В категории: Брой 5-6/2006, Електроинсталация, Осветление

Дежурно и аварийно осветление

В редица случаи, освен основното осветление в дома, е необходимо да има и допълнително с малка мощност, което да осветява нощем стълбища, коридори и други помещения, а там, където няма прозорци, и денем. То помага на човек да се ориентира при опасни места като стъпала и прагове, да види къде е вратата или пък ключът за запалване на основното осветление. За тази цел се продават различни осветителни тела с малка мощност, чиято мъждукаща светлина е достатъчна за тази цел, а разходът на електрически ток е пренебрежимо малък. По правило, те са предназначени за включване в някой свободен електрически контакт, което ги прави много удобни за употреба, защото не изискват доработки и промени в съществуващата електрическа инсталация.

Лампата Dim Night Light (1) е с електрическа крушка „миньонка“ с нажежаема жичка (цокъл Е14) и мощност само 7 W. В нея е вградена електронна схема с фоторезистор, изнесен на челния панел, благодарение на което тя „различава“ светло от тъмно, ден от нощ. Щом се стъмни, лампата автоматично се запалва, а стане ли светло –

изгасва. Мощността ù е достатъчна, за да осветява на разстояние 4–5 m.

Лампата Osram Lunetta (2) е по-опростен компактен модел и свети, без да се самоизключва. Използвана е миниатюрна глимлампа, чиято мощност е толкова нищожна, че едва ли би задействала електромера. Излъчва мека светлозелена светлина.

Осветителното тяло DOT-it на Osram (3) е от най-ново поколение. Използвани са станалите особено популярни напоследък светодиоди, които отделят сравнително ярка светлина при незначителен разход на енергия и имат дълъг живот. Всеки от трите диода на лампата има собствен рефлектор. Лампата се включва чрез натискане на прозрачния капак и по същия начин се изключва. Независима е от електрическата мрежа, което позволява да се постави на произволно място, без оглед наличието на електрически контакт или проводници. Захранва се с три алкални батерии LR03 (ААА), поради което върши отлична работа като резервно осветление, когато „Електрото дръпне шалтера“. Монтирането на лампата е улеснено в максимална степен –на гърба ù има двустранно лепяща лепенка.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2006, Електроинсталация, Осветление

Ключови думи


 
към началото