В категории: Брой 12/2005, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Плоскошлифовъчни машини Bosch PSS 200 AC, PSS 250 AE и PSS 300 AE

В средата на лятото Bosch пусна на пазара нова серия плоскошлифовъчни (вибрационни) шлайфмашини, чиито подробни технически характеристики са дадени в таблицата, а тук ще ви запознаем с най-съществените им отличия.

Известно е, че най-доброто, но и най-скъпо решение е прахта да се изсмуква със специална промишлена прахосмукачка, и това се прилага предимно при професионалната техника и в производствени условия. Другият все още масово разпространен начин е да се събира в платнена торбичка. Това е доста несъвършено решение, защото тъканта задържа само едрите частички, докато фината прах се разпространява в околното пространство, и неминуемо попада в дихателната система на намиращите се в близост хора. Освен това тотално покрива всички разположени наблизо предмети, като прониква и в най-тесните пролуки и прави чистенето ù на тези места почти невъзможно. Новата микрофилтърна система на Bosch за събиране на отделената при шлифоването прах е значителна крачка към сигурно спасение от това бедствие. От една страна е компактна и не изисква свързване на машината с дълъг и пречещ на работата маркуч, а от друга функционира изключително ефективно, като задържа над 80% от прахта. При това много добре се справя именно с неуловимите доскоро фини частички. Филтърът представлява полупрозрачна пластмасова кутия с обтекаема форма и перфориран капак Към него е закрепен филтриращият елемент, който, подобно на въздушните филтри на автомобилите, се състои от нагъната дебела филтърна хартия. Благодарение на нагъването филтърът има неколкократно пъти по-голяма площ от капака и това удължава срока на експлоатацията му. Прозрачните стени позволяват лесно да се контролира количеството на събраната прах и филтърът да се почиства своевременно. Това става чрез издърпването му от щуцера на машината, върху който е нахлузен, след което капакът се отваря, прахта се изсипва и филтърът отново може да се постави на мястото си. Събирането на прахта по време на работа се извършва, като машината засмуква въздух от зоната на шлифоване през отвори в шлифовъчната плоча и абразивния лист.

Втората система Low Vibration, интегрирана в новите плоскошлифовъчни машини на Bosch, е предназначена за ефективно намаляване на вибрациите. В съчетание с мекото еластично покритие на ръкохватките и ергономичната им форма, Low Vibration силно намалява умората при работа и най-вече елиминира познатото от обикновените плоскошлифовъчни машини изтръпване на ръцете само след няколко минути работа. Причината за неизбежната поява на вибрации е, че шлифоващата плоча извършва ексцентрично движение с много голяма честота (до 24 000 minˉ¹) и малък радиус (≈2 mm). Поради това движението на плочата се възприема като вибриращо, а машините често биват наричани и виброшлайфмашини.

Различията между новите модели на Bosch са основно в електрическата им мощност, в наличието на електронен регулатор на честотата на трептене на плочата, начините за закрепване на шлифовъчния лист към нея и материалът, от който е направена. Технически най-съвършен и съответно на това най-скъп е моделът PSS 300 AE, а най-евтин и с по-малко екстри –

PSS 200 A. Така например PSS 300 AE с мощност 250 W има метална плоча (отливка от магнезиева сплав), към която се закрепва шлифовъчната плоча. Щом тя се износи, лесно и евтино се сменя с нова. Моделите PSS 300 AE и PSS 250 AE имат комбинирана система за закрепване на шлифовъчния лист – чрез самозадържане по системата „Велкро“, и механична за работа със стандартни листове.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото