В категории: Брой 1-2/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Прости измервателни инструменти

При разчертаването на различни детайли само с метър не може да се мине. Необходими са още линия, винкел, ъгломер с подвижно рамо, нивелир и други помощни инструменти, които са незаменими. Тук показваме три такива инструмента, които се предлагат от фирма „Евромастер Импорт Експорт“. Първият представлява винкел, едното рамо на който е разграфено като линия с дължина 30 cm. Другото е подвижно, а правият ъгъл между тях не може да се променя. Подвижното рамо е изработено от метална отливка и има два канта – единият сключва с линията прав ъгъл, а другият – 45°. С помощта на гайка и винт подвижното рамо се застопорява или пък се освобождава и може да се премества на разстояние, определено по разграфената линия. Винкелът има и вградена либела, която позволява едното рамо да се постави в хоризонтално положение, а другото съответно ще определя вертикалната посока. Под либелата е сложена и заострена стоманена игла, която служи за маркиране. Винкелът може да се използва за определяне на ъгъл 45° или 90°, за измерване и пренасяне на разстояния, за измерване дължината на хипотенузата при равнобедрени триъгълници, за измерване на дълбочини и т.н. Такъв инструмент никога не е излишен и ще намери най-разнообразни, понякога и неочаквани приложения в домашната работилница.

Ъгломерът с подвижно рамо (линеал) е много ценен инструмент при разчертаване на различни детайли за рязане под ъгъл. С помощта на малка стяга едното му рамо се закрепва неподвижно, плътно опряно до канта на детайла, а подвижното се завърта на необходимия ъгъл, като интервалът е ±70°. Измерването на ъгъла е достатъчно точно за дърводелски цели, а в повечето случаи не се налага допълнително удължаване на начертаната по него линия, защото линеалът е доста дълъг – 55 cm.

Освен за изчертаване на линия под зададен спрямо канта на детайла наклон, подвижното рамо може да се използва и директно като опора за водене на ръчен електрически прободен трион или фреза например. Това е възможно, защото подвижното рамо е достатъчно здраво и устойчиво (стоманена шина 40х4 mm), зададеният ъгъл се фиксира стабилно с винт, а и самият ъгломер за закрепва устойчиво със стегата си.

Третият инструмент бихме нарекли многофункционален нивелир. Той е изключително удобен и намира редица приложения, а едновременно с това е евтин и непретенциозен при употреба. Има две подвижни едно спрямо друго крила, които могат да се разтварят на 180о, или да се съберат под прав ъгъл едно спрямо друго. Всяко от крилата има по една напречно разположена водна либела, а по дължината на свързващата ги ос е монтирана трета, перпендикулярна на първите две. Нивелирът е незаменим при монтиране на различни по дебелина и напречно сечение греди или тръби, като двете му крила обхващат детайла. Закрепва се достатъчно стабилно по възможно най-простия и същевременно ефикасен начин – чрез плосък ластик с пробити по осовата му линия надлъжни отвори.

За нивелиране във вертикална посока се използват двете напречно разположени либели, а за определяне на хоризонталната равнина служи третата. Чрез разтваряне на крилата му може да се използва и за определяне на хоризонталното положение на предмет с плоска повърхност.

В редица случаи като бетониране на колове за ограда например или заваряване на вертикални колонки за парапет, с този нивелир се работи по-лесно, отколкото с обикновения метален. Най-малкото, защото не е необходимо да се придържа, и двете ръце са свободни за работа. Освен това наклонът се определя едновременно в две взаимно перпендикулярни вертикални повърхнини.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото