В категории: Брой 1-2/2006, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Celenio – Подово покритие от ново поколение

Рядко се отклоняваме от обичайната практика да пишем само за технологии, материали и инструменти, които се предлагат на нашия пазар, продиктувано от практическата насоченост на списанието ни. Сега правим изключение, като ще представим един нов и за немския пазар продукт, за който сме убедени, че ще намери добър прием и у нас. При това едва ли ще се наложи да чакаме дълго, защото отворените граници и търговска предприемчивост няма да пропуснат стока, която се радва на добро търсене.

Става дума за подово покритие от ново поколение, което обединява качествата на двата основни вида подове – с дървена настилка или с керамични плочки. Наименованието му е Celenio, произвежда се от немската фирма Hamberger Industriewerke GmbH и представлява плочки, получени чрез пресоване от специален дървесен материал Harolith. Те притежават характерните за дървото и настилките от дървесни материали свойства – ниско топлоотнемане, което създава усещане за топлина при стъпване с бос крак върху тях, еластичност, улесняваща полагането, устойчивост на удари и висока износоустойчивост на триене и драскане, която се дължи на специалното повърхностно покритие. Celenio има и висока водоустойчивост – цяло денонощие престой във вода не оставя видими следи върху плочките, т.е. на практика те не я просмукват.

Същевременно материалът и технологията на изработване на новото подово покритие позволяват повърхностно структуриране и размер на облицовъчните плочки, непостижими за останалите видове твърди подови настилки и широка гама от оцветяване. Предлагат се настилки, които отлично имитират различни керамични подови плочи, дори и плочи от естествен камък. В действителност обаче те са от дървесина.

Така че, който държи непременно да има под, покрит с теракота или камък, може да задоволи това си желание, при това без да изпитва хлад под краката си. Celenio има добра топлопроводност, поради което е подходящо за полагане и над подови отоплителни системи.

Към положителните качества на новото покритие ще добавим, че плочите са тънки само 8 mm, което ги прави много подходящи при ремонт на стари подове, защото почти е сигурно, че няма да се наложи скъсяване на вратите. Поне два пъти са по-леки от керамичните, да не говорим за каменните плочи. Celenio се режат с лекота, така, както всеки друг дървен материал. Това улеснява полагането на настилката при подове с много чупки и ъгли, около колони или тръби, при облицоване на стълбища и т.н. Запалените мераклии с лекота ще установят, че с тези плочи могат да постигнат невероятни на външен вид подове, на които и старите майстори на Екатерининския дворец в Пушкино край Санкт Петербург, известен и с невероятните си паркети, да завидят. Техниката на интарзията позволява съчетаване в едно цяло на най-различни фигури, изрязани от Celenio.

Celenio Classic се полагат бързо и лесно, като се лепят по цялата си повърхност със специално еднокомпонентно лепило, а фугите се запълват със също специално разработен за тази цел материал. В резултат се получава покритие с висока плътност без каквито и да било фуги, през които да прониква прах или влага. Качественото фугиране в съчетание с фабрично нанесеното защитно лаково покритие правят поддръжката на пода лесна и бърза. Почиства се чрез избърсване с влажна кърпа и миещ препарат.

При варианта Celenio Lock Connect кантовете на плочите са оформени така, че да се свързват здраво една с друга без залепване. Получава се свободно лежащо върху основата покритие, което при необходимост може да се разглоби и премести на друго място. Ако се налага обаче и тази настилка може да се лепи.

Лесното и същевременно качествено рязане на плочите, без неравности по ръбовете, позволяват елегантно решаване на още един проблем. Цоклите, ограждащи подовото покритие се правят чрез залепване на нарязани на ивици плочи Celenio, което става много по-лесно и най-вече по-качествено, отколкото, ако за същата цел се използват рязани керамични плочки.

На снимките е показано полагането на покритие с плочи Celenio Lock Connect. Celenio Classic се лепят по същия начин, както подовите керамични плочи, с оставяне на фуги помежду им.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото