В категории: Брой 1-2/2006, Ремонти

Решения с Ceresit

Изсушаване на въздуха в помещения

Наред с температурата в помещенията и повърхностната температура на стените, пода и тавана, относителната влажност на въздуха е другият основен фактор, който определя комфорта на обитаване, условията за здравословен начин на живот и работоспособност. Установено е, че оптималната относителна влажност на въздуха в помещенията трябва да бъде 50–60%. При по-ниски стойности въздухът се усеща като сух и най-малкото дразни дихателната система. Това най-често става в помещения с електрически нагревателни уреди или радиатори при водно отопление, които изсушават въздуха. Проблемът се решава чрез изпаряване на вода от специални съдове без или с нагревател. Другото решение са специални устройства, които с помощта на бързо въртящ се диск пулваризират вода на съвсем фини капчици, които заедно с въздушния поток се изхвърлят в помещението и почти моментално се изпаряват.

При по-висока относителна влажност човек се чувства като в парна баня, по стените започва да се появяват петна от мухъл, тапетите да се отлепват, мебелите се повреждат, а въздухът, меките мебели и дрехите се пропиват с неприятния мирис на гнило. Това най-силно се проявява в помещения с повишена влажност като баня или кухня. Повишената влага в мазето води до корозия на предмети от стомана и бързо разваляне на съхраняваните плодове и зеленчуци. Докато овлажняването на сухия въздух става лесно, включително процесът може да се автоматизира с хигростат, не така стоят нещата, когато се налага влажният въздух да се изсушава. Известно частично решение е периодичното проветряване на помещението, което в редица случай като бани и мазета, например, често е неприложимо поради липсата на прозорци. Най-доброто решение – климатизиране на въздуха, не става с масово използваните напоследък автономни агрегати (климатици), а с централизирани климатични инсталации, които не се използват в жилищните сгради.

Проблемът се решава, при това ефективно, чрез използване на специални вещества, които имат способността енергично да поглъщат съдържащата се във въздуха влага и така го изсушават. На този принцип функционира специалният изсушител на въздуха Ceresit Luftentfeuchter. Той представлява пластмасов съд, в чийто капак с перфорирана повърхност е поставен специален патрон (Ceresit PowerTab) с вещество, способно енергично да поглъща влагата. Тя се втечнява и събира в резервоара на съда, откъдето водата се излива. Според големината на съда и броя на патроните, един или два, изсушителят се предлага в две разновидности – за един патрон (500 g), подходящ за поддържане на оптимална относителна влажност на въздуха в помещения с площ до 20 m², и по-голям – с капацитет два патрона (общо 1 kg), подходящ за помещения с двойно по-голяма площ. Такъв изсушител функционира без поддръжка в продължение на няколко месеца. След като патронът изчерпи възможността си да поглъща влагата, се подменя с нов.

Предлага се и вариант в миниатюрна опаковка (Anti-Feucht Mini Luftentfeuchter), подходящ за регулиране на влажността на въздуха в отделни шкафове или даже в чекмеджета. Продължителността на функциониране на една опаковка е около 2 месеца, след което се подменя с нова. Поетата от въздуха влага овлажнява съдържанието на опаковката и се превръща в гел. Освен това опаковката съдържа и вещества, които ароматизират въздуха.

Ето и няколко съвета за намаляване на влагата и поддържане на оптимална влажност на въздуха в помещенията:

» По възможност два пъти в деня помещенията да се проветряват чрез пълно отваряне на прозорците. От топлотехническа гледна точка е за предпочитане по-краткотрайното и енергично проветряване.

» При готвене да се използва монтирана над печката система за засмукване (абсорбатор) и изхвърляне в околното пространство на отделената пара и миризми.

» Вратите към помещения, които не се отопляват, да се държат затворени.

» Да се осигурят условия за добро проветряване и циркулация на въздуха в помещенията. Мебелите да бъдат леко отдалечени от стените, а пердетата да не покриват отоплителните прибори.

» Прането да се суши по възможност на открито, в специална сушилня с електрическо нагряване или в краен случай – в помещение с добра вентилация.

При всички случаи обаче трябва да се постави подсушаващ въздуха един или повече прибори – Ceresit Luftentfeuchter в зависимост от големината на помещението.

Залепване и уплътняване на огнеупорно стъкло

Какво да правим, когато огнеупорното стъкло на вратата на печката (готварска, отоплителна) или пък на камината се отлепи, започне да хлопа, а между него и рамката се образува процеп. Проблемът може лесно да се отстрани с помощта на специалната термоустойчива силиконова паста Makrosil – HA 145, която издържа нагряване до 315 oС, при което напълно запазва еластичността на шева. Пастата едновременно лепи и уплътнява. Със същия успех може да се използва и за уплътняване на луфтове между кюнците при печки и при други силно нагрявани места. Предлага се във флакони с обем 300 ml, червен е на цвят и се нанася с помощта на пистолет за силикон.

Залепване на тежки предмети

При необходимост от залепване на тежки строителни елементи доброто решение е специалното лепило Ceresit Power Montage Kleber. С него могат да се залепват бързо и здраво детайли от дърво и PVC (подови первазни летви), орнаменти от гипс или стиропор, камък или керамични изделия, предмети от метал, а така също и елементи от бетон, включително и газобетон YTONG. Лепилото е без разтворители и може да се използва във вътрешността на сградата или на открито. У нас се предлагат сходните монтажни лепила Moment Profi Fix (с разтворители) и Moment Super Fix (без разтворители).

Лепилото има висока начална здравина на свързване (100 kg/m2), която след втвърдяване нараства четирикратно.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2006, Ремонти

Ключови думи

,
 
към началото