В категории: Брой 1-2/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Ръчна фреза RD-ER11

Този модел обогатява и разширява серията ръчни електрически фрези Raider откъм посока на машините с голяма мощност, подходящи за фрезоване с по-голям и дълбок релеф. Типично приложение на такава фреза е обработката на кантовете на дебели плотове или пък изработването на рамки за таблени врати. Машината може да работи с фрезери с диаметър до 32 mm, а максималната дълбочина на фрезоване е 50 mm. Електрическата мощност на RD-ER11 е 1450 W. Съответно на мощността и максималния диаметър на фрезоване, машината работи с фрезери с диаметър на опашката Ø12. В комплекта ù обаче има и резервна цанга, с която може да се ползват и такива с опашка Ø8. Двигателят има електронно регулиране на честотата на въртене в границите 6000–30 000 minˉ¹.

На външен вид и по конструкция този модел се различава значително от останалите фрези от серията Raider, а и от фрезите на други производители. Състои се от две основни части – едната е тялото с електродвигателя и управляващата го електроника, а втората – масивна основа, отлята от алуминиева сплав. Долната част на тялото е с цилиндрична форма и едра външна резба с квадратен профил, която влиза плътно в основата. От двете ù страни са разположени удобни за държане и стабилно водене на фрезата ръкохватки. В едната се намира пусковият бутон, който е оформен така, че удобно и сигурно да се притиска от двата пръста на ръката, която го държи. При отпускане на ръкохватката бутонът изключва двигателя. Отделно има и втори осигурителен бутон, който предотвратява неволно включване на машината. Другата ръкохватка е куха и към нея се свързва маркучът на промишлена прахосмукачка за изсмукване на стърготините.

Най-необичайното при RD-ER11 е системата за регулиране на дълбочината на фрезоване – с помощта на гривна с вътрешна резба, навита върху цилиндричната част на тялото. Върху него има разграфен в милиметри нониус, който заедно с гравираната върху гривната милиметрова скала позволяват по-точно отчитане на преместване на тялото и съответно на фрезера. Завъртане на гривната на едно деление, макар и с известно приближение, отговаря на преместване 0,1 mm. С две думи фрезата има механизъм, позволяващ регулиране на дълбочината на фрезоване с много добра точност.

Страничният отвор на основата се затваря с прозрачно капаче, което предпазва работещия от хвърчащите стружки. Фрезата има водач за паралелно водене и центриращо приспособление за движение в кръг.

Предлага се от фирма „Евромастер Импорт Експорт“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото