В категории: Брой 5-6/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Строителство

Измервателни инструменти Topmaster Professional

В средата на миналата година „Евромастер Импорт Експорт“ пусна на пазара нова серия ръчни инструменти Topmaster Professional. На външен вид те се отличават с характерното си оцветяване – комбинация от жълто и черно, и ергономичен дизайн. Инструментите се характеризират и с по-добро качество и износоустойчивост, постигнати благодарение преди всичко на използваните за производството им инструментални стомани, а, където е необходимо, и на твърдосплавни материали, на специалната повърхностна обработка и т.н. Всички инструменти са сертифицирани по действащите в Европейския съюз норми за качество и техническа безопасност – TÜV, и др.

Новата серия стартира с 98 инструмента, сега те са над 150, а по предназначението си се разделят на строителство и довършителни работи, дърводелство, електротехнически дейности, работа с метали, ремонт на машини и автомобили и др. Новост в серията Topmaster Professional са измервателните инструменти, два от които представяме тук.

 

Ролетка – лазерен нивелир

Това е комбиниран инструмент, който съчетава метална ролетка с дължина 7,5 m и лазерен нивелир. Лентата на ролетката е широка 25 mm, поради което е достатъчно устойчива на огъване. Може да се извади до около 2,5 m, без да се пречупи поради провисване, когато предният ù край е без опора.

Второто ù приложение е да се използва като лазерен нивелир. Лазерният прожектор има добре фокусиран лъч и при разсеяна дневна светлина точката се вижда добре на разстояние над 20 m. Освен във вид на точка, той може да се трансформира във вид на хоризонтална или вертикална линия. Това се постига, като върху прожектора се постави специално капаче с оптичен елемент, и се завърти в едно от двете възможни положения. За нивелиране на ролетката служат две взаимно перпендикулярни водни либели и две крачета на винт. Крачетата и задната опора са силни магнити, което улеснява закрепването ù върху метални повърхности. Освен това от долната страна на тялото има отвор с резба за поставяне върху статив с въртяща се глава. Ролетката има и щипка за удобно носене на колан. Захранва се с три миниатюрни батерии R44, а цената ù е 11,76 лв. с ДДС.

 

Ултразвукова ролетка

Този вид ролетки измерват разстояние дистанционно, като излъчват и приемат ултразвук. Може да се мерят разстояния в интервала от 0,45 m до 18 m, като отчитането се извършва от челния ръб на ролетката или от задния ù край, опрян върху повърхността, от която се мери. За постигане на по-голяма точност има водна либела за поставяне в хоризонтално положение, а лазерен лъч маркира точката, до която се мери. Максималната грешка на измерване е ±0,5%. Ще отбележим още, че с тази точност работят ултразвуковите ролетки и на световно утвърдени производители.

Ролетката може да запаметява измерената стойност, която след това да се добавя към друга или пък да се умножава с вече запаметени величини и така се пресмята площта или обемът на дадено помещение. При необходимост може да се използва и обикновената метална ролетка, която се намира в задния край на тялото и е с дължина 5 m.

Да се работи с ултразвукова ролетка е изключително удобство. Достатъчно е задният ù край да се опре до повърхността, от която се мери, и да се натисне бутонът Start Measure. Все пак трябва да се има едно на ум, че при ултразвуковите ролетки са възможни и погрешни измервания поради това, че звуковият сигнал не може да бъде съвсем точно фокусиран. Понякога е възможно да се отрази и от съседен близко разположен до точката на измерване предмет, влияе се, ако повърхността, до която се мери, е под наклон спрямо посоката на звуковия лъч. При съмнение за точността или при сложни за измерване условия следва да се предпочете обикновената метална ролетка. Цената на ултразвуковата ролетка е 31,09 лв. с ДДС.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото