В категории: Брой 5-6/2006, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки

Шлайфмашини на Skil

В началото на годината Skil зарадва своите почитатели с няколко нови модели шлайфмашини – три лентови (Skil 7620 Turbine, Skil 7640 Turbine и Skil 7650) и една плоскошлифовъчна – Skil 7380. Някои от тях имат уникални способности, спомагащи за лесна, бърза и най-вече чиста работа. Именно с тях ще ви запознаем тук.

Skil 7650/7640 Turbine

Skil 7650 Turbine е по-съвършеният модел, който използва специалната филтрираща система Skil Dustfilter, като това е единствената разлика между двете машини (при Skil 7640 Turbine отделената при шлифоването прах се събира в платнена торбичка). Системата е двустепенна и осигурява сигурно задържане и на най-фините частички прах. Тялото на филтърната кутия е прозрачно и съдържа два филтъра от нагъната хартия (подобно на въздушните филтри при автомобилите). Когато то се напълни, прахта се изсипва, след което филтърът е готов за следваща употреба.

Добавката Turbine към наименованието на Skil 7650 подсказва за нейната впечатляваща производителност – 65% по-висока от по-стария модел Skil 1200. Това е изключително важен показател, защото именно той е най-съществената характеристика на този вид шлайфмашини – способността им да отнемат възможно по-голямо количество материал за по-кратко време. Другите две характерни особености са подвижната предна ръкохватка и възможността за безстепенно плавно регулиране на честотата на въртене. Първата е свързана с повишаване на удобството при работа с машината, а втората спомага за точното напасване на режима на шлифоване според вида на материала и съответно според неговата термочувствителност. Тези свойства на Skil 7650 Turbine позволяват шлифоването на пластмаси и лакови покрития, без опасност от прегряване и разтопяване на повърхността, което от една страна я поврежда, а от друга – абразивният лист много бързо се задръства и става негоден за употреба.

За строго паралелно водене на шлифовъчната лента спрямо обработваната повърхност е предназначена приставката Equalizer. Тя се монтира с лекота и без допълнителни инструменти. При използването ù се получава напълно равна и гладка повърхност, без набраздяване и по-дълбоки драскотини, включително и в близост до кантовете на детайлите. Лентата се сменя лесно и бързо, като се освобождава и опъва отново с помощта на лостов механизъм.

Освен като ръчна машина, Skil 7650 Turbine може да се използва и в стационарен вариант, като за целта се закрепва към работната маса с две стеги. Машината има електродвигател с мощност 900 W. В комплекта е включен и адаптер за свързване към маркуча на промишлена прахосмукачка.

Skil 7620

Най-необичайното в Skil 7620 е удивителната ù способност да самопочиства лентата си. Всеки, работил с шлайфмашини, знае, че в повечето случаи абразивният материал (в случая лентата) се износва и трябва да бъде подменен, но не защото са се изронили зърната или са се притъпили ръбовете им, а защото пролуките между тях са се запълнили със здраво слепили се в еднородна маса частички от шлифования материал. Повърхността на лентата става гладка и, вместо да отнема от материала, започва безполезно да се плъзга върху него. Запълването става особено бързо, когато се шлифоват повърхности с лаково покритие, пластмаси или слепени съединения, при което част от лепилото попада върху лентата. Не случайно за такива материали се предлагат и специални ленти, които в значително по-малка степен способстват за задържане и слепване на частичките.

Ето защо възможността при Skil 7620 лентата да се почиства в движение представлява новост и сериозен стимул за покупка на машината. Самото почистване се извършва с помощта на специална „гума“, която аналогично на нейната канцеларска „посестрима“ при допир до движещата се лента изтрива почти напълно всички набили се между абразивните зърна частички прах. В резултат на това не се налага често прекъсване на работата, а продължителността на използване на една и съща лента значително се удължава.

Skil 7620 също има филтрираща система Skil Dustfilter и работи с двигател с мощност 650 W. Характерна за нея е и системата за автоматично центриране на лентата върху двете ролки (ABC). Положението на предната ръкохватка може да се фиксира в две положения. Машината се доставя с приставката Equalizer за постигане на напълно равна и гладка повърхност и, подобно на другите лентови машини, може да се закрепва към масата, за да се използва като стационарна.

Skil 7380

Този модел на Skil принадлежи към групата на плоскошлифовъчните (вибрационни) шлайфмашини, които се използват основно за завършващо шлифоване. Характерна за тях е ниската им отнемаща способност, за сметка на което обаче се постига високо качество на шлифованата повърхност. Skil 7380 се отличава с по-голямата площ на работната плоча (115х230 mm), която от една страна повишава нейната производителност, а от друга – копира неравностите в по-малка степен и така се постига още по-равномерна и гладка повърхност. Захващането на абразивния лист става механично – с двустранен притискащ механизъм с лостова система, което за любителската практика може да се приеме и като плюс, тъй като не се налага използването на листове, производство на точно определен производител. Казваме това с уговорката, че трябва да се съблюдава перфорацията на листа да съответства на отворите за изсмукване на прахта в работната плоча. Към достойнствата на машината ще добавим още регулируемата честота на трептене на плочата, удобно оформената с меко покритие ръкохватка и системата за филтриране и събиране на прахта Skil Dustfilter.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото