В категории: Бани и кухни, Брой 1-2/2006, Дърводелство и обзавеждане

Решения за кухненски мебели

Система за достъп до шкафове от горния ред

В стремежа за възможно най-пълноценно използване на пространството в кухнята, което по правило все не достига, шкафовете се разполагат и по височина на стените (т.нар. от втори и от трети ред). Тези от втори ред се окачват на височина 45–50 cm над плота на шкафа под тях (от първи ред). Човек със среден ръст достига лесно предмети, разположени на височина до около 200 cm, а вижда съдържанието на шкафа до или малко над височината на очите си. Тъй като са трудно достъпни, шкафовете от трети ред по принцип се използват за съхраняване на по-рядко използвани предмети.

На (сн. 1) сме показали едно изключително функционално и елегантно решение, при което във вътрешността на високо разположения шкаф се намира етажерка, която може да се изтегля напред и едновременно с това да се сваля надолу, докато съдържанието й стане лесно достъпно. Монтирана е с помощта на специален механизъм на Hettich. Той се предлага в две изпълнения – за по-тесни (450–600 mm) и за по-широки шкафове (600–900 mm). Първият вариант има товароносимост 7 kg, а вторият – 12 kg.

Конструкция за шкафовете от първи ред

Стъпилите върху пода кухненски шкафове от първи ред имат стандартна дълбочина 60 cm, което повече или по-малко затруднява видимостта и достъпа до предмети, намиращи се по-навътре, близо до гърба на шкафа. За достъп до най-ниско разположените предмети не само се налага приклякване, а направо лазене на „четири крака“ – поза, която нито е естетична, нито е удобна. Това може да се избегне с помощта на показания на сн. 2 механизъм на Hettich. Както се вижда и от схемата, той се състои от множество елементи, изграждащи оформена във вид на кошници вътрешна конструкция на шкафа и рафтчета, закрепени към вратата. Всички те са изработени от хромирани стоманени пръчки. В зависимост от използваните елементи са възможни различни конфигурации според съхраняваните в шкафа предмети и продукти.

Най-общо казано системата функционира по следния начин. При отваряне на вратата специален механизъм издърпва напред цялата метална конструкция с разположените върху нея предмети. Така достъпът до тях значително се улеснява и вече не се налага въпросното лазене. Едновременно с това пространството в шкафа се използва още по-пълноценно, като дребни предмети се поставят в кошничките или рафтчетата, монтирани от вътрешната страна. Към гърба на вратата се монтира специална рамка, която позволява лесно закрепване на различни по големина и изпълнение кошнички и табли, с каквито производствената програма на Hettich изобилства. Металната конструкция се плъзга извънредно леко благодарение на специалните носачи със стоманени сачми. Тя е подходяща за шкафове с широчина до 600 mm, а товароносимостта ù е 28 kg.

На сн. 3 е показано решение за оползотворяване на тесни пролуки, образувани между шкафовете от първи ред. Решението е едновременно елегантно и функционално. Шкафчето с широчина едва 15 cm се изтегля напред с лекота. То е с решетеста конструкция и е удобно за съхраняване например на тавите за печене, които идват в комплект с печката, за хавлиени кърпи и т.н. Има и вариант, който позволява съхраняване на два реда на високи бутилки, перилни препарати и др. Възможно е закрепване на челото на шкафчето под ъгъл 90о, 55о или 45о, което прави възможно свързването му със съседните шкафове.

На сн. 4 се вижда механизъм, много подходящ за съхраняването на каси с бутилки. Възможността за изтегляне на полицата, върху която е поставена касата, позволява веднага да се види кои бутилки са пълни и кои празни, улеснява изваждането им и поставянето им обратно. Същият механизъм, съчетан с плетени кошници с дървена рамка (сн. 5), може да се използва за улесняване на достъпа до съдържанието на различни шкафове в кухнята, коридора, спалнята или детската стая.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото