В категории: Брой 5-6/2006, Електроинсталация, Електроника

Безжичен звънец

Монтирането на традиционна звънчева инсталация с бутон на дворната врата изисква опъване на дълги проводници от улицата до къщата. Дали ще бъдат в тръба под земята, или ще провиснат грозно във въздуха, прокарването им създава трудности, а и звънецът често излиза от строя.

Съвременното решение е да се постави безжичен звънец. Монтирането му е улеснено в максимална степен. Достатъчно е в бутона да се постави батерия и да се залепи с двустранно лепяща лепенка върху вратата или в близост до нея. Самият звънец има щепсел и се включва в електрически контакт. На пазара се предлагат различни модели на такива звънци с цени между 16 и 90 лв. Обсегът на действие на предавателя в бутона е между 80 и 150 m, което надхвърля реалните потребности. Сигналът безпрепятствено преминава през зидове, врати и други прегради. В зависимост от модела звънецът има набор от предварително програмирани мелодии, а силата на звука се регулира плавно. Сигналът между бутона и звънеца се кодира и декодира, така че на практика се елиминира възможността за задействане от други източници на високочестотни сигнали.

Батерията е алкална с 12 V захранващо напрежение. Когато звънецът не се използва, тя практически не се изтощава, а при използване средно по 20 пъти на ден, служи около година. При монтиране на открито трябва да се вземат мерки за защита на бутона срещу дъжд и сняг.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Безжичен звънец”

Йордан Панов | декември 30th, 2013 at 10:56 am

Здравейте,
Ползвам такъв звънец, проблемът се явява тогава, защото съседът използва същия и звъни в къщи. Купих нов такъв – положението е същото.
Какво бих могъл да направя?
Поздрави!

„Направи сам“.
Честотата, на която работи звънеца е обозначена на гърба му. За показания в статията модел тя е 433,92 MHz и не е предвидено да може да се променя от потребителя. Очевидно е, че звънецът на съседа Ви работи на същата честота. При покупката на новия звънец е трябвало да проверите тази стойност и да подберете прибор с друга честота.
Не познаваме електронната схемата на Вашия звънец, за да може да дадем съвет дали е възможна промяна на честотата от специалист, а и дали това си заслужава труда.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2006, Електроинсталация, Електроника

Ключови думи


 
към началото