В категории: Брой 12/2005, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Хоби

Акумулаторен телбод Bosch PTK 3,6 V

От предоставените ни от Bosch България три машини за тестване вниманието ни първо привлече акумулаторният телбод Bosch PTK 3,6 V. Причината е, че досега бяхме изпробвали различни механични и с мрежово захранване телбодове, но за пръв път държахме в ръце машина от този вид с акумулаторно захранване. Не бе необходимо да забиваме повече от дузина-две кламери с различна дължина, за да може да направим заключението, че това е много приятен за работа и същевременно достатъчно мощен инструмент. Ръкохватката, подплатена с мека материя, е удобна за държане, независимо с дясна или лява ръка, и същевременно ефективно поглъща вибрациите, причинени от ударния механизъм. Bosch PTK е пригоден за коване на кламери и пирончета с дължина до 14 mm, което е напълно достатъчно за почти всички приложения, за които можахме да се сетим – закрепване на тапицерски материали за облицовка на мебели, различни противокомарни и други тънки мрежи, полиетиленови фолиа, покривни хидроизолационни платна (мембрани) и мушами, каучукови или дунапренови уплътнителни ленти и др. Удобството при работа с тази машина е особено осезаемо, когато се работи на места, където влаченето на дълъг шнур създава неудобства. Типичен пример е работата по покривната изолация или в отдалечено от къщата място в градината.

Силата на удара може да се регулира в 6 степени, така че кламерът да не прокъсва закрепвания материал. Ръкохватката на регулиращия механизъм е с маркирани върху нея степени според силата на удара. Това позволява, след като веднъж се определи опитно необходимата стойност, тя да се нагласи точно за даден материал и основа.

Вместо втори осигурителен бутон, както е при други машини, задействането на ударния механизъм с пусковия бутон става едва, след като накрайникът за подаване на кламерите бъде сигурно притиснат към детайла, върху който се кове. При това той се повдига на няколко милиметра и задейства микропревключвател. Така се гарантира, че по невнимание телбодът няма да започне безразборно да изстрелва кламери и пирончета, и да причини нараняване. Към удобствата ще причислим и малкият светодиод, разположен непосредствено над накрайника. Мощността му е напълно достатъчно да осветява добре работната зона.

Магазинът побира до 100 кламера с широчина 11,4 mm или до 50 пирончета. Производителността на телбода е 30 скоби в минута. С едно зареждане на батерията в твърдо дърво могат да бъдат приковани около 300 кламера с дължина 6 mm или пирончета с дължина 14 mm. Теглото на машината заедно с батерията е 1,2 kg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото