В категории: Брой 1-2/2010, Градина

Моторни и ръчни пръскачки

Агрохимическата обработка се прилага широко в растениевъдството, било то овощарство, лозарство, зеленчукопроизводство, етерични култури или домашна цветна градина. През различни периоди на годината и при различни стадии от развитието на растенията, включително и през зимата, за овошките се извършва такава обработка. Освен редовното, предписано в календарите за растителна защита третиране с различни пестициди, често се налага и извънредно в зависимост от появата на едно или друго заболяване или други неприятели. Ако неспециалист попрелисти наръчник по лозарство, с удивление ще научи, че от април до края на август, началото на септември броят на пръсканията нямат чет, като само през май може да стигнат и шест – 1–2 преди цъфтежа и 2–4 след това. В почти всички случаи различните химически активни вещества, с които се извършва третирането, се разпръскват и покриват листната маса на растенията във вид на водна мъгла (аерозол). Освен във вид на воден разтвор, някои препарати, като сярата например, се прилагат и в прахообразно състояние. За разпръскването им се използват различни технически средства – ниско летящи самолети на селскостопанската авиация, прикачни устройства от вентилаторен тип, ръчни и моторни, носени на гръб пръскачки и накрая най-малките – едно-двулитрови съдове с помпичка, предназначени за пръскане на виреещи или изнесени на открито стайни или градински декоративни растения.

Типичният и най-често използван в личното стопанство и градината уред за разпръскване на препарати е носената на гръб пръскачка, позната като „лозарска“. Преди години се е изработвала от медна ламарина, а днес преобладават пластмасовите. Именно тя е станала емблематична в представата на мнозина за грижите по лозята – човек с пръскачка на гръб крачи бавно между редовете, с едната ръка държи и насочва дългия разпръсквач, а с другата периодично натиска лоста на помпата, за да поддържа необходимото за разпръскване на течността налягане. Такава пръскачка осигурява разпръскване на течности на разстояние до 2–3 m. За ниските култури това е достатъчно, но очевидно не стига при по-високите овошки. За тях трябва да се намери друго, по-съвременно и механизирано решение, защото обикалянето със стълба около всяко дърво и многократното катерене и слизане по нея очевидно не е решение. Ръчно задвижваните пръскачки също така не са подходящи при по-големи по площ насаждения.

Подобно на всички останали механично извършвани някога дейности в градината или гората, които вече са почти изцяло механизирани, и за пръскането с препарати вече има ефективни решения, които многократно повишават производителността на работа, силно облекчават работата на градинарите и в крайна сметка бързо се изплащат от по-обилната и по-качествена реколта.

Немската компания STIHL предлага няколко модела пръскачки, покриващи широк диапазон от приложения – от големи овощни градини, промишлени лозови и зеленчукови масиви до малки по площ насаждения, градински и стайни, изнесени на балкона, цветя.

Най-големи възможности и производителност има моторната пръскачка STIHL SR 420, която се задвижва от двигател с вътрешно горене. Веднага трябва да подчертаем, че за разлика от ръчно задвижваните пръскачки, които разпръскват само течности, тази има значително по-широк диапазон от приложения. Освен препарати в течно състояние, тя разпръсква също така прахообразни и гранулирани материали. Обхватът на разпръскване е до 12 m в хоризонтална и до 11,5 m във вертикална посока. Освен това може да се използва и като мощна, удобна за носене на гърба машина за обдухване. Максималният дебит на въздушната струя е 1260 m³/час. С две думи, пръскачката може еднакво успешно да се използва и за растителна защита, включително за борба с плевелите, за разпръскване на гранулирани торове и семена (основно на треви), а също и за събиране на падналите листа на купчинки. Освен за почистване, тази операция може да има и лечебен ефект, защото се препоръчва окапалите болни листа да се събират и изгарят, за да не се разпространява заболяването.

Машината тежи 11,1 kg и се носи на гръб с презраменни ремъци, които равномерно разпределят теглото върху раменете и гърба. Резервоарът е с вместимост 13 l и е пригоден за течности, гранулирани и прахообразни препарати.

STIHL SR 420 има двутактов двигател с работен обем 56,5 cm³. Системата за запалване е Elastostart, която значително омекотява обратния удар, който често се предава по стартовото въже към ръката при запалване на двигателя.

Тъй като по време на работа машината се носи от раменете и лежи плътно върху гърба, са взети специални конструктивни мерки за ограничаване предаването на вибрациите от двигателя към тялото на работещия. Двигателният блок е отделен от частта, която приляга към гърба, като е свързан към нея с помощта на спирални пружини и гумени тампони. Всичко това разтоварва гръбната мускулатура от въздействието на вибрациите и намалява умората.

Пръскачката има многофункционална ръкохватка, върху която са интегрирани органите за управление. Това значително улеснява работата, защото не се налага отделяне на ръката от ръкохватката.

За различните дейности, които пръскачката извършва, се използва набор от широки дюзи за разпръскване с въздушна струя на прахообразни и гранулирани материали. За разпръскване на течности се използват специални дюзи ULV, които разпрашават течността на много фини капчици, които, смесени във въздушната струя, покриват по-добре листната маса, проникват и в най-трудно достъпните места. Така се осигурява по-ефективно третиране с препаратите.

За по-малки по площ насаждения и най-вече за лозя, зеленчукови градини, ниски овошки и цветна градина подходящата пръскачка е моделът STIHL SG 20. Това е преносима на гръб пръскачка с ръчна нагнетателна помпа, която се използва за разпръскване на течни разтвори. Тя е изработена предимно от пластмаса и тежи 5,2 kg. Резервоарът ù побира 18 l. В зависимост от дюзата тя пръска на разстояние 1–2 m.

За осигуряване на висока износоустойчивост помпата и разпръскващата дюза са изработени от месинг. Ръкохватката има манометър, чрез който се контролира налягането и така се поддържа оптимален режим на разпръскване. За пръскачката се предлага набор от дюзи, които придават конусообразна или плоска форма на струята (факела), има разклонител с две дюзи, които може да се насочат в различи посоки – примерно за обработване на две близки една до друга лехи или получаване на обща по-широка струя, специален накрайник ограничава страничното разпръскване на струята. Предлагат се също удължители и телескопични разпръсквачи за разширяване на зоната на пръскане. Има и специални редуцир-вентили, които поддържат постоянно налягане на подаваната към дюзата течност – 1; 1,5 или 2,0 bar. Така се постига оптимално дозиране на препарата в зависимост от формата на факела на струята и вида на обработката – хербициди за унищожаване на плевели, фунгициди за унищожаване на фитопатогенни бактерии и гъбички, зооциди – за борба с насекоми, акари и др. По-важното в случая е, че се избягва предозиране на препарата, защото това често може да навреди повече, отколкото да предпазва и лекува.

За пръскане на открито на изнесените или отглеждани на балкона или терасата цветя, за малка цветна или зеленчукова градина е подходяща най-малката пръскачка на STIHL, моделът SG 10. Тя представлява пластмасов съд с вместимост 1,6 l и тегло 0,6 kg. Еднакво подходяща е за растителна защита и за подхранване на растенията с течни торове, които се поемат през листата. В капака е монтирана помпа, с която чрез неколкократно напомпване в съда се създава налягане на въздуха над течността, достатъчно да я изтласква и разпрашава по-продължително време, така че да не се налага непрестанно помпане. Пръскачката има две дюзи, като изборът се прави според желаната форма на струята и количеството разпръсквана течност. Има автоматично действащ вентил за предпазване от свръхналягане и вентил за изпускане на въздуха преди отваряне на капака.

Предлага се и удължител, който позволява пръскане във вътрешността на храстите и по-големите растения, където пръскачката не може да проникне.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2010, Градина

Ключови думи


 
към началото