В категории: Брой 3-4/2006, Ремонти, Строителство, Топлоизолация

Зидане с блокчета YTONG

Блокчетата YTONG станаха едва ли не стандарт в промишленото строителство като най-удобни за иззиждане на вътрешни преградни стени, а, благодарение на добрите си топлоизолационни качества, и за външна зидария. Не по-малък интерес представляват и за различни ремонтни дейности, независимо дали се вършат от професионални майстори или на любителски начала, защото са незаменим материал за оформяне на различни кухини за прекарване на инсталации, за обзиждане на вани и душкабини, за иззиждане на камини и други конструкции с нестандартна форма. Поради ниското си тегло те са много подходящи и за пригаждане на таванското помещение за обитаване, обзиждане от вътрешната страна на каменни зидове или гредови конструкции, когато се цели възстановяването на стари къщи при съхраняване на външния им вид.

С този кратък преглед на основните техники при зидане на блокчетата YTONG се обръщаме към хората, което желаят сами да бъдат майсторите в своя дом. Те се нуждаят от няколко несложни и евтини специализирани инструмента и малко съвети, които ще се постараем да им дадем.

Блокчетата YTONG са отличен материал за зидане, защото имат еднаква геометрична форма и големина, лесно се обработват механично, леки са, имат добри топлоизолационни и сравнително добри звукоизолационни свойства, напълно екологично чисти са, защото се произвеждат от естествени природни материали. Те имат еднаква дължина и височина, съответно 600 mm и 250 mm. Различават се по дебелината си, като се произвеждат блокчета с дебелини 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200, 250, 300 и 350 mm. За 1 m2 зидария са необходими 6,67 бр. блокчета. Тези, които са с дебелини 200, 250, 300 и 350 mm, се използват за външни стени, като първите два размера са подходящи за неотопляеми или сезонно обитавани сгради. За външни стени на обитаеми сгради се използват блокчета с дебелина 300 mm, които удовлетворяват изискванията за топлинна изолация, или с 350 mm и k=0,419 W/m2K, при които тези норми се надхвърлят. За иззиждане на преградни стени се използват блокчета с дебелина от 10 до 25 cm. Дебелини 5 и 7,5 cm са подходящи за топлоизолация на съществуващи зидове, за обзиждане коритото на душкабини и др. От газобетон се произвеждат и специални елементи за отливане на армирани щурцове на врати и прозорци, дъгообразни блокчета за изграждане на криволинейни стени и др.

За бързо и качествено зидане са необходими няколко специализирани инструмента, които не са скъпи, и покупката им бързо ще се изплати даже и при неголеми по обем работи. Лопатката за разнасяне на лепило има назъбен челен ръб, който спомага за полагане на лепилото на равномерно дебел пласт. Широчината ù се подбира според широчината на блокчетата за зидане така, че разнасянето на пласта да става с едно движение. Трионът е специален – зъбите му са от твърдосплавни пластини, а дължината на листа е 600 mm, която позволява срязване на блокчето с няколко движения. Трираменният винкел позволява точно водене на триона за рязане без изкривяване. На снимките са показани и останалите инструменти, необходими за зидане на блокчетата.

По-специално внимание заслужава електрическият миксер. При по-малки обеми работа разбъркването на лепилото може да стане и с обикновена, но мощна електрическа бормашина, например BUR2 250 на „Спарки Елтос“. За професионални цели обаче е желателно да се купи специален миксер като ВМ 1060Е (и неговите модификации) на „Спарки Елтос“ (НС 1-2/2006) или машините от серията MXP на Protool (НС 5-6/2004). Важен също така е и изборът на самата бъркалка. Към машините на „Спарки Елтос“ се предлага моделът SM120/570, а от продукцията на Protool най-подходяща е HS2.

Правилно подбраното лепило е от изключително голяма важност за качествената зидария. Лепила предлага не само самият производител на YTONG блокчетата фирма „Ксела България“ ЕООД, но и други също реномирани световни имена. Има и немалко български марки. По правило лепилото се доставя във вид на суха смес, опакована в книжни торби, и на място чрез добавяне на вода и разбъркване се приготвя необходимото количество, което може да се изразходва, преди да започне да се втвърдява – до около 4 часа. При дебелина на пласта лепило 1–3 mm средната разходна норма е около 15 kg/m3 при блокчета с гладки чела и около 11 kg/m3, когато челата на блокчетата са оформени фабрично на глъб и зъб.

Както при всеки зид, най-важно е правилното полагане на първия ред, защото той ще поведе и следващите над него. Основата обикновено е стабилна стоманобетонна плоча и при необходимост с добре нивелирана циментова замазка. Нивелирането на първи ред блокчета може да се постигне чрез дебелината на слоя циментов разтвор, върху който се лепи. Дебелината му над най-високата част от основата трябва да бъде около 10 mm. Когато се зида непосредствено над сутеренния етаж, под първия ред блокчета трябва да се вземат мерки за поставяне на хоризонтална хидроизолация, която възпрепятства проникване на капилярна влага от бетона в блокчетата YTONG. Това се прави чрез полагане на два слоя цименто-пясъчен разтвор, а помежду им се разстила ивица хидроизолационна мушама с широчина, равна на дебелината на блокчетата. Същият ефект може да се постигне и без полагане на мушама, а към циментовия разтвор да се добави препарат, който го прави водонепропусклив.

Блокчетата се редят плътно едно до друго, като лепилото се разстила на тънък слой (1–3 mm) върху тях, без да се поставя върху челата им, когато те са оформени на глъб и зъб. Връзката между тези блокчетата е механична и допълнително повишава стабилността на зида. При гладки чела лепилото се поставя и върху тях. Същото се прави и при специално иззидани огнезащитни зидове. Използва се лопатка с широчина, равна на широчината на блокчетата. Лепилото се загребва с нея и благодарение на назъбения ù челен ръб с едно движение се разнася на равномерно дебел слой. Всяко блокче се намества точно на мястото си чрез почукване с гумен чук. С дълъг метален нивелир, който в случая изпълнява отлично ролята и на мастар, се контролира горните повърхности на блокчетата и техните лицеви страни да лежат в една равнина. Ако това не може да се получи веднага, не е беда, защото неравната повърхност с лекота се изглажда с помощта на специално ренде – дървена маламашка с набити в нея парчета лента от банциг.

Блокчетата във всеки два разположени един над друг редове и съответно вертикалните фуги помежду им трябва да се разминават най-малко с 10 cm. Най-добре е, когато то е 30 cm (половин дължина на блокчето) – тогава „зидарската превръзка“ е най-здрава. За целта блокчетата се режат със специален трион и трираменен метален винкел, по който той се води. Така се постига срязване, напълно перпендикулярно на дългите страни на блокчето.

Важно е да се знае също, че с блокчета YTONG не бива да се изпълняват непрекъснати зидове с дължина повече от 5,75 m и височина над 3 m. Ако това се наложи, трябва да се направят вертикални и хоризонтални стоманобетонни пояси.

Прокарването на инсталации в стени от блокчета YTONG е истинско удоволствие в сравнение със стени от кухи керамични тухли. Каналите за гъвкавите тръби на електрическата инсталация се изкопават безпроблемно и точно с помощта на специален инструмент, а гнездата за разклонителните и конзолните кутии се издълбават при малка честота на въртене на специално плоско свредло и бормашина.

При иззиждане на Т-образна стена най-често се използват допълнителни планки от поцинкована, кадмирана или защитена по друг начин срещу корозия стоманена ламарина. Когато за механично свързване на двата зида се използват обли пръти армировъчна стомана, в блокчетата се издълбават улеи за полагането им. Широчината на улеите се подбира така, че стоманеният елемент да бъде обхванат от слой цименто-пясъчен разтвор с минимална дебелина 15 mm.

Между последния ред блокчета YTONG и таванската стоманобетонна плоча винаги се оставя тясна фуга с широчина около 20 mm. Тя се запълва чрез шприцоване на строителна монтажна пяна. Накрая повърхността на зида се изглажда с рендето и шлифоващата дъска там, където е необходимо, и е готова за полагане на дебела гипсова шпакловка, тънкослойна декоративна мазилка или облепване с плочки (НС 1-2/2006).

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото