В категории: Брой 12/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Дървообработващи машини Elektra Beckum – Metabo

Машините на Elektra Beckum са изключително атрактивни за българския пазар и не случайно се продават много успешно и в България. Малцина знаят, че Elektra Beckum е марка от групата на немския концерн Metabo, и това вече е гаранция за високото качество на тези продукти. Подобно на именитите си събратя от Metabo, машините Elektra Beckum също имат 3-годишна гаранция от производителя. Същевременно много от моделите отстъпват от чисто професионалното ниво, характерно за марката Metabo, и поради това цените им са чувствително по-ниски – факт, който ги прави достъпни за значително по-широк кръг от потребители. Elektra Beckum предлага на съвсем прилични цени широка гама от дърводелски и други машини, които заемат пространството между скъпата професионална техника и високия клас на любителските машини. Затова се търсят за малки и средни по големина занаятчийски работилници, а и са отлична възможност за напредналите любители-дърводелци да мерят силите си с професионалните майстори.

Характерно за Elektra Beckum е изключително широкият спектър от настолни и стационарни дървообработващи машини, електрозаваръчни апарати, въздушни компресори и пневматични инструменти, градински водни помпи и др. В този брой решихме да заделим внимание на няколко стационарни дърводелски машини, които според нас представляват голям интерес и за двете основни групи потребители. За професионалистите – поради отличното съотношение цена-функционални възможности, а за напредналите любители – защото тези машини им откриват достъп до професионалната техника. Има и трета група потребители, която също няма да остане безразлична – това са строителните дърводелци, защото някои от циркулярните триони като моделите BKS 400 и BKH 450 са специално предназначени за тази вид работа.

Циркулярен трион UK 333

Това е една от най-новите машини в производствената програма на фирмата. Характерно за нея е, че е лесно преносима поради малкото си тегло (35,9 kg). Може да се използва поставена върху пода на късите си крака, при което височината на плота е 420 mm. В този вид машината е особено удобна за рязане на паркетни дъски и паркетини, на различни облицовъчни дъски и панели, первазни летви и др. Чрез разгъване на две двойки допълнителни крака височината на плота става 910 mm и машината вече удобно може да се ползва като всеки друг стационарен циркулярен трион. Единият крак има винтов накрайник и може да се удължава за стабилно поставяне на машината, когато подът е неравен.

Най-съществената особеност на този циркулярен трион е неговата многофункционалност, която, заедно с лесното му пренасяне, го прави идеална машина за всевъзможни дърводелски довършителни работи на самия обект. Тя може да бъде използвана като обикновен циркулярен трион, при който блокът с циркулярния диск е неподвижен, а се движи рязаният детайл. Този начин на работа се предпочита при надлъжно рязане, при разкрояване на мебелни плочи или при напречно рязане на къси детайли.

В редица случаи обаче по-подходящ е другият режим на работа, при който предметът се поставя върху плота на машината и се фиксира в точно желаното положение, а рязането става, като се движи самият циркулярен диск. Това позволява постигане на по-голяма точност при напречно рязане на дълги и лесно огъващи се предмети като паркетни дъски с дължина около 2 m и первазни летви. Друго много съществено предимство на този начин на рязане е, че на практика той е напълно безопасен, защото и двете ръце се намират далеч от диска – лявата придържа детайла, а дясната издърпва ръкохватката под плота на машината.

Блокът с двигателя е монтиран на шейна от алуминиева отливка, която с помощта на осем сачмени лагера се плъзга леко върху две релси. На практика рязането се извършва, като движението на блока се деблокира, и той се изтегля напред чрез издърпване на специална ръкохватка. Този режим на рязане, съчетан с възможността предметът да се фиксира под точно определен ъгъл с помощта на специално приспособление, както и възможността за накланяне на диска встрани, превръщат циркулярния трион UK 333 в пълноценен заместител на настолните накланящи се циркулярни триони. Може да се каже, че той е многофункционална машина, съчетаваща качествата и възможностите на три отделни циркулярни триона.

Машината има мощен колекторен електродвигател (2200 W) с електронно регулиране на честотата на въртене в границите 2000–4500 minˉ¹, което го прави подходящ за рязане на различни по твърдост и топлоустойчивост материали. Използва дискове с диаметър 220 mm. Максималната дебелина на рязане под прав ъгъл е 70 mm, а при ъгъл 45° е 49 mm. Циркулярният диск може да се накланя странично за рязане под наклон в границите –1,5° до +46,5°. Местоположението му се регулира по височина така, че зъбите да излизат съвсем малко над рязания детайл, като така се постига оптимален ъгъл на рязане. При това разклинващият нож се премества заедно с него, което е необходимо при изрязване на нутове или фалцове, например. Максималният ход на движение на циркулярния диск е 333 mm, което определя и максималната широчина на рязания детайл при този режим на работа.

Плотът на машината е изработен от масивна алуминиева отливка и има размери 760х585 mm. По продължение на четирите му канта има специални улеи за закрепване на водещия детайлите механизъм. Едното му рамо се фиксира към плота, а другото може да се завърта за рязане под предварително зададен ъгъл.

Накрая ще посочим още едно много съществено предимство на този вид циркулярни триони. Опитно е доказано, че при извършване на една и съща дейност такава машина износва циркулярния диск значително по-малко (по данни на Института по инструментални машини в Щутгарт до 11 пъти!) в сравнение с обикновените накланящи се настолни циркулярни триони. Причината е в оптималния ъгъл, под който зъбите на диска се врязват в детайла, докато при другите циркуляри това не може да се постигне, защото ъгълът непрестанно се променя според местоположението на диска спрямо рязания детайл.

Настолни абрихти HC 260M, HC 260K и HC 300

Без да отричаме качествата на ръчните електрически рендета поради тясната ивица на рендосване и най-вече малката им дължина, никой от тези ръчни инструменти не може да замени стационарния абрихт. Да не говорим, че машините на Elektra Beckum съчетават едновременно функциите на абрихт с друга също много ценна и често незаменима дърводелска машина – щрайхмуса. Специализираните машини имат два вала с ножове, така че рендосват двустранно детайла до получаване на точно определена дебелина. Това обаче предполага масивни, много тежки и скъпи машини. Функцията „щрайхмус“ е допълнителна за разглежданите тук машини, които имат по един вал. Това обаче не пречи напълно успешно да заместват специализираните машини, като обработката се извършва на няколко хода. Едностранно рендосаният детайл се обръща и повторно прекарва през машината, но този път през процеп, образуван между специален плот, намиращ се под вала с ножовете. Широчината на този процеп може да се регулира точно и така се задава крайната дебелина, до която детайлът да бъде рендосан. И трите представени тук модела могат да извършват двустранно рендосване за получаване на повече на брой еднакво дебели детайли.

Най-малък, най-евтин, но и с по-ограничени възможности е моделът HC 260M. Предназначен е за рендосване на дъски с максимална широчина 260 mm и максимална дебелина на стружката 3 mm. Габаритите на машината са 1085х540х410 mm, като с монтиране на допълнителни крака работната височина на плота от пода става 850 mm. Работи с два ножа при максимална скорост на подаване на материала за рендосване 5 m/min. Двигателят е монофазен с мощност 2,2 kW или трифазен с мощност 2,8 kW, а предавката е ремъчна.

Плотът на абрихта е от закалена алуминиева отливка. Водачът (опората) може да се поставя спрямо плота под прав ъгъл или да се накланя странично до ъгъл 45о. Под същия ъгъл се рендосва и подаваният детайл.

Когато машината се използва като щрайхмус, детайлът се прокарва под вала с ножовете. Височината на опората, изработена от алуминиева отливка и покрита с лист неръждаема стомана за по-лесно плъзгане на детайлите, се регулира безстепенно за настройка на височината на процепа между нея и ножовете. Максималната дебелина на детайлите, които може да се обработват в режим „щрайхмус“, е 160 mm.

Моделът HC 260 K има същите технически параметри като предния модел, като вместо крака има затворено по цялата си височина тяло, придаващо допълнителна стабилност на машината, и предпазващо вътрешността ù от попадане на прах. Съответно на това тя е малко по тежка (72 kg) спрямо модела HC 260 M, чието тегло е 65 kg. Този модел се доставя с по-мощни електродвигатели. При монофазно изпълнение мощността на двигателя е 3,1 kW, а при трифазно – 4,2 kW.

Най-същественото предимство на този модел е възможността отстрани на машината да се монтира борапарат. Към вала на машината е монтиран челюстен патронник със зъбен венец, в който се закрепва опашката на фрезера. Борапаратът има подвижна маса, към която с помощта на стяга се закрепва обработваният детайл. Обработката се извършва с лостови механизми и две ръчки, чрез които масата може да се премества плавно напречно или надлъжно на фрезера.

Моделът HC 300 се намира на още едно стъпало по-високо по стълбицата, водеща към професионалните машини. Предназначен е за рендосване на детайли с максимална широчина 300 mm. Плотовете му са от алуминиева отливка с обща дължина 1200 mm и съответно осигуряват по-стабилна опора при рендосване на дълги детайли. Максималната дебелина на стружката и скоростта на подаване на материала е същата като при другите два модела. При работа като щрайхмус максималната дебелина на обработвания детайл е повишена на 165 mm. Тялото на машината е стабилно и осигурява работа без вибрации на плота. То е сигурно уплътнено срещу проникване на прах.

Новост при тази машина е патентованата от производителя система за притискане на детайла и окачване на вала, която предотвратява образуването на характерна вдлъбнатина (прагче) в челото и края на обработвания детайл. Системата за преминаване от режим на „абрихт“ в режим на „щрайхмус“ става още по-лесно и бързо без помощта на допълнителни инструменти. Подаването на детайлите (при щрайхмус) става автоматично и с равномерна скорост.

Машината се доставя с еднофазен двигател с мощност 1,85 kW или в изпълнение с трифазен двигател с мощност 2,8 kW. Теглото ù е 85 kg.

Абрихт DH 330

От семейството машини за рендосване тази оставихме за най-накрая, защото е и най-необичайна. Всъщност това е лесно преносим абрихт, подходящ за работа извън работилницата, така да се каже и в полеви условия. Теглото му е 35 kg, а размерите – 579х857х574 mm, което позволява да бъде безпроблемно сместен и в багажника на лек автомобил. Въпреки скромните си размери, той съвсем не се плаши от големи детайли, като може да рендосва дъски с широчина до 330 mm и дебелина до 152 cm. Както се вижда от снимката, ограничения за дължината им няма. Посочената дебелина означава, че машината е подходяща за рендосване на големи детайли (ребра и греди), каквито се използват при изграждане на покривни конструкции, беседки, перголи, дървени обшивки на вилни постройки и др.

Максималната дебелина на стружката е 3 mm, а скоростта на подаване на материала достига 7 m/min. Машината има сравнително голям плот (840х330 mm), който позволява получаване на детайли с равна, а не вълнообразна повърхност. Валът с ножовете се върти с честота 10 000 min–1, което повишава производителността на рендосване и осигурява по-голяма гладкост на обработената повърхност. DH 330 се доставя с монофазен двигател с мощност 1,8 kW.

За всички абрихти се доставят оригинални ножове (комплект по 2 бр.) с подходяща за машината дължина, произведени от бързорежеща инструментална стомана (HSS) или с твърдосплавни пластини.

Фрези TF 100 M и TF 904

След циркулярния трион и абрихта, това е третата машина, без която дърводелската работилница просто не може. При това едва ли е нужно да уточняваме, че ръчните фрези в никакъв случай не са в състояние да заместят пълноценно специализираните стационарни машини.  Към момента се предлагат два модела стационарни фрези на Elektra Beckum. По-малкият – TF 100 M – е два пъти по-евтин от следващия го модел. По наше мнение е напълно достатъчен за любителски цели, както и за повечето професионални задачи. Машината има плот с размери 523х423 mm, а отворът за фрезера е с диаметър 150 mm, което определя и максималният диаметър на работния инструмент. Шпинделът за закрепване на фрезовата глава е с вътрешен диаметър 30 mm, който е стандартен за този вид машини, и това позволява използване на фрезери от различни производители. Местоположението на шпиндела и чрез него на фрезовата глава се регулира безстепенно и прецизно по височина в границите до 100 mm.

Машината се задвижва от двигател с мощност 2,2 kW при монофазно изпълнение или при трифазно – с мощност 2,8 kW. Предавката е ремъчна с три шайби, което позволява избор на честота на въртене на фрезовата глава между 4000/6000/7500 minˉ¹. Производителят гарантира безшумната работа на предавката и голяма дълготрайност на ремъка. Теглото на фрезата е 55 kg.

Моделът TF 904 с чиста съвест може да бъде причислен към групата на професионалните машини. Работният плот е по-голям от предния модел – 600х600 mm, а честотата на въртене се регулира в четири степени – 1800/3000/6200/8500 minˉ¹. Най-същественото при тази фреза са значително разширените възможности за прецизно настройване на машината чрез различни регулировки. Освен да се премества по височина, валът с фрезера може и да се накланя в границите от –10° до +30°. Регулировката по височина се извършва с механизъм, който позволява точност до 0,1 mm. Максималният диаметър на фрезера е 200 mm.

Машината има устройство за закрепване и сигурно водене на детайла по време на обработката му. Водачът (опората), по който се плъзга детайлът, също позволява регулиране на местоположението му с точност до милиметър. Посоката на въртене на фрезовата глава може да се променя. Двигателят има и специална механична спирачка, която за няколко секунди преустановява въртенето на вала с цел по-голяма безопасност и пестене на време. Теглото на машината е 72 kg.

Съзнателно не подхващаме темата за фрезерите, защото тя е твърде обширна. Фрезите на Elektra Beckum работят с оригинални фрезери,  както и да се използват фрезери на други производители. Много често се използват фрезови глави със сменяеми ножове, което позволява получаване на голямо разнообразие от профили при ниска цена.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото