В категории: Брой 1-2/2006, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Облицовка с плочки върху „критични“ основи

Освен върху гладко измазани с варо-циментов разтвор стени или върху подове с добре подравнена циментова или саморазливаща се замазка, облицовъчните фаянсови и керамични плочки може да се лепят успешно и върху основи, които често биват наричани „критични“. Такива са стара облицовка от плочки, която, вместо да бъде изкъртена „до тухла“, служи за основа и новите плочки се лепят направо върху нея. В други случаи за основа може да послужи достатъчно здрав дъсчен под или плочи от дървесни частици. А най-често се налага облицоване на стени, изпълнени с плочи на гипсова основа (гипсфазер или гипсокартон), както и на стени от блокчета YTONG. Това е напълно разбираемо, защото тези два материала се използват изключително широко в съвременното строителство.

Залепването на плочките върху тях става даже още по-лесно, отколкото върху измазана тухлена стена, защото гипсфазерните или гипсокартонените плочи „по дефиниция“ са напълно равни (стига да са монтирани правилно) и гладки. Почти същото може да се каже и за добре иззидана стена от блокчета YTONG. Крайният успех на работата обаче силно зависи от правилната подготовка на основата и най-вече от използването на подходящите за случая материали. Световният лидер в строителната химия и по-специално в производството на строителни лепила Henkel предлага комплексни решения, които гарантират постигане на голяма здравина и дълготрайност на облицовката върху всякакви основи, включително и върху „критичните“.

Облицовка върху гипсфазерни, гипсокартонени плочи, панели от гипс или мазилки на гипсова основа

Мазилките или шпакловките на гипсова основа трябва да бъдат напълно сухи и с добра носеща способност. При неправилно пресичане на гипсовия разтвор повърхността на шпакловката остава мека и ронлива. Когато плочките се лепят върху обшивка от гипсфазер или гипсокартон, минималната дебелина на плочите трябва да бъде 12,5 mm (която е стандартна), за да бъде основата достатъчно стабилна, и да не се огъва. Понеже облицовката от плочки най-често се прави в помещения с повишена влажност, съответно и обшивката от плочи на гипсова основа трябва да се изпълни от специални импрегнирани и хидрофобирани плочи (гипсокартон с маркировка GKI, отличават се още по зеления картон и сините надписи), подходящи за използване в помещения с повишена влажност, включително и в бани. При по-голяма влажност на околната среда се препоръчват новите плочи на гипсоциментова основа PERLCON-AQUAPANEL „Outdoor“, които са предназначени за облицовка на външни стени (фасади). Тези плочи имат повишена здравина и стабилност, висока водо-, студо- и пожароустойчивост. Те не попиват вода, не омекват, не се надуват под нейно въздействие, не гният и не се лющят вследствие мокрене и замръзване на влагата.

При облицоване на гипсфазерни или гипсокартонени плочи във влажни помещения се препоръчва полагане на „алтернативна хидроизолация“, изпълнена с Ceresit CL 50 или Ceresit CL51 (виж НС 3-4/2005), която служи за основа на лепилото. Независимо обаче дали ще има хидроизолация или облицовката е в сухо помещение, плочите се грундират с дълбокопроникващ грунд Ceresit CT 17, който създава оптимални условия за сигурно и здраво свързване на лепилото.

Изборът на лепила в случая е доста богат – от стандартните Ceresit CM 16, Ceresit CM17 и Ceresit CM 18, до дисперсното лепило CU 26, което не само остава еластично, но и има добра водоустойчивост. Поради това се препоръчва за лепене в бани и около душкабини.

Изборът на материали за фугиране на плочките също е доста богат. Подходящи са CE 35 (за фуги с широчина до 5 mm), както и новите CE 40 Aquastatic (също до 5 mm) и CE 43 Aquastatic, който е подходящ за запълване на фуги от 2 до 15 mm. За разлика от останалите фугиращи материали CE 40 Aquastatic и CE 43 Aquastatic са не само водоплътни, но и силно водоотблъскващи. Те не се мокрят и имат гладка повърхност, поради което фугите не задържат замърсявания и остават задълго чисти. Материалите са значително по-здрави и същевременно остават еластични, поради което са подходящи за облицовки над отоплителни системи. Подходящи са за вътрешна и външна употреба.

Накрая всички по-широки фуги около краищата на облицовката, специално оставените деформационни фуги при по-големи по площ облицовки и около отворите за преминаване на тръби се уплътняват със силиконова паста CS 25 SKM.

Облицоване на стени от блокчета YTONG или от силикатни тухли

За момента примерът е актуален за облицоване на зидове от блокчета газобетон, защото силикатните варо-пясъчни тухли са все още малко познат у нас строителен материал. Няма да мине много време обаче и този широко използван в „по-европейската“ част на Европа материал ще се настани и на българския пазар. Надежда за това дава и включването на българския производител на газобетон КСЕЛА България ООД в състава на КСЕЛА Холдинг.

Първото условие за качествено и трайно залепване на плочките е основата да бъде равна, гладка, обезпрашена, без мазни петна, нивелирана и с добре запълнени фуги между блокчетата или тухлите. При стени от блокчета YTONG дребните неравности лесно се коригират чрез „рендосване“ и изглаждане на стената. При необходимост може да се направи и изравнителна мазилка. От материалите на Ceresit може да се използва CT23 – бързо втвърдяващ се циментов състав за ремонтни работи при дебелина на пласта от 2 до 10 mm. При всички случаи основата се грундира с дълбокопроникващ грунд CT 17.

За лепене на плочки върху основа от газобетон се препоръчват лепилата CM 17 и CM 18. При лепене върху зид от силикатни тухли се използват лепилата CM 11, CM 12 или CM 16.

За запълване на фугите между плочките и уплътняване на облицовката по краищата се използват същите материали като при облицовката върху плочи на гипсова основа.

Облицоване на панели от твърд пенопласт

Все по-често срещано решение, особено при модернизиране на баните, е използването на специални облицовъчни панели от твърд пенопласт (XPS) с дебелина 50 mm. Те имат достатъчно добра устойчивост, режат се лесно, добре се слепват, а са и добри топлоизолатори. Често се използват за облицовка около ваната, например. Понеже се предлагат панели от различни производители, необходимо е за всеки конкретен случай преди залепване на плочките да се проучат неговите указания за повърхностната им обработка. Най-често панелите имат фабрично нанесено специално покритие, което спомага за по-сигурното захващане на лепилото, и поради това не се налага допълнителна обработка. Панелите, които попадат в участък, изложен на водни пръски, се препоръчва да бъдат хидроизолирани с CL 50 или CL 51.

От гамата лепила, подходящи за лепене върху такива панели, най-подходящо е CM 16, защото има остатъчна еластичност след втвърдяване, и поради това лепилният пласт има способността да поема известни термични или механично възникнали напрежения. Могат да се използват също лепилата CM 18, или CM 17. За фугирането на облицовката се използват вече посочените материали.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото