В категории: Брой 1-2/2006, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Безпрашно шлифоване с Ventaro

От колекцията нови машини от зелената серия хоби машини на Bosch избрахме една, която, поне на нас, ни се стори твърде необичайна. Ventaro е комбинация между пневматична шлайфмашина и въздушен агрегат, който според нуждата може да се използва като компресор или като прахосмукачка. Шлайфмашината е от вибрационен тип, като шлифоващата плоча извършва ексцентрично кръгово движение с честота 32 000 min–1 (без товар). Плочата има площ 104 cm², а теглото ù е 0,5 kg. Вместо от електродвигател, задвижването става чрез високооборотна турбина, която се върти от засмуквания от агрегата въздушен поток. Най-същественото в случая е, че едновременно с това отделената при шлифоването прах се изсмуква практически 100%, което означава напълно безпрашно шлифоване. Това позволява машината безпроблемно да се използва при малки ремонти на мебелите в дома, без да е необходимо да се взимат специални мерки за предпазване от прахта.

Пневматичният агрегат има присъединителен маркуч с дължина 2 m, към който могат да се свързват различни смукателни накрайници, и да се ползва като мощна прахосмукачка за почистване в дома, в работилницата или купето на автомобила. С помощта на специален преходник маркучът се свързва и към останалите ръчни дървообработващи електрически инструменти от зелената серия на Bosch – прободни триони, шлайфмашини, рендета, циркулярни триони. Така се постига безпрашна работа, без замърсяване на дихателната система и околното пространство. Особено ценен е накрайникът, който се поставя върху мястото на пробиване на отвори в стените или тавана. Свързан към Ventaro, той изсмуква отделяната при пробиване прах и помещението не се замърсява. Освен като прахосмукачка, агрегатът може да се използва и като помпа за надуване на гумени матраци или други надуваеми предмети.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото