В категории: Бани и кухни, Брой 5-6/2006, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Шприц Kress за силиконови пасти

Пастообразните материали на силиконова, акрилна и други основи са едни от най-често използваните при довършителни работи в строителството, за различни ремонтни дейности в банята или кухнята, при направа на дървени подови настилки или облицовки от плочки, за различни ремонти по автомобила и т.н. Те се използват най-често за уплътняване на фуги и по-рядко за лепене. При ограничени по обем работи най-често се работи с пластмасови патрони с обем 310 ml и подвижно дъно, което изпълнява ролята на бутало за изтласкване на пастата. Това се извършва със специален ръчен пистолет, в който се поставя патронът. Чрез притискане на ръкохватката на пистолета върху дъното на патрона се оказва натиск, дъното му се избутва напред и така, малко по малко, пастата се изтласква през накрайника. Работата е бавна и доста трудоемка, но, когато трябва да се запълни фугата между умивалника и облицовката от плочки, или да се уплътни ваната на душкабината откъм стените, механичният шприц е напълно достатъчен.

Когато обаче трябва да се запълват широки и дълги фуги, работата вече изисква специализиран инструмент като показания тук шприц 133 KAP – KR310 на немската фирма Kress. Инструментът е предназначен за работа със стандартни патрони с обем 310 ml, а така също с материали, които се доставят в тънка обвивка (наподобяващи салам) с обем 400 ml или 610 ml. С него се работи изключително лесно, с висока производителност, без напрежение и умора. Количеството на шприцованата маса може да се регулира точно и, което е много важно – материалът излиза равномерно, а не на тласъци, както е при механичните шприцове. Преценката за производителността на акумулаторния шприц оставяме на всеки, който е работил с обикновен механичен. Инструментът на Kress e в състояние да изпразни патрон с обем 310 ml само за 9 s, а със „салам“ от 600 ml се справя за 22 s. Захранва се от никел-металхидридна батерия с изходящо напрежение 13,2 V и капацитет 3,0 Ah. Едно зареждане е достатъчно за шприцоване на 42 патрона.

Инструментът има вграден компресор, който подава сгъстен въздух с налягане до 6,8 bar, а той от своя страна изтласква пастата. Налягането се регулира прецизно със специален вентил и така се променя количеството на шприцования материал. С изключване на захранването моментално се отваря клапан и налягането се изравнява с атмосферното. Така се гарантира, че и капка от материала няма да изтече след отпускане на пусковия бутон.

За илюстрация на възможните приложения сме подбрали няколко от най-типичните – уплътняване на облицовка от плочки, на санитарни прибори, уплътняване на прозорци, залепване на стъкло и уплътнения по каросерията на автомобил.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото