблени дъгообразни следи.
Мазилните повърхности са по-грапави, а от малките страни едната е гладка, а другата е грапава като мазилните повърхности.
Блокчетата В 5, D600 и D700 имат по една вертикална черта по двете мазилни повърхности.
Сравнително лесно е да се различат блокчетата с различна плътност, напр. D350, които се използват за външни стени на енергоефективни сгради от
D700, от които се правят вътрешни стени с повишена звукоизолация – при едни и същи размери на блокчето едното ще бъде 2 пъти по-тежко.
Всеки производител или вносител предоставя за своите продукти СЕ етикет и Декларация за съответствие, в които декларира техническите параметри на своите
продукти.“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2006, Представяме ви, Строителство

Ключови думи

,
 
към началото