В категории: Брой 1-2/2006, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Акумулаторна шлайфмашина Bosch Prio

Prio e първата акумулаторна шлайфмашината на Bosch, работеща с литиево-йонна батерия, а към момента на появата ù на пазара преди малко повече от година бе и първата такава машина в света. Това определено бе събитие в света на ръчните акумулаторни инструменти, защото заедно с отвертката IXO Prio отбеляза началото на постепенната замяна на никел-кадмиевите и никел-металхидридни батерии с по-новите и по-съвършени литиево-йонни.

Prio определено е машина за използване в дома или на произволно място в градината, без да е необходимо да се влачи дълъг захранващ кабел. В случая използването на литиево-йонен акумулатор е много голямо предимство, защото Prio ще бъде винаги готова за работа, независимо че от месеци не е била използвана. Машината се захранва от акумулаторна батерия с две клетки с общ капацитет 1 Ah при изходящо напрежение 7,2 V. Капацитетът на батерията е достатъчен за шлифоване повърхността на малък шкаф или на плота на масичка. Батерията има индикатор с два зелени и един червен светодиод. Когато единият от зелените диоди изгасне, капацитетът на батерията е изчерпан наполовина. Изгасването на втория означава, че остава само 25% от енергията, а пулсиращото светене на червения вече е знак, че е време за ново зареждане. По същия начин диодите сигнализират и за достигнатото ниво на капацитета по време на зареждане. С бързозарядно устройство батерията достига 80% от капацитета си за 30 min.

Както се вижда от снимката, почти цялата горна част на машината е облицована с еластична материя и представлява удобна за държане, ефективно гасяща вибрациите ръкохватка. В зависимост от мястото на обработка машината се държи с една ръка, а когато се работи над главата – умората е по-малка, когато се хване с две ръце.

Шлайфмашината е малка (230 х 118 х 128 mm), което позволява шлифоване на тесни места и кухини, недостъпни за по-големите машини. Шлифоващата плоча е съставена от две части, като предната има делтовидна форма и може да се върти. Това е направено, за да може по-пълноценно да се използва закрепеният върху подвижната част шлифовъчен лист. Щом челната му част се износи, плочката се завърта и работата продължава с втория, а след това и с третия връх. Закрепването на шлифовъчните листове става по системата „Велкро“, като в случая е приложен подобрен вариант с удължена с около 50% дълготрайност. Шлифовъчната плоча се движи с честота 20 000 min–1

и ексцентрицитет на кръговото движение 1,2 mm. Теглото на машината е 0,7 kg, а заедно с батерията – 1,2 kg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото