В категории: Брой 1-2/2006, Водопровод и канализация, Електроинсталация

Скоби за монтиране на тръби и кабели

Скобите на швейцарската фирма starQuick International Ltd. са отлично средство за монтиране на метални или пластмасови тръби с диаметър от 10 до 65 mm. С успех те могат да се използват и за закрепване на електрически кабели с тази дебелина. Пореден пример за прословутото швейцарско качество, те в неимоверна степен улесняват откритото монтиране на тръбопроводи. Произвеждат се в 13 различни големини от здрава, устойчива на студ и нагряване (–40 °С до +90 °С) и агресивни химикали пластмаса (модифициран полиамид РА6). Скобата е конструирана така, че закрепването на тръбата става едва ли не от само себе си – достатъчно е скобата да се натисне леко от двете страни, при което двете ú половинки обхващат плътно тръбата и се закопчват здраво една за друга. Краищата им са оформени така, че захващането помежду им може да се осъществи на две степени. При първата тръбата не се пристяга плътно, което позволява нейното странично изместване. При втората степен скобите я обхващат и притискат плътно, което осигурява нейната пълна неподвижност. Въпреки изключително лесното захващане на тръбите връзката между скобата и тръбата е устойчива на механично натоварване между 500 и 1500 N в зависимост от големината на скобата.

От двете си страни скобите имат специални шлицове, които позволяват страничното им свързване една с друга. Това също представлява голямо удобство, защото улеснява и ускорява монтирането на няколко успоредно разположени тръби.

Скобите се предлагат с богат набор от аксесоари, чрез които се монтират лесно, бързо и сигурно към стени и тавани от всякакви строителни материали – било директно с дюбели и винтове, било посредством носещи метални или пластмасови шини към конструкции от дървени греди или метални профили. Всичко е обмислено и изпипано до най-малката подробност, така че работата наистина се превръща в удоволствие. Директното монтиране става с помощта на различни видове дюбели (обикновени, дюбели-пирони или завършващи с външна резба), и различни механизми за бързо фиксиране към монтажни шини или за защипване към носещи метални профили и др. Скобите starQuick ще бъдат демонстрирани на изложението „Българска строителна седмица“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото