В категории: Брой 5-6/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Строителство

Интелигентни ролетки на Bosch

В началото на година Bosch обогати продуктовата си гама от „интелигентни“ измервателни инструменти с две нови лазерни ролетки. Първата, както подсказва недвусмислено името ù, DLE 50 Professional, е професионален инструмент от висок клас, докато втората – PLR 30, e предназначена за любителски цели и съответно принадлежи към зелената серия инструменти. DLE 50 Professional се предлага на пазара от началото на април, а PLR 30 се очаква да бъде пусната в продажба през юли т.г.

DLE 50 Professional

DLE 50 Professional е измервателен инструмент с професионални качества, а съответната на тях цена го насочва именно към професионалните приложения. Той е мечтаният инструмент на всеки, комуто се налага да измерва често разстояния, площи и обеми. За разлика от ултразвуковите ролетки, с DLE 50 Professional се постига значително по-висока точност на измерване при максималния обхват от 50 m. При ултразвуковите модели не винаги е достатъчно ясно точно коя плоскост отразява изпратения сигнал, а и грешката се увеличава поради факта, че звуковият сигнал не може да се фокусира добре. При лазерните това съвсем не е така – точката на светлинния лъч съвсем точно обозначава мястото, до което се мери, а точността на измерване е много висока, тъй като лъчът се отразява от многократно по-голяма повърхност.

Превъзходството на лазерната ролетка е ярко изразено и по отношение на обхвата на мерене, който при DLE 50 Professional е от 0,05 до 50 m. Измерването става на практика мигновено (0,5–4,0 s), като по-голямата стойност е при мерене на ярка външна светлина и по-голяма отдалеченост на обекта. Другият показател, по който ролетката е световен лидер за момента, е нейната големина. С размери 100х58х32 mm и тегло 175 g тя е най-малката от този клас до момента.

DLE 50 Professional е устойчива срещу проникване на прах и водни пръски (клас IP 54), както и срещу удар. Тялото й има мека пореста обвивка, която я прави удобна за държане и я предпазва при падане. Дисплеят е достатъчно голям, а изписаната на него информация се вижда ясно и от по-далеч.

Ролетката може да измерва площ, обем и разстояние между точки, като получените стойности могат да бъдат запаметени, както и да бъдат събирани и изваждани една от друга. Освен за директно измерване, DLE 50 Professional може да се използва и за индиректно определяне на разстояния, които не е възможно или е трудно да бъдат измерени директно. В случая инструментът извършва изчислението по теоремата на Питагор, като недостъпното разстояние се явява един от катетите или хипотенузата на триъгълник. Така например височината на едно скеле лесно и бързо може да бъде определена, като се измери разстоянието от дадена точка до основата на една от вертикалните тръби (единият катет на триъгълника), а след това и разстоянието до върха на същата тръба (хипотенузата).

За начална точка може да бъде използвано челото или задната част на уреда, а при необходимост в задната му част може да се постави специален удължител, така че измерването да започва от точка, до която тялото на ролетката не може да достигне (например ъгъла между две стени). Възможно е и използването на триножник.

DLE 50 Professional може да се използва и като лазерен прожектор с постоянно включен светлинен лъч. Захранва се от четири батерии ААА, като с един комплект могат да бъдат направени около 30 000 отделни измервания. Използва се лазерен прожектор клас 2, което означава, че рефлексът за притваряне на клепача за защита на окото от силна светлина е достатъчен за предпазване на зрението от случайно осветяване по време на мерене.

PLR 30

Тази лазерна ролетка попълва любителската серия на Bosch. На външен вид и по функционалност малко се отличава от професионалния модел, но се очаква да бъде доста по-евтина с оглед на нейното предназначение. Размерите ù са малко по-големи (110х66х32 mm), максималното разстояние на измерване е по-малко – 30 m, а точността – по-ниска (±2 mm). Обективно погледнато, грешка от 2 mm на разстояние 30 m едва ли има някакво практическо значение, включително в личното строителство или при извършване на каквито и да било ремонтни работи във вътрешността на сградата. Да не говорим, че тази точност надвишава с 50 пъти точността на ултразвуковите ролетки от тази група.

PLR 30 има същите функционални възможности – измерва разстояния, площи и обеми, запаметява измерените стойности, може да ги събира или изважда.

Електроннаролетка PMB 300L

На тези, които не се нуждаят от удобството, бързината и точността на лазерните ролетки, или пък по традиция се доверяват само на металната лента, Bosch предлага новия си електронен модел PMB 300L. Той представлява хибрид между обикновена ролетка с метална лента и електронно отчитащо устройство с дисплей за изобразяване на измерените стойности и друга информация. Ролетката е с дължина 3 m, което е напълно достатъчно за почти всички измервания в дома или за дърводелски цели, например. Точността ù е ±1 mm/m и, което е по-важно, измерената стойност се изписва на дисплея с ясно отчетливи и достатъчно големи цифри – голямо удобство за хора, които ползват очила. В допълнение PMB 300L има либела за определяне на хоризонталното ù положение, а в началото на лентата – маркер за отбелязване на измереното разстояние.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото