В категории: Брой 5-6/2006, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Професионалната серия Sparky

Пътят, който една фирма трябва да измине, докато завоюва и докаже правото си да добави към наименованията на своите продукти заветната думичка Professional, е и дълъг, и стръмен, и трънлив. Дали една машина е професионална и отговаря на всички задължителни изисквания, го доказва най-вече практиката, и то години наред. За нас е гордост, че сред редица световни марки, безусловно доказали се на пазара на професионална техника, е и българската Sparky. Близо петнайсет години „Спарки Елтос“ произвежда машини, които са завоювали репутацията си на здрави и надеждни инструменти, поради което масово се използваха за професионални приложения, далеч преди към наименованието си да получат силно заангажиращата добавка Professional. От години фирмата е „абонирана“ за златните медали на всеки пореден технически панаир в Пловдив, машините ù печелят или са в челото на класациите на авторитетното немско списание Heimwerker Praxis, чиято дума има голяма тежест за ориентиране на потребителите в пазарното многообразие. Инструментите на Sparky са едни от най-добре приетите на пазарите в Русия и държавите от бившето ОНД, където по своето качество се съревновават на равни начала с най-реномираните световни марки, а по умерено ниските си цени и с местните производители, които съвсем не са за подценяване, защото принадлежат на държава с гигантски икономически и производствен потенциал.

Въпреки всичко това близо десет години бяха потребни на ловешкия производител да прецени, че вече е достигнал необходимото равнище на качество на продуктите си, за да може да ги обяви за професионални. Първите машини от тази серия – гама ъглошлифовъчни машини и перфоратор, бяха показани за пръв път на техническия панаир в Пловдив през 2004 г. и съответно грабнаха златните медали. Година по-късно, на миналогодишния технически панаир „Спарки Елтос“ привлече вниманието най-вече на специалистите с мащабна експозиция, представяща над 90 модела, покриващи почти изцяло спектъра на ръчните електрически инструменти и появата на нова вълна професионални машини. Част от тях вече имахме възможността, а и удоволствието да изпробваме в редакцията и да ги представим в списанието. Това са:

» Семейството ъглошлифовъчни машини М 2300, MA 2300, MB 2300PV, MBA 2300 PV, MB 2500PV и MBA 2500PV – НС 9/2004

» Перфораторът BP 400E – НС 9/2004

» Професионалните миксери за строителни разтвори и бои ВМ 1060Е, ВМ 1060СEplus и ВМ2 1060СEplus – НС 1-2/2006

» Перфораторът BP 540CE – НС 3-4/2006.

Този път не устояхме на изкушението и, вместо във всеки пореден брой на списанието да описваме по една-две машини, тук ще представим наведнъж цели осем нови модела. Подбрахме ги така, че най-добре да илюстрират функционалните възможности и качествата на машините Sparky Professional – от акумулаторна миниотверка до тежък и мощен къртач. Оставихме си и някои от тях за следващия брой, а дотогава очакваме „Спарки Елтос“ да пуснат още модели. За съжаление този път допуснахме да бъдем изпреварени от руското списание „Потребитель“, в което вече излязоха публикации за новите машини Sparky.

Че машините са старателно изпипани, си личи още от опаковката. Освен в естетично оформена картонена кутия, всяка от тях има удобен за съхранението и пренасянето ù пластмасов куфар. Специално ще подчертаем добре подготвените на български език ръководства, в които коректно са посочени и всички характеризиращи възможностите на дадена машина показатели. Прави впечатление също, че последното поколение машини от професионалната серия Sparky имат значително по-модерен дизайн, а към традиционния виолетов цвят са добавени сребрист и червен. И още нещо от изключителна важност за потребителя – от 1 юни 2006 г. машините Sparky се продават с гаранция 2 години.

Акумулаторни машини

Миниотвертка Sparky GR 3,6

Sparky GR 3,6 принадлежи към един вече утвърдил се клас при този вид инструменти – малки и леки, изключително удобни за държане и работа електрически отвертки. Ръкохватката е пистолетен тип, а удълженият пусков бутон е много удобен за управление на машината. Отгоре ù се намира превключвателят за избор на посоката на въртене. Честотата на въртене е 170 min–1 и не се регулира. Отвертката работи със захранващо напрежение 3,6 V, а теглото ù е само 320 g.

И тук стигаме до най-същественото – освен близки по характеристики модели на Bosch и Metabo, поне ние не знаем друга фирма да предлага на българския пазар акумулаторна отвертка с най-модерните и най-съвършени за момента литиево-йонни батерии. Именно това е най-същественото в Sparky GR 3,6, което изпълва със съдържание претенцията за професионален инструмент. Капацитетът на батерията е 1,1 Ah и практически не се отличава от сходните модели на посочените два световни лидера. Същевременно той е около два пъти по-голям от капацитета на миниотвертките с никел-кадмиеви батерии. Тъй като и друг път сме изтъквали предимствата на литиево-йонните батерии, ще споменем само, че капацитетът и изходящото напрежение се запазват почти непроменени през целия експлоатационен период, могат да се зареждат независимо от степента на разреждане, без това да скъсява живота им, саморазреждането при тях е твърде малко, поради което и след година или две, без да се използва и дозарежда отвертката ще бъде напълно работоспособна. Това ù качество я прави изключително подходяща за домашната работилница, където се използва рядко, но пък е важно винаги да бъде под ръка и в готовност. Времето за зареждане на батерията е 3–5 часа, като машината има светодиоден индикатор, който показва кога тя е напълно заредена.

Sparky GR 3,6 се отличава и с висок въртящ момент (4 Nm), който позволява безпроблемно завиване в мека дървесина на винтове Ø4х50, а за отделни винтове – и до Ø4х50. В допълнение машината има механизъм за автоматично застопоряване на въртенето на шпиндела. Това позволява при необходимост винтът да бъде завит докрай, като отвертката се върти на ръка. Доставя се в елегантно куфарче от прозрачна пластмаса в комплект със зарядно устройство и набор от най-често използваните битове – общо 19 броя.

За всяка бормашина с акумулаторно захранване, особено когато батерията е вградена в тялото, и не може да се сменя с резервна, за да не прекъсва работата, най-същественият показател е количеството винтове, които може да бъдат завити с едно зареждане. За да установим опитно реалните възможности на отвертката при напълно заредена батерия в иглолистна дъска успяхме да завием 65 винта Ø3х25. Действителните възможности на отвертката са по-големи, защото теста проведохме след първото зареждане на чисто новата батерия, а е известно, че нормалният ù капацитет се достига след няколко цикъла на зареждане и разреждане.

Бормашини-отвертки Sparky BUR 15E/BUR 18Е

Това са две акумулаторни машини, които с еднакъв успех могат да се използват като ударно-пробивни бормашини или мощни отвертки, позволяващи завиване на всякакви по големина винтове, а в бетон пробиват отвори с диаметър 10–12 mm с изключителна лекота на втора предавка (High).

Една от друга се отличават единствено по захранващото напрежение – съответно 14,4 V и 18 V, като BUR 18Е очевидно има по-висок максимален въртящ момент и енергия на удара. Тя е и малко по-тежка – 2,6 kg с батерията срещу 2,3 kg за BUR 15E. Всяка от машините се доставя в комплект с две никел-кадмиеви батерии с капацитет по 1,5 Ah. За отбелязване са и бързозарядните устройства, които позволяват зареждане на батерията за 1 час. Ще отбележим още една тънкост – батерията се поставя чрез надлъжно плъзгане, докато заключващият механизъм сработи. Това решение не е случайно и има две положителни страни. Първо, батерията е по-сигурно закрепена към бормашината, и даже при неволно натискане на двата бутона едновременно, с които се освобождава, тя не може да изпадне. Второто и по-съществено предимство е че при този начин на закрепване контактните пера на батерията и бормашината се трият при всяко поставяне и изваждане и повърхността им се самоочиства от оксиди. Така се предотвратява евентуалният спад на напрежение поради повишено електрическо съпротивление между тях.

Към малките наглед, но съществени от практическа гледна точка удобства, са светодиодният индикатор, който показва степента на зареденост на батерията. Неговите три светодиода може да се използват и като осветително тяло, подобряващо видимостта в мястото на работа, за което има допълнителен бутон.

Машините имат плавно регулиране на честотата на въртене в зависимост от степента на натискане на пусковия бутон и двустепенна механична скоростна кутия. Това позволява регулиране на честотата на въртене в границите 0–350 min–1 и 0–1250 min–1. Големината на въртящия момент се регулира стъпаловидно на 18 степени, отделно регулаторът се изключва при режим на пробиване. Има и режим за пробиване с ударно действие. В зависимост от положението на механичната предавка честотата на ударите е 0–5600 min–1 или 0–20 000 min–1.

Патронникът е бързозатягащ и е пригоден за свредла с цилиндрична опашка и максимален диаметър 13 mm. Толкова е и максималният диаметър на отворите, които машините пробиват в стомана и бетон. При използване на специални свредла за дърво, диаметърът на отвора може да достигне 28 mm.

Ръкохватките и на двата модела са покрити с еластичен материал, който прави държането им сигурно и удобно. С подобен материал е покрит и пусковият бутон, което предпазва от приплъзване. Прави впечатление добрият баланс на машината, което, съчетано с формата на основната ръкохватка и нейното меко покритие, правят работата удобна и приятна. Обърнато е внимание и на такива дребни наглед детайли като гумираното дъно на акумулаторната батерия, което от една страна я предпазва при неволен удар, а от друга предоставя по-стабилна опора, когато машината е поставена в изправено положение.

Тъй като пробиването на отвори в бетон е значително по-голямо изпитание за всяка акумулаторна бормашина, отколкото основното ù предназначение – завиване на винтове, решихме да проверим посочената от производителя максимална стойност на диаметъра на отворите в бетон. И двете машини се справиха със задачата. Добрата производителност с едно зареждане, наличието на резервна акумулаторна батерия и съкратеното до един час време на зареждане, позволява машината да работи без прекъсване – основно изискване за всеки професионален инструмент.

Дърводелски инструменти

Прободен трион Sparky FSPE 85

Още с изваждането му от куфарчето FSPE 85 прави впечатление с масивната си конструкция, на която съответства и теглото 3 kg. В случая това не е недостатък, а предимство, защото машината е по-стабилна, по-точно се води при рязане, а вибрациите са слабо уловими. Масивната конструкция се дължи основно на използване на здрави, отлети от магнезиеви сплави детайли като например редукторната кутия.

Тялото има удължена, удобна за обхващане с ръка форма. От лявата му страна се намира пусковият бутон, чиято оригинална конструкция позволява сигурно и лесно включване и изключване на машината. Основата е от стабилна алуминиева отливка и може да се завърта странично за рязане под ъгъл до 45о. В предния ù край от двете страни на триончето има отвори за изсмукване на стърготините. За целта чрез специален преходник машината се свързва към маркуча на промишлена прахосмукачка.

FSPE 85 има и водач, който се поставя за рязане по прави линия на точно определено разстояние от канта на детайла. От долната страна на основата с винтове е закрепена пластмасова плоча, която улеснява плъзгането на машината, и същевременно предпазва повърхността на рязания материал от надраскване.

Закрепването на триончето става със специален механизъм за бърза смяна, без използване на допълнителен инструмент. За целта оцветената в червено пластмасова муфа се избутва с два пръста нагоре, за да се освободи цангата, която захваща опашката му. Освен, че смяната е силно улеснена, механизмът е универсален, защото позволява закрепване на триончета с различни по форма опашки.

За пръв път тестваме машина, при която то може да се завърта на 360о, и то по време на рязане. Това е несъмнено удобство, когато е необходимо точно рязане по дъга с малък радиус. В зависимост от твърдостта на материала големината на махаловидния ход на триончето може да се регулира в три степени, или да се изключва при рязане на метали. Регулаторът има още една позиция, обозначена с буквата S, при която става възможно завъртане на триончето.

Прободният трион FSPE 85 има един от най-мощните електродвигатели, използвани при професионалните машини на водещите световни производители – 710 W. Честотата на въртене на двигателя и съответно на възвратно-постъпателното движение на триончето може да се регулира в границите 800–3200 min–1. Ходът му е 23 mm и може да реже детайли от дърво с дебелина до 85 mm и стомана до 5 mm. Към конструктивните удобства ще добавим още наличието на лазерен прожектор, чийто лъч ясно очертава линията на рязане.< Ренде Sparky P 382

И този инструмент на Sparky се характеризира с масивна и здрава конструкция с метални отливки на детайлите, от които зависи дълготрайността на машината, и дизайн, създаващ максимални удобства при работа. Широчината на рендосване е 82 mm, максималната дълбочина – 3 mm, и мощността на електродвигателя 750 W са показатели, характерни за професионалните модели на водещите световни производители.

Още от пръв поглед на очи се набива необичайната форма на рендето, наложена от местоположението на електродвигателя. За разлика от повечето модели, при които той се намира изтеглен в средата или в задната част на машината, тук двигателят е разположен над вала с ножовете. Това не е случайно, защото целта е центърът на тежестта на машината да съвпада приблизително с оста на вала. Така с теглото си той „натиска“ ножовете, рязането се подобрява и се получава по-гладка рендосана повърхност. За подобряване качеството на рендосване оказва влияние и фактът, че ножовете са три, а не два, както е при повечето рендета. Това увеличава честотата на ударите на ножовете с 50% и при честотата на въртене на вала 16 000 min–1 се получава съвсем гладка повърхност. Условието е рендето да се движи равномерно и с умерена скорост, за да не се претоварва двигателят, и честотата на въртене на вала с ножовете да не намалява. Задвижването на вала става с назъбен ремък.

Характерна особеност за тази машина е и системата за отвеждане на стърготините. Те се засмукват от кожуха около барабана с ножовете и с помощта на отклоняваща клапа се насочват към един от двата странично разположени в основата на рендето отвори. Така може да се избере от коя страна да се намира торбичката за събиране на талаша, за да не пречи на работата.

Машината работи с три ножа с по два режещи ръба всеки. Доставя се с резервен комплект от 3 ножа от инструментална стомана HSS, а се продават и ножове с твърдосплавен резец. При затъпяване на единия ръб ножовете се обръщат и се използва другата им страна. Те не се заточват, а след износване се подменят с нови. Дълбочината на рендосване се регулира от 0 до 3 mm през стъпка 0,25 mm.

Освен за рендосване на равни повърхнини, рендето може да се използва за скосяване на ръбове. За водене на машината при тази операция се използва един от трите надлъжни на основата V-образни канала. Всеки от тях има различна дълбочина и така се постига различно по големина скосяване – 6, 9 и 12 mm при максимална дълбочина на рендосване. С помощта на водач, който се закрепва отстрани на рендето, то може да се използва за издълбаване на фалцове с дълбочина до 8 mm и широчина – до 87 mm.

Лентова шлайфмашина Sparky MBS 876

Това е машина със средно мощен за професионалния клас електродвигател – 750 W. Площта на шлифоване е 76х130 mm и работи с лента с размери 76х533 mm. Има масивна и здрава конструкция, съчетаваща метални отливки за всички детайли, от които зависи здравината и износоустойчивостта на машината, и пластмаса. Теглото ù – 3,4 kg, способства за постигане на добра производителност при шлифоване, без да е необходимо да се прилага значителен натиск върху машината. Скоростта на движение на лентата е постоянна – 320 m/min, а смяната ù се извършва лесно и бързо, като се разхлабва и съответно опъва с разположен острани на основата лост. От другата страна се намира регулатор на наклона на предната ролка, чрез който лентата се премества странично и центрира. Водеща е задната ролка, като движението се предава със зъбен ремък.

Отделената прах се засмуква от малък центробежен вентилатор и се събира в платнена торбичка. На нейно място с помощта на преходник (от комплекта на машината) може да се свърже маркуч Ø40 на промишлена прахосмукачка. Машината се доставя в комплект с 5 ленти.

Отвертка Sparky BVR 6

Освен по своята производителност, износоустойчивост и ергономия, Sparky BVR 6 е професионален инструмент и по своето предназначение – завиване на голямо количество винтове без каквото и да било ограничение, защото се захранва от електрическата мрежа. Поради това този вид машини са предпочитани при производството на мебели и най-вече при сухото строителство за монтиране на облицовъчни плочи от гипсокартон или гипсфазер, където се налага завиване на много винтове.

Отвертката е разработена на база на стандартна бормашина – област, в която „Спарки Елтос“ от десетилетия има утвърдени традиции. Мощността на Sparky BVR 6 е 720 W, а теглото – 1,9 kg. Честотата на въртене се регулира плавно в границите 0-4000 min–1 с възможност за предварително задаване на максималната. Гнездото за накрайника за закрепване на битовете е стандартен – вътрешен шестостен 6,35 mm (1/4″).

Дълбочината на завиване на винта се регулира чрез освобождаване на заключващата втулка и завъртане на ограничителя, като завиването или отвиването му на един оборот променя дълбочината с 1,5 mm. Завиването започва след лек натиск върху машината, при което механичният съединител в главата ù се задейства. При достигане на зададената чрез ограничителя дълбочина на завиване и допирането му до повърхността, натискът върху бита рязко намалява и съединителят изключва въртенето, като същевременно електродвигателят продължава да работи. Характерният за този вид инструменти механизъм в съчетание с достатъчно голямата мощност на двигателя правят завиването на винтове напълно механична еднотипна операция без опасност от повреждане на повърхността на детайла при висока производителност.

Къртач Sparky K1630

С енергия на удара 30 J къртачът на „Спарки Елтос“ е измежду най-мощните машини в своя клас. Електродвигателят е с мощност 1500 W, а честотата на ударите и енергията им не се регулират. Опашката на инструментите се закрепва посредством шестостен. Машината има основна и допълнителна ръкохватка, покрити с еластичен материал за намаляване на вибрациите. В комплекта са включени шило и плоско длето, а допълнително може да се купят каналокопатели, както и специална лопатка, която прави машината отличен инструмент за разкъртване на земни и скални маси, например при копане на кладенец или други изкопни работи, при ремонт на пътни настилки и т.н. Къртачът работи с инструменти с дължина до 410 mm. Широчината на плоските длета е до 75 mm, а на каналокопателите – до 50 mm.

В заключение впечатленията ни от новите машини на „Спарки Елтос“ напълно потвърдиха написаното от самия производител като уводни думи във всеки от техническите паспорти: „Новопридобитият от Вас електроинструмент Sparky ще надхвърли Вашите очаквания“. Това се оказа самата истина, а тестваните от нас машини се представиха впечатляващо добре.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото