В категории: Брой 1-2/2006, Инструменти, Ремонти, Строителство

Компактен перфоратор Metabo BHE 20 Compact

Оптимално ниско тегло, съчетано с много добра пробивна мощ – така най-накратко може да бъде характеризиран новият компактен перфоратор на Metabo BHE 20 Compact. Въпреки че тежи само 2,1 kg, благодарение на своя пневматичен ударен механизъм машината има достатъчно голяма енергия на удара (1,6 J), която позволява пробиване на отвори с диаметър до 12 mm в бетон. Ниското тегло, съчетано с отлично балансиране на центъра на тежестта и формата на ръкохватката, правят машината изключително удобна за държане при минимално натоварване на ръката. Поради това е много подходяща за пробиване на отвори на неудобни за работа места, най-вече високо над главата на работещия, както и на тесни места (машината е дълга само 300 mm и широка 65 mm). За пробиване в крехки материали (фаянсови плочки), в дърво или метали, ударният механизъм се изключва. Освен като бормашина, което е основното му предназначение, перфораторът с успех може да се използва и като къртач за извършване на дребни ремонти в кухнята или банята например. Не липсва и възможността за промяна на посоката на въртене, което позволява използване на машината и като електрическа отвертка.

BHE 20 Compact очевидно е предназначен за извършване на дребни ремонти и текуща поддръжка на дома. Много ценна е възможността към бормашината да се свързва специална приставка, наречена Integrated Dust Reduction, която засмуква отделяната при пробиването прах. Така на практика се гарантира почти безпрашна работа – нещо, което ще оцени всеки, комуто се е налагало след минута пробиване в стената или тавана да почиства след това часове наред полепналата навсякъде из помещението прах. Приставката се доставя в комплекта с перфоратора или пък може да се закупи отделно. Засмуканите частички и прах се събират в специално оформено в приставката резервоарче. За разлика от други системи със същото предназначение филтърът е направен от здрава, устойчива на разкъсване тъкан, поради което лесно се почиства, а след пробиване във влажен бетон може да се изпере с вода. Приставката има собствен електродвигател за задвижване на турбинката, която създава подналягане в засмукващата система. Това прави събирането на праха ефективно и работещо „на пълна мощност”, независимо от натоварването на перфоратора. Въпреки наличието на собствен електродвигател, прахозасмукващата приставка тежи само 1,4 kg, а заедно с перфоратора общото им тегло е 3,5 kg.

Закрепването на работния инструмент е по системата SDS Plus, като комплектът на машината съдържа и обикновен челюстен патронник за работа със свредла с кръгла опашка.

Тялото на редукторната кутия е изработено от здрава алуминиева сплав. Двигателят е мощният и компактен Metabo Marathon с автоматично изключване на четките при износване и защита на намотките срещу проникващата през вентилационните отвори прах. BHE 20 Compact има вграден предпазен съединител (Metabo S-automatic) срещу претоварване на двигателя и защита на работещия, а облицованата с гума ръкохватка ефективно „гаси“ предаваните на ръката вибрации.

Машината има висока износоустойчивост и голяма дълготрайност, поради което се продава с характерната за Metabo 3-годишна гаранция XXL.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото