В категории: Брой 1-2/2006, Отопление, Покриви, Ремонти

Нагревателни системи за покриви и улуци

Представителството на датската фирма DEVI участва за трети пореден път на изложението „Българска строителна седмица“. Със своя характерен дизайн щандът ù се откроява отдалеч и винаги привлича интереса на много посетители. Тук собствениците на самостоятелни къщи могат да намерят редица решения, които да намалят затрудненията им с отоплението през зимния сезон.

Поканихме г-жа Вера Бърдарова, управител на DEVI България, да представи в аванс портфолиото, което ще бъде показано на тазгодишното изложение, и най-вече новостите, които тепърва предстои да бъдат предлагани на нашия пазар.

DEVI е компания, производител на електрически нагревателни системи. Тази сравнително тясна специализация в случая е предимство от гледна точка интересите на клиентите ù, защото продуктите на DEVI са най-добрите в тази област. Тя предлага цялостни решения за подови отоплителни системи, системи за защита на открити площи (пътеки, стълбища, рампи) срещу заледяване, за предпазване на покриви, улуци и водосточни тръби срещу запълване с лед и образуване на ледени висулки, решения за предпазване на тръбопроводите от замръзване и др. Всички тези системи са базирани на различни нагревателни кабели, самостоятелни или оформени във вид на рогозки, автоматизирано управление с помощта на терморегулатори и различни помощни средства за закрепване на нагревателните кабели.

Акцент в тазгодишното участие на DEVI на „Българска строителна седмица“ ще бъде представянето на най-новия нагревателен кабел deviflex DTCE-30. Той е двупроводен и е специално предназначен за отоплителни системи за защита на покриви, улуци и водосточни тръби от обледеняване и запълване с лед. От досега използваните за тази цел универсални кабели DTIP-18 новият се отличава най-вече по своята мощност, която е увеличена до 30 W/m. Това значително улеснява монтажа и поевтинява нагревателната система, защото се намалява двукратно дължината на необходимия за целта кабел. На местата, където е било нужно да се полагат два кабела, сега вече е достатъчен само един. Това е несъмнено удобство при прокарване на нагревателни системи за улуци и особено при водосточната тръба. В последния случай вече е достатъчно да се спусне само единият край на кабела, а не да бъде двоен.

Друга характеристика на deviflex DTCE-30 е повишената му устойчивост към ултравиолетовите лъчи, която е постигната чрез усилена външна изолация от специално модифицирано PVC. Тя има висока устойчивост срещу нагряване (до 105 °С), а максималната повърхностна работна температура на кабела е 80 °С.

deviflex DTCE-30 е двупроводен, което означава, че двата съпротивителни проводника са съединени в единия край на кабела, а захранването им с електрическа енергия става от другия край. Това също улеснява разполагането му при изграждане на нагревателната система. Всеки от проводниците има собствена изолация, а двата заедно са покрити с висококачествена тефлонова обвивка, която гарантира сигурността и безопасността на нагревателната система. В допълнение те са екранирани с обвита с алуминиево фолио оплетка от меден проводник, която е изведена за заземяване.

Към механичните характеристики на новия кабел ще добавим, че той е по-твърд от универсалните DTIP-18, което допълнително улеснява неговото монтиране. Минималният му диаметър на огъване е 50 mm. deviflex DTCE-30 се доставя с фабрично определени дължини – от 10 m до 140 m и съответно с нагревателна мощност от 300 W до 4110 W. Те не се режат и не се удължават.

Новости има и сред аксесоарите за монтиране на нагревателните кабели. За системите за защита на покривни конструкции срещу обледеняване са създадени нови закрепващи елементи, които допълнително улесняват работата и съответно намаляват времето и разхода на труд.

Тук сме показали две закопчалки (deviclip) и тяхното приложение. Първата – Guardhook, e предназначена за монтиране на кабелите DTCE, DTIP и DSIG. Тя се захваща много лесно откъм края на ламаринената обшивка на покрива. За закрепване на кабелите в горния край на системата закопчалките се окачват към стоманено въже или пръчка, опънати успоредно на стрехата. Може да се монтират и директно към дъсчената обшивка на покрива посредством дълги винтове с шестостенна глава.

Втората – Roofhook, също е подходяща за закрепване на трите вида нагревателни кабели, използвани за покриви. Тя се монтира с винт към покривната конструкция, а самият кабел се закрепва към нея с назъбена, самофиксираща се полиетиленова връзка.

Наред с останалите инсталации в една сграда, системата против обледеняване на покрива и улуците също би трябвало да влиза в списъка на задължителните. Именно липсата ù е причина за добре познатата през зимата гледка на застрашително провиснали от улуците ледени висулки със страховито заострен връх. Ако вземем под внимание теглото им и височината, от която падат, те безусловно представляват повече от реална заплаха за живота на минувачите, които често и не подозират каква опасност ги дебне от висините. На стоварил се от високо леден „снаряд“ не би устояла не само човешка глава, но и купето на автомобил, паркиран върху пешеходния тротоар.

Проблемът възниква от това, че улуците през зимата се запълват със сняг, той се уплътнява и постепенно се превръща в ледена маса, която плътно ги изпълва и запушва водосточните тръби. В резултат на това стичащата се от покрива при топене на снега вода започва да прелива и да образува ледени висулки. Така улукът престава да защитава стените, външната мазилка и строителната конструкция като цяло. Преливащата през него вода безпрепятствено тече по стените, просмуква се в мазилката, а като замръзне в нея, неминуемо предизвиква механичното ù разрушаване.

Най-силно застрашени срещу това явление са т.нар. топли плоски покриви, когато отвеждането на водата става в края им чрез улуци. Причината е, че особено, когато не е добре топлоизолирана, през покривната плоча неминуемо преминава известно количество топлина от вътрешността на сградата. В резултат на това, когато покривът е скрит под дебела снежна покривка, която между другото сама по себе си е топлоизолация, в основата ù непрестанно протича процес на топене, а водата се стича към улука и водосточните тръби. Там неизбежно замръзва, защото топлината от сградата не достига до тях. Последиците от това са ясни.

За отопляване на метални или пластмасови улуци и водосточни тръби се препоръчва отоплителна мощност 30–40 W/m при „студени“ покриви и 40–50 W/m при „топли“ покриви. Максималната стойност за пластмасовите улуци и водосточни тръби е 40 W/m, а при металните – 50 W/m. Това означава, че по дължината на всеки улук могат да се поставят един или два успоредни нагревателни кабела DTCE-30. Във всяка водосточна тръба също се спуска по цялата ù дължина един нагревателен кабел DTCE-30. Желателно е общата му дължина да се пресметне така, че за отопление на улуците и водосточната тръба да се използва само един. Така електрическите връзки са сведени до минимум и сигурността на отоплителната инсталация е най-висока.

В улука кабелите се монтират с помощта на специалните фиксиращи метални ленти или пластмасови скоби (devifast), като трябва да се спазва посочената от производителя стъпка между всеки две точки на закрепване.

Когато кабелите се монтират в студено време, те са доста корави, което затруднява работата. Проблемът лесно се решава, като в развито състояние кабелът за кратко се включи в електрическата мрежа, докато се затопли и омекне. Все пак не се препоръчва монтиране при температури, по-ниски от –5 °С.

За покривните отоплителни системи DEVI предлага няколко вида електронни терморегулатори, като най-подходящи за отопляване на покриви и улуци е devireg 850, осигурявайки управление с максимална прецизност, което означава и най-икономично отопление. Той е „интелигентен“ с микропроцесорно управление и цифрови сензори, които измерват едновременно температурата и влажността. Тези сензори са значително по-точни от аналоговите, което позволява оптимално и съответно по-икономично управление. Може да работи едновременно с до 4 сензора в зависимост от големината на отопляваната площ. При площи до 50 m² е достатъчен един сензор. За отопляване на покриви и улуци може да се използват също и терморегулаторите devireg 330 и 316.

* * *

Проектирай сам електрическото подово отопление

♦ Няма по-удобен за използване и лесен за управление енергиен източник от електричеството.

♦ Няма по-здравословна и същевременно максимално ефективно разходваща топлиннната енергия система за отопление на дома и офиса от електрическото подово отопление.

♦ Няма по-лесен начин за изграждане на електрическа подова отоплителна система от нагревателните рогозки devimat DSVF-150 на датската фирма DEVI.

А сега – …

Няма нищо по-лесно от професионалното проектиране на такава система, което всеки сам за броени минути може да направи с интерактивния калкулатор HEATMAP – според вида и предназначението на помещението, неговата форма и размери, наличието на неотопляеми площи, вида на носещата конструкция и връхното подово покритие и т.н.

Проектирай сам подовото си отопление с HEATMAP като кликнеш с мишката върху илюстрацията.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Нагревателни системи за покриви и улуци”

калоян кръстанов | май 21st, 2012 at 2:13 pm

Здравейте,
Искам да Ви попитам,колко приблизително би струвало изграждането на противообледеняваща система на сграда с двускатен покрив, с дължина на ската 21метра.Двата ската завършват с улук, а след него има бетонов корниз с ширина около 60см.Корнизът е почти хоризонтален и задържа лед, който не позволява нормалното оттичане на водата при снеготопене.Предварително Благодаря.
„Направи сам“:
Здравейте, при посочените от Вас размери очевидно става дума за по-голяма, навярно и по-висока сграда. Решението на проблема Ви изисква проект и професионално изпълнение. Затова препратихме писмото Ви към представителството на DEVI в България, откъдето ще Ви окажат компетентна консултация.
Ако желаете сам да се ориентирате за цената на материалите за системата, трябва да изберете вида на нагревателния кабел и терморегулатора (включително и според изложението на скатовете), да пресметнете дължината на необходимия за системата кабел, според необходимата нагревателна мощност. Крепежните елементи формират незначителна част от разходите. Пресмятането на нагревателна мощност и всичко останало за изпълнение на противообледенителна система е подробно описано в няколко статии, публикувани на сайта. Може да ги изведете и прочетете, като изберете логото на фирма DEVI от началната страница. Колкото до цената на труда, това е въпрос от компетенция на изпълнителя.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2006, Отопление, Покриви, Ремонти

Ключови думи


 
към началото