В категории: Брой 5-6/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Фреза Kress за плоски дибли

Излязлата на пазара в началото на тази годината принципно нова фреза на Festool за неразглобяеми дърводелски сглобки по технологията DOMINO тепърва ще отвоюва своето място в мебелното производство. И вече много успешно го прави. Тепърва обаче ще мине време, докато започне да доминира, и постепенно да измести широко използваните за момента сглобки с плоски елипсовидни дибли. Така че все още е рано да отписваме плоските дибли, и още по-малко професионалните фрези, предназначени за тяхното монтиране. За направата на качествени сглобки с плоски дибли от голямо значение е точността при издълбаване на жлебовете за тяхното поставяне. Това се постига лесно, бързо и с гарантирана повторяемост само с професионални инструменти – специални ръчни фрези като показания тук модел 800 FDF на Kress. По своята конструкция и начин на работа всички фрези от този вид си приличат. Използват се фрезери с диаметър 100 mm и широчина на зъбите 4 mm. Разстоянието между фрезера и основата, както и дълбочината на фрезоване се регулират плавно. В челото на основата е монтирано подвижно рамо, с чиято помощ се издълбават гнезда под точно зададен ъгъл спрямо повърхността на детайла.

Фрезата на Kress, подобно на останалите ръчни електрически машини на този, за съжаление все още малко познат в България немски производител, е прецизно изпипан инструмент. Всички детайли на главата и подвижното рамо са изработени от масивни и стабилни метални отливки, а подвижните съединения са стегнати и без никакъв луфт. Механизмите за регулиране на дълбочината на фрезоване и отстоянието на фрезера позволяват точна настройка на инструмента според големината на диблата.

Няколко думи и за съединенията с плоски дибли. Те се използват за неразглобяеми сглобки при детайли от масивна дървесина, шперплат, плочи ПДЧ, OSB или MDF и др. Подходящи са за надлъжни, Т-образни и ъглови сглобки, включително и при детайли със скосени под ъгъл 45о кантове. Големината на диблите се избира в зависимост от дебелината на съединяваните детайли (виж таблицата). За постигане на оптимална здравина на сглобката препоръката е да се избират възможно най-големите дибли за дадената дебелината на детайлите. При детайли с дебелина над 25 mm се допуска монтиране на две срещуположно лежащи дибли.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото