В категории: Брой 3-4/2006, Хоби

Лодки и двигатели Honda

Марката Honda е синоним на двигатели с вътрешно горене от най-висока класа. Те намират широка сфера на приложение – от Формула 1, през автомобилни, мотоциклетни, за различна градинска техника и електрогенератори, до изключително широка гама извънбордови двигатели за лодки. Твърди се, че те са единственият производител, който предлага двигатели с мощност от 2,6 к.с. до морски „зверове“ с мощност 225 к.с. Част от тях бяха представени на щанда на „Киров“ по време на изложението „Лов и оръжие, риболов и свободно време“ и, заедно с лодките Honda Wave, събираха погледите както на феновете на високите скорости, така и на скромните рибари, които биха били доволни и на двигателче с няколко конски сили,. С наближаване на летния сезон интересът към тези лодки толкова е нараснал, че по думите на г-н Иван Киров, съсобственик и управител на фирмата, от Honda Marine не са в състояние да изпълнят заявените бройки. Затова се налага да купуват и през посредници, които предвидливо са се запасили през зимата с по-големи количества.

Двигателите на Honda са четиритактови с ръчно или електрическо запалване, а някои имат и дистанционно управление. Характерен за тях е ниският разход на гориво (с около 50% по-малък в сравнение с двутактов двигател) и ниското ниво на вредни съставки в изгорелите газове. Всички лодки на Honda са пригодени за монтиране на извънбордов двигател. Те са надуваеми и са изработени от материали и по технологии, които гарантират изключителна здравина и дълготрайност. Камерите им са изработени от четирислойно специално PVC платно, а помежду им има пети, силно устойчив на опън и пробив армиращ мрежест слой. Снадките не са лепени, а са направени чрез термично спояване, поради което са изключително здрави и сигурни. Между камерите е поставена специална еластична въздухонепроницаема мембрана, която спомага за изравняване на налягането на въздуха в тях. Всяка от камерите има специален клапан с минимално съпротивлението при надуване и улеснено изпускане на въздуха. Благодарение на големия диаметър на бордовите камери лодките на Honda имат много добри плавателни качества и висока стабилност срещу преобръщане. Комплектувани са с гребла, крачна помпа, манометър, ремонтен комплект, седалка и транспортна чанта.

В зависимост от конструкцията на пода лодките се делят на три вида.

» Дъното на T20-SE и TE 22-SE е покрито със скара от тънки дървени летви. Това са най-малките лодки с дължина 200 cm и 250 cm и тегло съответно 38 kg и 46 kg. Пригодени са за монтиране на двигатели с максимална мощност 4 к.с. при първата и 6 к.с. при втората лодка. Подходящи са за двама или трима възрастни пасажери.

» Лодките с надуваемо дъно T24-IE, T27-IE, T32-IE и TE38-IE са най-често купуваните, защото са сравнително леки и същевременно позволяват развиване на доста висока скорост. Това се дължи на аеродинамичната им форма и на надуваемия кил, който повишава стабилността им. Най-малката лодка е с дължина 240 cm, а най-голямата – 376 cm. Съответно теглата им са от 44 kg до 61 kg. Подходящи са за монтиране на двигатели с мощност от 4,4 к.с. до 20 к.с. Най-малкият модел е за 3 пасажери, а най-големият е подходящ за 5 възрастни и 1 дете.

» Третата група са лодки с устойчиво на огъване дъно от алуминиеви банели и обхваща моделите T30-AE, T35-AE и T40-AE. Те имат най-голяма товароносимост, много добра стабилност и сигурност (имат надуваем кил), подходящи са за всякакви цели и използване при различни условия. Дължините им са от 248 cm до 395 cm и на тях може да се монтират двигатели с мощност от 6 к.с. до 30 к.с. Подходящи са за превоз на 3 до 7 пасажери.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2006, Хоби

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото