В категории: Брой 3-4/2006, Електроинсталация, Електроника

Как да предотвратим пожар

Наред със системите за охрана, включително и чрез видеонаблюдение, техниката за пожароизвестяване също навлиза в домовете ни, защото, подобно на всичко, което е електроника, устройствата стават все по-евтини, по-съвършени и по-лесни за монтиране. Тук не е мястото да коментираме професионално проектираните и изпълнени инсталации за своевременно откриване и сигнализиране, а в големите обекти и свързани със система за гасене на пожари. Това е работа за професионалисти. Същото бихме казали и за домашните охранителни системи, които, наред със сензорите за движение, включват и детектори за дим. Така, освен при нежелани гости, те сигнализират и при възникване на пожар. В много държави при ново жилищно строителство е задължително монтирането на детектори за дим. Статистически е установено, че, ако алармата се подаде 5 min преди избухване на пожара, вероятността от човешки жертви пада под 10%. Това е така, защото в повечето случаи пушекът се появява доста преди пламъците.

Освен професионалните системи, има и една по-евтина и изключително лесна за изпълнение от неспециалисти възможност за ранно предупреждаване при възникване на опасност от пожар – монтиране на автономни детектори за дим. У нас се предлагат различни модели на нескъпи устройства, които са в състояние да уловят и най-малкия примес на пушек във въздуха, като алармират за това чрез звуков и светлинен сигнал. Целта е обитателите да бъдат предупредени възможно най-рано, преди още огънят да се е разгорял. Така те ще имат време да се спасят, а и да вземат мерки за потушаване на пожара.

Такова устройство, естествено, не може да замени пълноценно една професионална пожароизвестяваща система, но все пак е сериозна крачка в положителната посока, а инвестицията (около 20 лв. за 1 бр.) е напълно оправдана. Показаният тук детектор за дим работи на фотоелектричен принцип и реагира при поява на примеси от димни газове във въздуха. Той е независим от електрическата мрежа, защото се захранва от батерия с напрежение 9 V. Индикацията е звукова със сила 85 dB, което е достатъчно, за да се чуе и в по-отдалечените части на жилището. Освен това има и мигаща сигнализация с червен диод. Устройството е компактно и е удобно за използване не само в стаи, но и в каравана или на други места. Подсигурено е срещу самоизключване поради спадане на напрежението на батерията, като сигнализира при достигане на определено ниво на разряд. Освен това има система за самоконтрол, която се задейства при натискане на специален бутон. Неговата работоспособност трябва да се проверява периодично – най-малко веднъж седмично.

В зависимост от големината на жилището и разпределението на помещенията е желателно поставяне на няколко устройства в близост до потенциални източници на пожар и до охраняваните зони. Препоръчва се монтирането им в спалните или в непосредствена близост до тях, в близост до стълбища, където се образува въздушно течение и димът може по-лесно да бъде открит, в помещения с електронна апаратура, или в които преспиват пушачи. Оптималното местоположение на детекторите е в близост до централната точка на тавана, тъй като димните газове се издигат вертикално нагоре, след което се оттичат встрани. При монтиране на повече устройства е за препоръчване да се използват модели, които поддържат радиовръзка помежду си. Така при възникване на алармен сигнал от едно от тях, ще се задействат сирените и на останалите.

Модерният детектор разпознава цигарения дим и реагира само, ако директно към него е издухана силна струя. Той реагира също на пушек от пържене, печене и други термични кулинарни обработки. За да няма фалшива аларма, не се препоръчва поставянето на детектор в кухнята и в гаража, в който ще реагира вследствие на димните газове, отделени при запалване на автомобила. В заключение монтирането на детектори за дим изисква нищожни усилия и скромен разход, срещу които може да бъдат спасен човешки живот.

В отговор на поместеното по-долу писмо на г-жа Петрова и други запитвания даваме допълнителна информация за предлаганите от фирма „Ташев-Галвинг“ детектори за дим.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Как да предотвратим пожар”

деница петрова | юни 6th, 2012 at 4:55 pm

Здравейте, интересува ме от къде мога да закупя детектор за дим

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото