В категории: Брой 1-2/2006, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки

Комплект ъглошлифовъчни машини Raider RG-AG1516

Независимо, че вършат една и съща работа, всяка от тези машини Raider има своето място и специализация в работилницата. За рязане на дебели предмети или изпиляване на груби заваръчни шевове безспорно по-подходяща е по-голямата машина. Тя е с мощност 2500 W и работи с диск Ø230. Съответно на този диск честотата на въртене е 6000 minˉ¹. Машината тежи 5,2 kg.

По-малката ъглошлифовъчна (ъглошлайфмашина) машина е предназначена за работа с дискове с диаметър 125 mm, който размер е най-често използваният при малките ъглошлифовъчни машини. Мощността ù е 800 W, а теглото – 1,9 kg. Близо трикратно по-ниското ù тегло и значително по-малките ù размери я правят по-удобна при обработка на малки детайли, при работа на места с ограничен достъп, включително и над главата. Освен това тази машина натоварва значително по-малко ръцете и позволява по-продължителна работа.

Моделът RG-AG1516 е по-лек от редица други машини в този клас. Същевременно се отличава по удължената си ръкохватка, която в комбинация с допълнителната позволява по-сигурно и точно водене на машината. Макар че този клас машини обикновено са предназначени за работа с една ръка, конструкторите на тази за заложили повече на сигурността, и затова са предвидили да се държи с две ръце. Все пак, при необходимост с машината може да се работи и като се държи с една ръка. Това обаче не е особено удобно, защото тялото не може да се обхване сигурно с ръка. Към положителните страни на малката машина трябва да се добави и механизмът за стъпково фиксиране на предпазния щит с помощта на сачма и пружина, който позволя лесното му завъртане на ръка без помощта на инструмент. Това е несъмнено улеснение и допринася за повишаване на сигурността при работа.

И двете машини имат по три отвора в главите им за завиване на допълнителната ръкохватка – отгоре и от двете им страни в зависимост от това с коя ръка е по-удобно да се държи. Еднакъв е и начинът за закрепване на абразивния диск – използвано е класическото решението за притягане с гайка и специален ключ.

В заключение, като се има предвид умерената цена на комплекта (125 лв. с ДДС), RG-AG1516 представлява изгодна покупка за всеки, на когото се налага често да обработва различни метални конструкции с множество заварки.

Машините с марката Raider и Raider Pro се предлагат от фирма „Евромастер Импорт Експорт“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото