В категории: Брой 1-2/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Бормашини на Metabo с литиево-йонни акумулаторни батерии Li-Power

От началото на 2006 г. Metabo започва да снабдява своите акумулаторни електрически инструменти с ново поколение литиево-йонни батерии, наречени Li-Power. С такива батерии вече работят общо десет модела бормашини, циркулярни триони, листов трион и осветителна лампа. Добрата новина за тези, които притежават машини Metabo с класическите и вече остарели никел-кадмиеви и никел-металхидридни батерии е, че безпроблемно може да ги подменят с някоя от новите литиево-йонни акумулаторни батерии. Естествено, в случая е необходимо да се закупи и подходящо зарядно устройство.

Известно е, че литиево-йонните батерии имат редица съществени предимства пред никел-кадмиевите и никел-металхидридните, поради което отдавна са ги заменили в устройствата, които консумират малко ток – мобилни телефони, джобни и преносими компютри и др. При ръчните електрически инструменти този процес от около година прави първите си стъпки, като пълната замяна на досегашните акумулаторни батерии с литиево-йонни тепърва предстои. Те имат значително по-високо КПД и по-висока специфична енергия, поради което при един и същ капацитет са с около 40% по-леки от другите батерии. Така например никел-кадмиева батерия с капацитет 2,0 Ah тежи малко повече от килограм, докато литиево-йонна с 2,2 Ah – само 0,6 kg. Другото много съществено предимство е ниският ми саморазряд, поради което, дори да не се използва една година, батерията запазва почти напълно началната си степен на зареждане. Това е много съществено предимство при рядко използвани инструменти. Положително качество на литиево-йонните батерии е, че при тях липсва характерният за никел-кадмиевите Memory ефект или типичният за никел-металхидридните Lazy ефект. И двата водят до бързо намаляване на първоначалния капацитет на батерията в случай, че е дозареждана, без предварително да е била напълно разредена. Към положителните страни на литиево-йонните може да се посочи още, че напрежението им (3,6 V) остава почти константно през целия период на работа и разреждане. В заключение те могат да работят в много широк температурен диапазон от –20 ºС до +50 ºС.

Новите литиево-йонни батерии на Metabo и техните зарядни устройства (ACS 15 Plus и AC 30 Plus) са проектирани така, че да използват патентованата от компанията технология Air Cooled за интензивно охлаждане на батерията по време на зареждане. В резултат на това времето за зареждане се съкращава наполовина, а нейната дълготрайност се увеличава двукратно. Така например тестове, проведени от независима лаборатория, са показали, че литиево-йонна батерия с капацитет 2,2 Ah в комбинация със зарядно устройства Air Cooled има два пъти по-продължителен експлоатационен срок в сравнение с никел-металхидридна, зареждана с обикновено зарядно устройство, което не ползва технологията за охлаждане. Интересно е да се знае, че новата генерация зарядни устройства на Metabo са подходящи не само за зареждане на литиево-йонните, но и на по-старите батерии на същия производител. Li-Power предлагат и допълнителни удобства при експлоатация: имат вграден индикатор за оставащия капацитет, за сигнализация при претоварване на батерията или нейното прегряване по време на зареждане, както и при достигане на долната допустима граница на разреждане.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото