В категории: Брой 1-2/2006, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Хоби

Многофункционална шлайфмашина Skil 1415

Новата миниатюрна шлайфмашина на Skil е незаменим инструмент за всеки моделист, за хора, чието хоби или професия е фината обработка на различни предмети от дърво, пластмаса, метал, полускъпоценни камъни и други материали, подходящи за ювелирни изделия или малка пластика. Това именно е инструментът за гравиране на надписи и изображения върху стъкло или метал. Извън тази сравнително специализирана област за Skil 1415 винаги ще се намери работа в домакинството или работилницата.

Работният инструмент са различни по големина и едрина на абразивното зърно шмиргелови камъни с дискова, цилиндрична, конична или сферична форма, както и шайби или цилиндри от абразивна хартия. За полиране пък се използва набор от филцови шайби. Машината работи още с четки, свредла, различни по форма фрезери, зенкери и други миниатюрни инструменти. С две думи, както зъболекарят разполага с най-различни по форма, големина и материал борчета и полиршайби, така и за тази машина има голямо разнообразие от работни инструменти, като за всяка конкретна работа може да се подбере най-подходящият от тях.

Skil 1415 представлява високооборотен колекторен електродвигател, поместен в ергономично продълговато тяло. За по-удобното държане повърхността му е покрита с мека еластична материя. От горната му страна се намират бутоните за пускане и спиране на двигателя и копче за регулиране честотата на въртене в границите от 15000–35000 min–1. Характерна за този вид машини е високата честота на въртене, която позволява фина обработка на материали с различна твърдост. Работният инструмент се закрепва в цанга, като въртенето на вала предварително се блокира със специален бутон. Захранва се с две батерии AA. Голямо удобство при работа със Skil 1415 е вграденият в допълнителната ръкохватка прожектор, който осветява обработваната повърхност.

За по-професионални приложения към шлайфмашината се доставя стойка и гъвкав вал, в чийто край с помощта на цанга се закрепва работният инструмент. Решението е много удобно, защото ръката държи само края на вала, а теглото на машината се поема от стойката. Това позволява продължителна работа, протичаща практически без умора, и най-важното – с голяма прецизност. Всъщност именно такава конфигурация използват майсторите, които гравират върху стъкло или метал.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото