В категории: Брой 1-2/2006, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Строителен лазерен нивелир

Показаният тук лазерен нивелир от групата строителни инструменти Raider на фирма „Евромастер Импорт Експорт“ е незаменим помощник, когато се налага очертаване на разположени под прав ъгъл или под ъгъл 45° линии върху пода, а също така и на вертикални линии върху една или едновременно върху две съседни стени. За разлика от повечето лазерни нивелири с един точковиден лъч, при този прожекторите са три, като лъчът на всеки един от тях не е фокусиран в една точка, а очертава права линия, преминаваща от пода, през насрещната стена и върху тавана. В хоризонтална равнина лъчите на двата крайни прожектора сключват помежду си прав ъгъл, а когато се включи и средният, се получават два ъгъла по 45°. Възможните режими, в които могат да бъдат включвани прожекторите са или крайните два едновременно, или само средният, или и трите заедно. Нивелирът има два пускови бутона – с единия се включва крайната двойка прожектори, а с другия – средният.

Нивелирането на прибора в хоризонтално положение се извършва с три двойки гайки с винт и две перпендикулярно разположени водни либели. Захранва се с две батерии тип AA. Точността на нивелира е ±0,5 mm/m. Опитно установихме, че при разсеяна дневна светлина в помещение лъчът е достатъчно ясно видим върху насрещна стена на разстояние 10–12 m, което е напълно достатъчно за целите, за които е предназначен. Той може да бъде особено полезен при полагане на подови плочки, за очертаване на вертикални линии върху две съседни стени при лепене на тапети, лепене на стенни облицовъчни плочки и др.

Има масивно здраво тяло от пластмаса, а в комплекта му влиза и удобна за носене чантичка.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото