В категории: Брой 1-2/2006, Инструменти, Мазилки и бои, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Професионални миксери за строителни разтвори и бои

Отличия като златните медали на есенния технически панаир в Пловдив се получават трудно и при сериозна конкуренция, но затова пък отличените с тях продукти оставят забележима диря на пазара на машини и инструменти и служат дълго на тези, които са ги купили.

На последния технически панаир българският производител „Спарки Елтос“ изненада своите почитатели, а и познавачите, с невиждана досега серия ръчни електрически инструменти, които тепърва ще попълнят и разнообразят и без това широката производствена гама на комбината в Ловеч. Те ще бъдат пускани в редовно производство една по една, а ние съответно ще се постараем да не изоставаме и навреме да ви запознаваме с всеки нов модел.

Тук ще се ограничим само с предварителната информация, че, докато познатите сега машини и за в бъдеще ще се развиват по посока на подобряване на качеството и функционалността чрез поява на усъвършенствани модели, новата серия представя различна концепция, която най-малкото се отличава по своя силно променен, бихме казали футуристичен дизайн.

Сега обаче ще спрем вниманието ви на първата машина от тази нова серия, която българският производител пусна в продажба в началото на новата година – електрическият миксер ВМ 1060Е и неговите модификации ВМ 1060СEplus и ВМ2 1060СEplus. Според нас това е съвсем логично и твърде навременно решение, защото на пазара все по-осезаемо се чувства потребността от такъв специализиран инструмент. Неслучайно вносители на такива машини от други производители отбелязаха през миналата година забележим ръст в продажбите. Вярно, за дребни ремонти работа може да свърши и мощна двускоростна бормашина със съответната бъркалка, но по принцип подобни машини сравнително рядко се купуват, а и не са специализирани за тази работа, поради което използването им, особено при по-гъсти разтвори, се превръща в мъчение.

Миксерът ВМ 1060Е е проектиран и произведен с точно определена цел – разбъркване на различни строителни разтвори (шпакловки, изравнителни замазки, циментови разтвори, декоративни мазилки, саморазливащи се разтвори, различни лепила, бои, течни хидроизолационни материали, пълнители на фуги, епоксидни смоли и др.). Без всички тях съвременното строителство и ремонтни дейности са направо немислими, а качеството им в много голяма степен зависи от правилната подготовка – най-вече разбъркване и хомогенизиране на съответния строителен разтвор. Това не е възможно да стане без електрически миксер.

ВМ 1060Е има тяло с електродвигател и редукторна кутия, поставени в корпус, силно наподобяващ волана на спортен автомобил. От двете му страни са разположени ергономични, със заоблена форма ръкохватки, които позволяват удобно, стабилно държане на машината по време на работа, без да се усеща умора. От вътрешната страна на ръкохватките има вдлъбнатини за палците, които улесняват задържането. Пусковият бутон е разположен така, че да се натиска без преместване на ръката. При машините, които тествахме, бутонът се намира от дясната страна на ръкохватката, но е предвидено място и от лявата страна, така че очевидно има модели, приспособени за левичари. Върху четирите ъгли на ръкохватката са поставени гумени буфери, които я предпазват от повреждане при поставяне върху пода или при падане. Разстоянието между двете ръкохватки е 32 cm, което позволява лесното удържане на машината срещу завъртане, дори и в началния етап на разбъркване на силно сгъстени разтвори.

И трите модела имат еднакъв електродвигател с мощност 1050 W и висок въртящ момент (номинален 13,5 Nm и максимален 55 Nm). Различията помежду им са в електронното управление, а ВМ 1060CЕPlus има и двустепенна синхронизирана механична предавателна кутия, което позволява безстепенно регулиране на честотата на въртене в границите 0–530 min–1 и 0–740 min–1 в зависимост от избраната предавка. Тази машина има и останалите екстри – електронно управление за поддържане на постоянна честота на въртене, независимо от натоварването, токова и термична защита, която предпазва електродвигателя от повреда при претоварване и изключва машината, и защита срещу самоволно включване. ВМ 1060CPlus има същите характеристики с изключение на двускоростната механична кутия. ВМ 1060E е най-опростен – няма екстрите, характерни за другите два модела, като има електронно управление на честотата на въртене в границите 200–750 min–1. По тези данни човек лесно може да се ориентира коя от трите машини му върши най-добре работа, като очевидно най-опростеният модел е по-подходящ за хомогенизиране на бои, лепила и други разтвори със сравнително нисък вискозитет, докато ВМ 1060CЕPlus е универсален, еднакво подходящ за всички видови разтвори, включително и за най-гъстите.

Само мимоходом споменаваме някои от техническите характеристики, станали вече стандарт за машините на „Спарки Елтос“, и осигуряващи им сигурна и дълготрайна работа – стабилна предавателна кутия, изработена от магнезиева сплав, двойна изолация на намотките на двигателя, самоизключващи се четки, времето между две смени на четките е удължено на 280 часа и др.

Бъркалките се свързват с машината чрез резба M14, като в комплекта влизат една или две бъркалки според модела. SM120/570 е предназначена за строителни разтвори и има три лопатки, огънати по посока на часовниковата стрелка. При въртенето им разтворът се движи отдолу нагоре. Пригодена е за бързо, интензивно разбъркване и хомогенизиране на тежки разтвори с голям вискозитет като варови разтвори за мазилка или зидария, циментови разтвори са замазка, малки количества бетонов разтвор, различни подови покрития на основа епоксидни смоли и др.

Винтовата бъркалка SM121/570 има две перки, чиито лопатки са огънати така, че горната перка изтласква разтвора надолу, а долната в обратната посока – нагоре. Осигурява бързо и много добро хомогенизиране на разтвора без опасност от изпръскване встрани. Това е идеалната бъркалка за лако-бояджийски материали.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото