В категории: Брой 5-6/2006, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Ремонти, Строителство

Budget – марката инструменти на Практикер

Успехът на всяка от големите търговски вериги се дължи основно на три фактора – огромно разнообразие по вид и цена на стоките, контрол на входа на магазина върху тяхното качеството и оптимално съчетание между цена, качество и функционални характеристики. Всичко това е възможно благодарение на отличната организация на работа и големия оборот, който правят тези магазини. Това от своя страна им дава възможност да подбират и да изискват от доставчиците си възможно най-доброто. В крайна сметка основният печеливш са клиентите и веднъж спечеленото им доверие ги привлича отново и отново.

В борбата за все повече клиенти едно от силните оръжия на големите търговски вериги е създаването на собствени марки за отделни групи продукти. Самите те не са производители, а се явяват възложители на подбрани от тях производители, като осъществяват постоянен контрол върху качеството на доставяните стоки. Големият обем на поръчките и липсата на посредници позволяват постигане на изключително ниски цени при добро качество на стоките.

Веригата Praktiker също има няколко собствени марки, като една от най-популярните сред тях по наше мнение е Budget. С нея се предлагат различни ръчни и настолни електрически инструменти като бормашини и перфоратори с мрежово и акумулаторно захранване, различни по големина и мощност ъглошлифовъчни машини, прободни триони и рендета, настолни шмиргели и колонни бормашини, телфери, бензинови електрически генератори, водоструйни машини и др. Машините се поръчват и доставят централизирано за всички магазини от веригата Praktiker, независимо от това дали се намират в Германия, Австрия, България или която и да било друга европейска държава, и се придружават от декларация за съответствие с директивите на Европейския съюз по отношение на безопасността при работа и с протокол за изпитания на TÜV Rheinland. За всяка машина коректно са посочени допустимите нива на отделяния шум и на вибрациите, които се предават на работещия. Добро впечатление правят и грамотно подготвените и добре отпечатани технически паспорти, а повечето от инструментите се доставят в пластмасов куфар.

Машините са предназначени основно за експлоатация при домашни условия и цените им са съобразени с това. Ето защо при откриването на всеки нов магазин от веригата се повтаря едно и също – стълпотворение от хора, които с трепет очакват отварянето на вратите, независимо дали е в полунощ, както бе при варненския магазин или пък в седем сутринта (за магазина в Люлин). След това делово окупират централната част на магазина, където на огромни купчини с височината на човешки бой са подредени кутии с инструменти. Свидетели сме как на количките се редят по три-четири машини от един и същ вид, а очевидци твърдят, че са виждали и хора, възползвали се от промоционалните цени, да купуват в промишлени количества – по 30 и повече машини наведнъж.

Въпреки изключително ниските си цени, всички машини с марката Budget се продават с две години гаранция, колкото е и изискването на новия закон за защита на потребителите, влязъл в сила от 1 юни т.г. Гаранционният и извънгаранционен сервиз се извършва чрез оторизираната от Praktiker фирма „Сотиров Whirlpool“, а статистиката показва, че броят на рекламациите е под 1% от продадените машини. Тъй като за пръв път представяме такива машини, подбрахме няколко от тях, които като цяло дават представа за марката Budget.

Прободен трион BSS 7504L

Машината има класическата за вида си форма. Ръкохватката е удобна за държане, а регулаторът на честотата на въртене е така разположен, че лесно да се завърта с палец, без машината да се пуска. Честотата на възвратно-постъпателното движение на триончето се регулира безстепенно в границите 500–3000 min–1. Прави впечатление голямата мощност на електродвигателя за машина от този клас – 750 W. Това обяснява и добрите производствени показатели на триона – максимална дебелина на рязане на дърво 100 mm и на стомана – 8 mm.

Системата за закрепване на триончето е класическа – планка с два винта. Това несъмнено прави смяната по-бавна, но в условията на домашната работилница е без особено значение. Ходът на махаловидното (пенделообразното) движение може да се регулира на две степени или да се изключва. Основата е от щанцована ламарина, но въпреки това е достатъчно стабилна и позволява устойчиво водене на машината. За рязане под наклон може да се накланя странично до ъгъл 45о.

Не е пропусната и станалата вече едва ли не стандартна екстра – лазерният прожектор. Той е монтиран на челото на машината, като местоположението на лъча, очертаващ линията на рязане, може да се регулира с помощта на три винта. Прожекторът се захранва от мрежовото напрежение. Отворът за засмукване на стружките се намира непосредствено зад опорната ролка на триончето, а в задния край на тялото има щуцер за свързване към прахосмукачка. Машината се доставя с три резервни триончета – две за дърво и едно за рязане на метал.

Акумулаторен перфоратор BAS 2404R

Машината буди респект с масивното си тяло и технически параметри, характерни за най-мощния вид акумулаторни бормашини – перфораторите. Захранва се от никел-кадмиева акумулаторна батерия с изходящо напрежение 24 V и капацитет 1800 mAh. С еднакъв успех може да се използва като мощна бормашина за пробиване на отвори в дърво, метали и др. или като перфоратор за пробиване с ударно действие в бетон и други строителни материали. Максималният диаметър за пробиване в бетон е 20 mm. Понеже тази стойност по паспорт е сходна с най-добрите постижения на акумулаторни перфоратори от професионалната серия на водеща световна марка, а в нейния любителски вариант машини с 24 V захранване и такива характеристики изобщо липсват, проявихме известно недоверие и решихме да проверим на практика твърдението на производителя. BAS 2404R не само пробива в бетон отвори с диаметър 20 mm, но при това го прави с лекота, без електромоторът й забележимо да се затруднява. Все пак в практиката този вид машини се използват за различни монтажни работи, при които максималният отвор за дюбелите не надхвърля 10–12 mm. Честотата на въртене се регулира плавно чрез натискане на пусковия бутон в границите 0–800 min–1, а честотата на ударите при включено ударно действие е 4000 min–1.

Захващането на инструментите е по системата SDS-plus. За пробиване със свредла с цилиндрична опашка комплектът съдържа и SDS преходник и специално защитен срещу саморазхлабване от ударите бързозатягащ патронник за свредла с диаметър от 2 до 13 mm. Машината има превключвател за промяна на посоката на въртене, което означава, че с подходящ накрайник може да се използва и като мощна отвертка или пък за нарязване на резби с метчик.

Перфораторът се доставя с две акумулаторни батерии и зарядно устройство с два режима на работа – нормален, при който батерията се зарежда за около 15 часа, и ускорен – за 1 час. Връзката между контактните пера на батерията и бормашината (също и зарядното устройство) става чрез приплъзване, при което повърхността им се самопочиства от оксиди, и така се избягва евентуалният пад на напрежение поради влошен контакт. Теглото на перфоратора заедно с батерията е 3,5 kg.

Ъглошлифовъчна машина BWS 2305

Това е типична машина за държане с две ръце, предназначена за работа с дискове с диаметър 230 mm. Мощността ù е 2000 W. Начинът за притягане на диска е класически – с гайка и специален ключ, като шпинделът се блокира със специален бутон. От двете страни и върху редукторната кутия има отвори за завиване на допълнителната ръкохватка. Закрепването на предпазителя също е класическо решение – гривна, която се притяга с винт и гайка.

Прави впечатление допълнително подсигуреният механизъм на пусковия бутон, благодарение на който случайното включване на машината е на практика невъзможно. Теглото ù без диск е 5,6 kg.

Настолен циркулярен трион BKS 12004L

През последните години този вид дърводелски машини станаха особено популярни и все по-често се търсят не само от хора, които си изкарват хляба с дърводелство, монтиране на паркетни подови покрития и дограма. Цените им ги направиха напълно достъпни и за домашната работилница. Клапващият циркулярен трион е най-подходящият инструмент за напречно разкрояване под пръв или друг ъгъл на детайли от дърво и пластмаси.

Представеният тук модел има всичко, което може да се пожелае за машина от среден клас. Позволява рязане под прав ъгъл на дъски с широчина до 120 mm и дебелина до 50 mm. Има достатъчно мощен за този клас колекторен двигател – 1200 W, така че при рязане и при максимално натоварване не се забелязва намаляване на честотата на въртене.

BKS 12004L се доставя с два циркулярни диска Ø210/ 24 Z HW с широчина на зъбите 2,8 mm. Това е универсален диск за средно грубо рязане на детайли от масивна дървесина или мека пластмаса, но може да се използва и с ръчен циркулярен трион за разкрояване на мебелни или строителни плочи. Зъбите имат твърдосплавни резци, които по двойки са заточени под наклон на ляво или на дясно.

Масата на циркулярния трион е изработена от стабилна отливка и може да се върти без забележим луфт. След завъртане в необходимото положение за рязане под определен по нониуса ъгъл, тя се застопорява неподвижно с две разположени в краищата ръкохватки. От двете страни на основата има отвори на допълнителни опори, които се използват за осигуряване на по-стабилно закрепване на дълги детайли.

Механизмът за въртене на основата има ограничител, който леко задържа при всеки 5о завъртане и това, макар и дребно наглед удобство, улеснява точното и бързо задаване на ъгъла на рязане. Освен това циркулярният диск може да се накланя и странично под максимален ъгъл 45о.

Подобно на най-новата генерация ръчни режещи дърводелски инструменти, и този циркулярен трион има вграден лазерен прожектор, чийто тесен лъч очертава точно линията на рязане и спомага за повишаване на точността. Теглото на триона е 7 kg.

Телфер BWK 4004

Ако живеете в самостоятелна къща, обитавате вила или пък сте превърнали гаража си в малка автоработилница, несъмнено ви трябва телфер като описания тук. Този е измежду най-малките по мощност модели, но рядко ще възникне потребност от по-мощна машина. Максималната му товароподемност при единично въже е 200 kg, а когато се ползва с единичен полиспаст, тя се увеличава до 400 kg. Съответно максималната височина на повдигане е 10 m, а с полиспаст – 5 m. Диаметърът на въжето е 4 mm.

Телферът има асинхронен електродвигател с мощност 1000 W. Необходимо е да се знае, че той не е предвиден за продължителна, без прекъсвания работа, защото неминуемо ще прегрее. Указанието на производителя е да се използва при режим „S3 25% – 10 min“, което ще рече, че след всеки работен цикъл при максимален товар и продължителност до 2,5 min машината следва да се остави за 7,5 min в покой за охлаждане. При повдигане на по-леки товари времето за охлаждане се скъсява. Двигателят има термична защита срещу прегряване, която го предпазва в случай, че предписанията за режима на работа и почивка не се спазват или пък телферът е изложен на директно слънчево греене през лятото.

Телферът е обезопасен с механичен изключвател, който се задейства при повдигане от нахлузена в края на въжето (преди куката) шайба. Пусковият механизъм е свързан към кабел с дължина 1,8 m. Освен стандартния двупосочен бутон, той има допълнителен бутон за аварийно изключване на машината. Телферът се доставя с две метални скоби, с които се закрепва към тръба или профил с квадратно сечение, не по-голямо от 46х46 mm.

Бензинов електрогенератор BEG 2001

Електрическите генератори, задвижвани с бензинов двигател с вътрешно горене, станаха едва ли не задължителни, ако обитавате къщурка далеч от електропреносната мрежа или на места, където на нея не може да се разчита, ако сте любители на излет с палатка или каравана, или пък се налага работа с електрически инструменти там, където кабелът не стига. Генераторът Budget е с номинална мощност 2 kVA и максимална – 2,3 kVA. Има един контакт „шуко“ за 220 V. На таблото са изведени още ключета за управление на двигателя и защитата и волтметър за отчитане на изходящото напрежение. Конструкцията е класическа – рамкова, а теглото на генератора без гориво е 43 kg.

Бензиновият двигател е четиритактов и има картер с маслена помпа на централната смазочна система. Резервоарът побира 12 l гориво, които стигат за около 7 часа работа (при среден разход около 1,8 l/h). Запалването е магнетно и става чрез издърпване на стартово въже. Въздушният филтър е от дунапрен и лесно се почиства чрез изпиране с вода.

Коментари и въпроси

6 Коментари към “Budget – марката инструменти на Практикер”

Братованов | март 29th, 2012 at 10:10 am

Здравейте! Интересуват ме техническите характеристики на ел. телфер с товароподемност 125/250 кг., а именно:
1. Линейна скорост на въжето;
2. Напрежение за захранване на оперативните вериги.
Целта ми е да го използвам вместо хаспел.
Благодаря.

„Направи сам“ По това читателско запитване поискахме консултация от фирма вносител на такива телфери. Ето и техния отговор:
„Не препоръчваме телфер да се използва за хаспел. Вярно е, че цената изкушава, но рядко резултатът си струва. Не случайно има специално произведени за предназначението си хаспели и също така значително по-високата им цена има своето обяснение.

Димитър Петков | юни 19th, 2012 at 6:10 pm

Здравейте, от много време се опитвам да разбера от къде мога да си купя батерия за винтоверт Budget, която съм закупил от Метро. Отне ми много време в интернет, безброй телефони, но така и не можах да открия къде има сервиз или просто къде се продават въпросните акумулаторни батерии за винтоверт. Ще ви бъда много благодарен, ако ми предоставите простата информация; ОТ КЪДЕ ДА СИ КУПЯ АКУМУЛАТОРНА БАТЕРИЯ ЗА ВИНТОВЕРТ BUDGET.
Предварително благодаря
Димитър Петков, София

„Направи сам“: Понеже „Направи сам“ е списание, трябва да се обърнете към сервизната фирма, която обслужва марката Budget и съответно търговските вериги МЕТРО и Praktiker.

Philip | юли 30th, 2012 at 10:57 am

Бензинов електрогенератор BEG 2001 – Интересува ме цената. Благодаря предварително.

„Направи сам“: За актуалните цени на конкретните модели електрогенератори трябва да проверите в магазините „Практикер“, защото Budget е марка на тази търговска верига.

valerii spasov | ноември 9th, 2012 at 11:31 am

Къде в София има сеpвиз?
„Направи сам“: За съжаление редакцията на списанието не разполага със сигурна информация за сервизите, упълномощени да ремонтират електроинструментите Budget.

Apchev | ноември 20th, 2012 at 9:55 am

kakvo e masloto na dvigatela na BEG 2001

„Направи сам“:
Като редакция на списание, ние не разполагаме с техническо ръководство на машината, за която питате.
Понеже електрогенераторът работи с четиритактов бензинов двигател, всяко картерно масло за такъв двигател, каквито се продават в големите вериги от вида „Направи сам“, вероятно би било подходящо.

Angel Vasilev | април 21st, 2013 at 11:19 pm

Здравейте, искам да попитам имам водоструйка BUDGET. Къде мога да намеря резервни части за нея или ми кажете къде има магазин на марката Budget в София благодаря предварително :)

„Направи сам“:
Здравейте, за съжаление на въпроса Ви се налага да отговорим по същия начин, както и на останалите читателски запитвания, свързани със сервиза и резервните части за електроинструментите с марката Budget.
Редакцията на списанието не разполага с потвърдена от „Практикер“ информация за фирмата, която извършва тази дейност.
„Практикер“ има два магазина в София, чиито адреси лесно ще намерите в Интернет.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото