В категории: Брой 5-6/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Аспиратор за дърводелски машини RD-DC01

Всяка съвременна дърводелска машина, била тя ръчен или стационарен инструмент, задължително има система за улавяне на стружките и прахта. При малките любителски машини това най-често е прахоуловител със специален филтър или обикновена платнена торбичка, а по-сериозните модели имат щуцер за свързване с промишлена прахосмукачка. Добрите прахосмукачки се използват най-вече с различни шлифоващи машини при суха обработка на детайлите и вършат отлична работа, като на практика осигуряват почти напълно безпрашно шлифоване. Те са компактни, лесно се пренасят и са направо задължителни при ремонтни работи в помещения, особено обзаведени. Тези прахосмукачки обаче са неизползваеми, когато става дума за изсмукване и събиране на по-големи количества стружки или талаша, които се отделят при работа със стационарни машини – циркулярен трион, абрихт, банциг. Затова всяка от тях е предвидена за свързване към аспирационна система. Без това работата става почти невъзможна, защото машината много бързо се задръства от голямото количество талаш и стружки и често-често се налага да се спира и чисти на ръка. Такива машини по правило се използват в работилница, а за изсмукване на стружките служат специални аспиратори като показания тук модел на „Евромастер Импорт Експорт“ Raider – RD-DC01.

Той е лесно подвижен, защото е монтиран върху количка с колелца и тежи 28 kg. Има разклонител, който позволява свързване едновременно на до три машини. Аспираторът има центробежен вентилатор, задвижван от асинхронен електродвигател с мощност 750 W. Засмуканите през гъвкавите тръби прах, стружки и талаш се събират в платнена торба, съставена от две части. Щом тя се напълни, съдържането ù се изсипва в контейнер за отпадъци и след изтупване от прахта е отново готова за употреба. Освен за работа със стационарни машини, със същия успех аспираторът може да се използва и за свързване към ръчни електрически инструменти, като се използват гъвкави маркучи с подходящ диаметър. Така работилницата ще се запази за дълго чиста, качеството и производителността на работа значително ще се увеличават, а и белите дробове се предпазват от прахта и особено от вдишване на по-едри частички. Ще добавим още, че цената на аспиратора RD-DC01 от 399 лв. с ДДС го прави подходящ и за непрофесионални работилници.

За илюстрация на икономическата изгода от аспиратора ще посочим, че хартиена торбичка с обем 10 l за еднократна употреба с професионална прахосмукачка струва над 15 лв.

За допълнителна информация посетете сайта на Raider.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Аспиратор за дърводелски машини RD-DC01”

mochev | януари 10th, 2012 at 10:46 am

Моля да ми изпратите техническите дани и цената на Аспиратор за дърводелски машини RD-DC01 в word формат.

„Направи сам“: Запитването Ви е препратено към фирмата вносител. В момента този аспиратор не се предлага и ще може да бъде закупен след около 3 месеца.

Джамбазов | май 4th, 2012 at 4:50 pm

Здравейте!
Интересувам се как, откъде и кога мога да закупя този АСПИРАТОР ЗА
ДЪРВОДЕЛСКИ МАШИНИ RD-DC01, като Ви МОЛЯ да ме пренасочите,
давайки някакви кординати на фирмата-вносител и т.н.

„Направи сам“: Здравейте, писмото Ви е изпратено до вносителя, фирма „Евромастер Имвпорт Експорт“, които ще уточнят с Вас доставката на аспиратора.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото